Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2018 07:01 - Септемврийското въстание
Автор: vaquero Категория: История   
Прочетен: 9568 Коментари: 48 Гласове:
13

Последна промяна: 23.09.2018 07:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.09.2018г.

     Септемврийско антифашистко въстание – масово народно въстание в България, организирано и ръководено от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) – БКП (т. с.) – против съществуващата в страната фашистка диктатура., за установяването на работническо-селско правителство; първото антифашистко въстание в света. Предизвикано от необходимостта да се преодолее допуснатата погрешна тактика на неутралитет, заета от Централният комитет на партията по време на военнофашисткият преврат на 09 юни 1923 година. Подложен на критика от някои местни партийни организации, а също и от страна на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал, ЦК свиква заседание на 05-07 август 1923 година, на което присъствувал и пристигналият от Москва Васил Коларов (по това време генерален секретар на Коминтерна). След направения обстоен анализ на политическата обстановка в страната мнозинството от членовете на Централния комитет взели решение за предприемане курс на въоръжено въстание против сговористката власт, установила диктатура, застрашаваща положението не само на БКП (т. с.), но и основните свободи на гражданите, гарантирани от конституцията. Веднага след заседанието се пристъпило към идеологическа, политическа и военнотехническа подготовка на въстанието. Макар и да завършило с неуспех, Септемврийското антифашистко въстание има огромно значение. То извършило коренен прелом в болшевизацията на БКП (т. с.), изкопало дълбока бразда между сговористкото правителство и трудещите се маси в страната и укрепило единодействието между работниците и селяните.

Кратък исторически справочник – България

image 

НИКОДИМ

/След септемврийска балада/

Никодим си няма стряха, Никодим си няма дом –  всичко в пепел преобърна септемврийският погром. В пепел – майка, първо либе и невръстни три деца, в пепел – все отбор другари, в пепел – родните места.

Безсърдечен вятър шиба разпокъсано сърце. Безсърдечен враг погреба родно, хубаво селце. Край селото – черна угар – спят безсмъртни мъртъвци; там, след бой жесток в горите, паднаха безчет момци.

Но над пустите полета,  още пълни с топъл дим, често чуват се копита на невидим ескадрон; нощем тук прелита септемвриец Никодим – яхнал силен, непокорен, непокорен черен кон.

Бягат птици, бягат сенки, мерне се запустен дом, искри скачат изпод коня, изпод коня вихрогон; гриви веят се широко и в очите грее плам, –  като вятър септемврийски  Никодим е тук и там.

Недогонват го куршуми,  недоглежда вража сган. Пее вятър, пеят друми, Никодим е тук и там. Пее вятър, пеят друми, Пее скръбен майчин стон, –  по села, поля и ниви вихром скача черен кон.

Път овчарите му дават,  хляб – орачи и слуги, стават с меч в ръка и тръгват пак разбитите тълпи. Стават с меч в ръка и тръгват пак безчетни синове –  сякаш плискат се морета, сякаш пеят лесове.

И в селата страх и ужас. И в селата радост грей. Едни – гузните – се крият, друг в Балкана знаме вей. И над къщите разкошни на предател и на враг се извиха дни тревожни, дни на ужас и на страх.

Рано порти се затварят,  рано пада нощен мрак. Над полята светлосини  трепва огнелик байрак, трепва сянка край реката, сепва се сънлив покой, лай разцепва тишината и се вдигне страшен вой ...

После всичко пак замира,  стихват стреснати села. Ропот-тропот на копита глъхне в пустите поля. Ропот-тропот на копита  глъхне някъде далеч и разлива звънка песен, –  звънка песен, – кървав меч

И над угарите черни пак се носи боен вик, и препускат в мрачината кон до коня, щик до щик ... И над угарите черни,  още пълни с топъл дим, литнал вее свойта чета септемвриец Никодим.

Крум Кюлявков, 1929






Гласувай:
16


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Майката на българския идиот е
23.09.2018 08:38
постоянно бременна.
цитирай
2. kvg55 - До 1. apostapostoloff
23.09.2018 08:59
Ех тоя ретрограден Меркурий, постоянно ти разваля настроението. Пак си станал с полукълбата нагоре.
цитирай
3. radostinalassa - Същият коментар е и при реадер
23.09.2018 10:07
в новини. Този се повтаря много често. Плагиат.
цитирай
4. mt46 - Въстанието
23.09.2018 11:51
е исторически факт... Естествено е да има "за" и "против"...
цитирай
5. sande - За метежа.
23.09.2018 13:05
Метеж. Няма фашизъм.

организиран от КГБ и бекапето.

Проверка на бекапето.

създаване на емигрантски корпус в Масква.

В бъдеще са полезни и най-много на Деветото.

Черна страница за 100 и повече години за България.
цитирай
6. kvg55 - До 3. radostinalassa
23.09.2018 13:12
Постоль е астролог, а звездите се движат все по едни и същи орбити. Простено му е.
цитирай
7. kvg55 - До 4. mt46
23.09.2018 13:15
Историята ще отсее.
цитирай
8. kvg55 - До 5. sande
23.09.2018 13:26
Народът не прави метежи. Още повече на няколко места в страната. Метежите не предвиждат смяна на обществено-икономическия строи. Светла страница в историята на България. Септемврийското въстание е резултат от ВОСР.
цитирай
9. getmans1 - . . . ЗА ТАЗИ „Светла страница в ис...
23.09.2018 14:41
... ЗА ТАЗИ „Светла страница в историята на България." ОЦЕНКАТА Е НАПРАВЕНА ОЩЕ ТОГАВА И ТО НЕ КОЙ ДА Е.
КАТО СЕ ПРИТУРИ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДПРИМА НЕОБХОДИМИ ТЕ МЕРКИ ТО ЖЕРТВИТЕ МОГАТ ДА ТЕЖАТ САМО НА СЪВЕСТА НА МИШОЦИТЕ ИЗБЯГАЛИ В СЪРБИЯ А ПОДКУКОРОСАНИЯТ НАРОД КУЧЕТА ГО ЯЛИ.
НАЙ- ВИДНИТЕ КОМУНИСТИ УМРЕЛИ В БЕЛИТЕ СИ ЧАРШАФИ.

„Не бива да останем безучастни пред странното бедствие от току-що потушената гражданска война в страната. Стоят безпомощни, ­ хулени и гонени, често от най-близките си, ­ хиляди семейства на избити и арестувани. Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал ­ нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима."

kvg55 написа:
Народът не прави метежи. Още повече на няколко места в страната. Метежите не предвиждат смяна на обществено-икономическия строи. Светла страница в историята на България. Септемврийското въстание е резултат от ВОСР.

цитирай
10. radostinalassa - Метежите и революциите се правят от евреите
23.09.2018 15:10
А те са също чужди слуги. Ротшилд си стои в Америка и финансира революциите. После Ленин му изпраща злато и др. ценности с килограми. А народът мисли как да се спаси и да оцелее. Днес става пак същото. Народът е най - умен , така се е запазил през вековете , запазил е и гените си, които именно го правят умен.
цитирай
11. vaquero - До 9. getmans1
23.09.2018 15:31
Народът винаги е пазил своите водачи. И никой не се е гаврил с надеждите на хората - вярвали са, че ще успеят. Пред очите им е била Октомврийската революция.
цитирай
12. vaquero - До 10. radostinalassa
23.09.2018 15:32
Надценяваш евреите.
цитирай
13. balgariq1878rysiq - СКОРО ИДВА НОВО НАРОДНО И ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ПРИКЛЮЧИМ С ВАС ДЕМОНкради
23.09.2018 15:50
ЩЕ ПРИКЛЮЧИМ С 30 ГОДИШНИЯ ГЕНОЦИД И ВСЕКИ ПРО🔯ЗАПАДЕН РУСОФОБ ОКОНЧАТЕЛНО.

ДОКАТО НЕ ВИ ИЗЧИСТИМ БОКЛУЦИ МРЪСНИ СПАСЕНИЕ ЗА РОДИНАТА НИ НЯМА.

КОПЕЛЕТА ИДЕ РАЗПЛАТАТА..ИДЕ НАРОДНИЯ СЪД.
цитирай
14. get - До 11. vaquero - До 9. getmans1 - Другарю "марксист" - ако сте такъв СЛЕДВА ДА ЗНАЕТЕ ЕЛЕМЕНТАРНОТО ... ?
23.09.2018 15:59
... в Русия РЕВОЛЮЦИЯТА СЕ ИЗВЪРШВА ПРЕЗ м. ФЕВРУАРИ ... през м.ОКТОМВРИ се извършва въоръжен метеж//преврат от "ленинци" - който на практика е КОНТРАРЕВОЛЮЦИОНЕН?
- Това ви го пиша на БАЗА КРИТЕРИИТЕ, на самият МАРКСИЗЪМ - Какво предтавлява ПРОЛЕТАРСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ?

vaquero написа:

Народът винаги е пазил своите водачи. И никой не се е гаврил с надеждите на хората - вярвали са, че ще успеят. Пред очите им е била Октомврийската революция.


- Така че НЯМА КАК ДА Е ВЯРНО СЪЖДЕНИЕТО ВИ, ЧЕ пред очите им е БИЛА "Октомврийската " - тъй като не е ПРОЛЕТАРСКА революция!

ВТОРО:
Повтаряте една формулировка на Г. Зиновиев, ръководителя на Коминтерна(към него момент), за ФАШИЗЪМ в България.
- Ако е имало такъв ФАШИЗЪМ то той е бил под вида на ТЕОРИТИЧНИ РАЗРАБОТКИ - в писанията на ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ Ал. Стамболийски - споделящ на част от ФАШИСТКИТЕ ВЪЗГЛЕДИ с които е известен водача на италианският-фашизъм Б. Мусолини!
3-ТО
Ако СТЕ ЧЕЛИ ДОКУМЕНТИТЕ НА КОМИНТЕРНА - ЧАСТ ОТ КОЙТО СЕ ЯВЯВА БКП - след приемането през 1920 г. 21-тО УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМАНЕТО В КОМИНТЕРНА - то тогава ЩЕ ВИ Е ИЗВЕСТНО, че Септемврийското въстание Е ЧАСТ ОТ ПО-ГОЛЯМ ПЛАН ... в който се предвижда ПРОВОКИРАНЕ НА ВЪСТАНИЯ "пролетарски" - каквито вече са ОРГАНИЗИРАНИ ОТ КОМИНТЕРНА ... в Унгария, Бавария и Германия(тоест страните победени след ПСВ). След НЕСПРАВЕДЛИВИЯТ РЕЗУЛТАТ за тях ОТ ВЕРСАЙЛСКИЯ МИР - народите им се радикализират И ДЕСТАБИЛИЗИРА ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ ПРИ ТЯХ.
Така че, СЕПТЕМВРИЙСКОТО "въстание" Е ЧАСТ ОТ от един по-голям ЗАМИСЛЕН не в България РЕВОЛЮЦИОНЕН(ли?) ПРОЦЕС - КОЙТО Е СЛЕДВАЛО ПОВСЕМЕСТНО ДА ВЪВЕДЕ СОЦИАЛИЗМА В ЕВРОПА!
- Като потвърждение на твърдението ми? Малко от преди това време, датира полемиката между "болшевика" Ленин и "Меншевика" Троцки за ? - Навременен ли е лозунгът за ОБЕДЕНЕНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ЕВРОПА.

- И последно СМАЗВАНЕТО НА СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ и ДАДЕНИТЕ ПРИ ТОВА ЖЕРТВИ >>> НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 700(СЕДЕМСТОТИН - запомнете цифрата!) - става ПРЕДИМНО И БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСКИ ВОЕННИ - членове на РОВС, т.е РАЗКВАРТИРОВАНАТА НА БАЛКАНИТЕ(България и Сърбо-хърватско кралство) армия на ген-лейт. барон Врангел - Което НЕ ЗНАЕШ ОПРЕДЕЛЕНО ... предвид ПРОЯВЕНИЯ >ИНТЕЛЕКТУАЛЕН< МЪРЗЕЛ - ПРЕЧЕЩ ТИ, ПЪРВО ДА УЧИШ а после И ДА ИЗГРАЖДАШ САМОСТОЯТЕЛНА ПОЗИЦИЯ ... РАЗЛИЧНА ОТ ЛЪЖЛИВАТА ТАКАВА - НАТРАПВАНА НИ ПО ТАКИВА ЗНАЧИМИ (като Септемврийското въстание) СЪБИТИЯ!!?
цитирай
15. vaquero - До 13. balgariq1878rysiq
23.09.2018 16:06
Назряло е времето за Народен съд.
цитирай
16. vaquero - До 14. get
23.09.2018 16:07
По-горе съм обяснил за метежите.
цитирай
17. get - До 16. vaquero - До 14. get - Няма КАК ДА ОБЯСНИШ ЗА НЕЩО - ЗА КОЕТО ... ?
23.09.2018 16:35
... ПЪРВО ТИ ЛИПСТВА ОЦЕНЪЧНА БАЗА - плюс НЕПОЗНАВАНЕ ИСТОРИЧЕСКИ, на фактите, които коментираш?

vaquero написа:
По-горе съм обяснил за метежите.


- Към него време СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ - ръководителите на БКП - Г. Кирков, Т. Луканов и други от ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА ПАРТИЯТА ... с нищо не показват, ЧЕ СА СЧИТАЛИ ЗА НЕОБХОДИМО ПРОВЕЖДАНЕ НА ТАКОВА!?
- Това се пропуска от комунистическата ни про-руска историография СЪЗНАТЕЛНО!
Защото ако имаше такива ФАКТИ: "ЗА ВЪСТАНИЕТО" - щяха да бъдат изкарани съответно документи С РЕШЕНИЯТА от Благоев, Луканов, Кирков , тоест ОТ СТАРОТО РЪКОВОДСТВО на БРСДП(т.с.) ... БРСДП - в която про-коминтерновските и по-млади дейци, Коларов(член на ИБ на Коминтерна) Димитров(член на просъветската МОПР) или Кабакчиев - първо Я РАЗЦЕПВАТ ПРАВЕЙКИ Я КОМИНТЕРНОВСКА и ВТОРО НЕЗАВИСИМО ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА СЪЩАТА - ЕДНОЛИЧНО И ПО ДИКТОВКА НА "КОМИНТЕРНА" - налагат курс на ВЪОРЪЖЕНА БОРБА! Като забележи ??
- ОСНОВЕН ОБЕКТ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ С РУСКО ОРЪЖИЕ И ФУНКЦИОНЕРИ "ВЪСТАННИЦИ" АТАКУВАТ ПРЕДИМНО КАЗАРМИ - КЪДЕТО СА НАСТАНЕНИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ НА ВРАНГАЛЕВОТА АРМИЯ!

- За това В ПОСЛЕДСТВИЕ има ЗАПАЗЕНИ СВЕДЕНИЯ В протоколни-ПРЕНИЯ НА БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ... при което ДЕПУТАТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФРАКЦИЯ В СЪЩОТО(оборващо тезата за ФАШИСТКИ ТЕРОР и т.н. както ти твърдиш, че е имало след "въстанието") - дирестно ЗАЯВЯВА: За основната РОЛЯ КОЯТО ИЗИГРАВАТА "БЕЛОГВАРДЕЙЦИТЕ" - при потушаване на същото - Като?
- Така ПРОЧУЛИТЕ СЕ СЪС ЗВЕРСТВАТА СИ "ШПИЦ-КОМАНДИ" покрай Страшимировото "Хоро" - са предимно БЕЛОГВАРДЕЙЦИ от Врангеловата армия!
Забалежка:
Шпиц-команда ИДВА ОТ ФОРМАТА НА ОБУВКИТЕ НА ВОЕННИТЕ ... именно характерно за руската-царска а в последствие ВРАНГЕЛОВА АРМИЯ е имала такива калъпи и е НОСИЛА такъв тип ОБУВКИ - по време когато се е намирала на територията на БЪЛГГАРИЯ, тоест едно към КАТО ВРЕМЕ - КОЕТО ТИ КОМЕНТИРАШ - в контекста на Септемврийско въстание "антифашистко" от 1923-та година!
- Това накратко другарю "марксист" - не можещ да направи разлика между РЕВОЛЮЦИЯ и МЕТЕЖ?
цитирай
18. balgariq1878rysiq - АЛО GEйT..АБЕ БАЛЪК ТИ ОЩЕ ЛИ НЕ ЗНАЕШ , ЧЕ РОТШИЛД ФИНАНСИРА И ДВЕТЕ СТРАНИ
23.09.2018 17:35
Още ли не си вдянал БОКЛУК ЖАЛЪК , ЧЕ болшевишките ЕВРЕИ , КЕРЕНСКИ-ЛЕНИН и ТРОЦКИ (Премазани/изхвърлени от ЙОСИ СТАЛИН) както и ЧИФУТА хитлер (СЪЩО СМАЗАН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ БОРЕЦ СРЕЩУ ЦИОНИЗМА ЗА ИЗМИНАЛИЯ ПЕРИОД) БЯХА ВСЕ КУРВИ НА РОТШИЛД и техните господари от фамилия ЛЕВИ (Тук съм сигурен , че ни си ги чувал никога тъпако)

ТА ПИЧ НЕ СЕ ПРАВИ НА УЙКИчифутПЕДИЯ копи/пейст ПОЗНАВАЧ а си остани $оро$оид€н GEйT какъвто и си.

АЙДЕ БОКЛУК новините по CNN започнаха та бягай да ти кажат всички ЧИФУТочки :)
цитирай
19. get - До 18. balgariq1878rysiq - Отговарям във вашият стил ГОВЕДО !!? - Наместо да МУЧИШ ... вземи ... ?
23.09.2018 18:12
balgariq1878rysiq написа:
Още ли не си вдянал БОКЛУК ЖАЛЪК , ЧЕ болшевишките ЕВРЕИ , КЕРЕНСКИ-ЛЕНИН и ТРОЦКИ (Премазани/изхвърлени от ЙОСИ СТАЛИН) както и ЧИФУТА хитлер (СЪЩО СМАЗАН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ БОРЕЦ СРЕЩУ ЦИОНИЗМА ЗА ИЗМИНАЛИЯ ПЕРИОД) БЯХА ВСЕ КУРВИ НА РОТШИЛД и техните господари от фамилия ЛЕВИ (Тук съм сигурен , че ни си ги чувал никога тъпако)

ТА ПИЧ НЕ СЕ ПРАВИ НА УЙКИчифутПЕДИЯ копи/пейст ПОЗНАВАЧ а си остани $оро$оид€н GEйT какъвто и си.

АЙДЕ БОКЛУК новините по CNN започнаха та бягай да ти кажат всички ЧИФУТочки :)


... да СЕ ОБРАЗОВАШ!
- Инак си оставаш ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА ЧОВЕК - НЕДОСТОЙНО ЗА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН състояние!

п.п.
- Като те дразнят АНАЛИЗИТЕ МИ - които правя НАРОЧНО ПОРАДИ ИЗКУШЕНОСТТА ОТ МАРКСИЗМА НА стопанина на БЛОГА, през призмата на това "учение" - ЗАЩО ...?
- Защо не обясниш на същият Този "марксист", ПО ПОДОБЕН КРЕТЕНСКИ НАЧИН - позицията си КЪМ НЕГОВАТА ИЗКУШЕНОСТ - към "чифутското-учение" МАРКСКИЗМА ... СЪТВОРЕНО ОТ ВНУКа НА РАВИНА ХЕРШЕЛ от Трир?

ДРУГОТО?
- ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА потърсиш и ПРОЧЕТЕШ ... КАК СЕ КЪЛНЕ в РЕЧИТЕ СИ НА РАЗЛИЧНИ ПАРТИЙНИ ФОРУМИ, "бореца срещу чуфитизма" - ЙОСЕБ ДЖУГАШВИЛИ ... ЧЕ Е МАРКСИСТ-ЛЕНИНЕЦ ... това ЗАЩО ГО ПРОПУСКАШ(?) ... НЕДОРАЗУМЕНИЕ комуно-русофилско НЕПОРЪБЕНО, МУЧАЩО МИ НЕСВЪРЗАНО РАЗНИ ПРОСТОТИИ, БЕЗ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯТ(ти) МОЗЪК !
... В КОЙТО НЯМА И ГРАМ ПОНЯТИЕ: Що е марксизъм? В СССР при Сталин - марксизма ли действаше или "чифутизма"?

- Чети бре, момче ПРОСТО! - че то четмото прави, от сляпото окато !!!
- Че то ЧЕТМОТО прави от безсловесното говедо , БЪЛГАРИН - а не ЕНИЧЕРИН//ПОТУРНАК - СЛУГИНАЖ НА ЧУЖДИ И В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ВРАЖДЕБНИ НАМ ДЪРЖАВИ!
цитирай
20. radostinalassa - get
23.09.2018 18:28
И да не те обиждат, ти си си обиждаш. така , че не се прави на нормален. Нямаш поглед към световните процеси, а си като кон с капаци. Вместо аргументи предлагаш животински имена. Типично военен стил.
цитирай
21. get - До 20. radostinalassa - get - Голяма "бяла птицо" с ПЕТ БУКВИ В ИМЕТО ... оборването НЕПРАВОТАТА В ТВЪРДЕНИЯТА НА ОПОНЕНТ С КОЙТО НЕ СИ СЪГЛАСЕН - СТА
23.09.2018 18:41
... СТАВА ... аргументирано С ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА - не с ДЖАФКАНЕ, подобно на главната "героиня" от едноименния филм "Ласи"!?
radostinalassa написа:
И да не те обиждат, ти си си обиждаш. така , че не се прави на нормален. Нямаш поглед към световните процеси, а си като кон с капаци. Вместо аргументи предлагаш животински имена. Типично военен стил.

цитирай
22. radostinalassa - Доказваш го пак
23.09.2018 18:52
Нищо друго освен животински имена. Типично за кретенизма, вследствие на йододефицит. Нарича се ендемичен кретенизъм.
цитирай
23. vaquero - До 17. get
23.09.2018 19:04
Ти не правиш разлика между метеж, въоръжено въстание и революция. А аз нямам желание да те просвещавам.
цитирай
24. vaquero - До 18. balgariq1878rysiq
23.09.2018 19:06
По възпитано с опонентите. Може да са глупави, но са начетени.
цитирай
25. vaquero - До 19. get
23.09.2018 19:07
По възпитано с опонентите. Може да са груби, но са искрени.
цитирай
26. vaquero - До 20. radostinalassa
23.09.2018 19:08
Много правилно - кон с капаци.
цитирай
27. get - До 23. vaquero - До 17. get - Поредната ... поради самодоволно-посредственият ти подход ПРИ КОМЕНТИРАНИЯ ВЪПРОС?
23.09.2018 19:16
vaquero написа:

Ти не правиш разлика между метеж, въоръжено въстание и революция. А аз нямам желание да те просвещавам.


МЕТЕЖ - Определение в речник на българския език?
"Стихийно въстание, а също така въоръжена проява, вследствие заговор против конституционно избраната държавна власт.
Синоним: Бунт.

- Подобно е определението и в Речника на руснака Ожьогов?

- Простотията НЕ Е ДОСТОЙНА ЗА ЧОВЕК - който СЕ СМЯТА ЗА БЪЛГАРИН ... в Афганистан и съседните държави - зад БЪЛГАРИН, В понятието, се е криел(подразбирало) СМИСЪЛ - ВИСОКО-ИНТЕЛИГЕНТЕН и СПРАВЕДЛИВ ЧОВЕК!
vaquero написа:

По възпитано с опонентите. Може да са груби, но са искрени.


... така че ... или БЪЛГАРИН - или НЕ-БЪЛГАРИН ... тоест ПРОСТАК: глупав + невъзпитан човек?
цитирай
28. vaquero - До 27. get
23.09.2018 19:23
Цитирам ти Български тълковен речник : "въстание ср. Масово народно надигане срещу потисническа власт; бунт. Априлско въстание. Септемврийско въстание".
И пак повтарям - метежниците не планират смяна на обществено-икономическия строй.
цитирай
29. radostinalassa - get - Има много простаци българи
23.09.2018 19:25
Ти идеално го доказваш. Може да е професионално изкривяване. Но ние не сме доказани престъпници.
цитирай
30. get - До 28. vaquero - До 27. get - Е-е-ех, Краси, Краси приятелю и обърканий българино ... ?
23.09.2018 19:39
vaquero написа:
Цитирам ти Български тълковен речник : "въстание ср. Масово народно надигане срещу потисническа власт; бунт. Априлско въстание. Септемврийско въстание".
И пак повтарям - метежниците не планират смяна на обществено-икономическия строй.


- Колкото "силен" си в "истмат" и теория на марксизма ... също талкова "силен" си в областта на лингвист-етимолог?
- Просто НЕ ТЪРСИШ В ТОЧНИЯ РЕЧНИК?
цитирай
31. get - @29. radostinalassa - ТИНКЕ ... заарско недоразумение ВЪОБРАЗЯВАЩО СИ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА РОДСТВЕНИ С УГРИТЕ-РУСИ?
23.09.2018 19:43
radostinalassa написа:
Ти идеално го доказваш. Може да е професионално изкривяване. Но ние не сме доказани престъпници.


... просто - ще ти отговаря с рефрен от песен на Висоцки:
"повышай свое образование" ... в очите ми НЕ СИ ПРЕСТЪПНИЧКА по смисъла на Закона - а ИЛИТЕРАТ до степен "ПРЕСТЪПЕН"(!) - ПОРАДИ въпиющо НЕПОЗНАВАНЕ НА МАТЕРИЯТА, ПО ТЕМИТЕ ПО КОИТО ПИШЕШ :)))) ?
цитирай
32. kvg55 - До 30. get
23.09.2018 19:51
Не точния речник? Защото не ти изнася.
цитирай
33. get - До 32. kvg55 - До 30. get - Изнася ми Краси и то много - това което обяснявам по отношение ... ?
23.09.2018 20:04
kvg55 написа:
Не точния речник? Защото не ти изнася.


... "способностите" ти на "лингвист-етимолог" ... като само те подсещам - Защо не можеш да намериш ТОЧНОТО ЗНАЧЕНИЕ НА "МЕТЕЖ" - в Тълковния речник на Българския език?
- Това НЕ Е РЕЧНИКА В КОЙТО СЛЕДВА ДА Я ТЪРСИШ?! ... с желание да ти спестя време и нерви - КАЗВАМ: не я търси и в ГОЛЕМИЯ РЕЧНИК на Найден Геров! - ама, Защо ли ти пиша това - Усещаш ли се? :)))
цитирай
34. radostinalassa - . get
23.09.2018 20:27
Аз се шегувах, но кретенизмът е налице.
Бялата раса има няколко хаплогрупи. Ох, ще припадна. Отивай на уроци по генетика, но преди това си пий йода, за да има ефект. Тежък случай.
цитирай
35. get - @ 34. radostinalassa - . get - Финские гены и русские песни?
23.09.2018 20:58
radostinalassa написа:
Аз се шегувах, но кретенизмът е налице.
Бялата раса има няколко хаплогрупи. Ох, ще припадна. Отивай на уроци по генетика, но преди това си пий йода, за да има ефект. Тежък случай.

1.
Из письма Юзефа Богдана Залеского Франтишеку Духинскому от 19 февраля 1859 года: «Лет 25 назад гостил в Париже знаменитый русский поэт Гоголь. С Мицкевичем и со мной <…> он был в тесной дружбе. <…> Вопрос о финском их (москалей. – С. Б.) происхождении был беспрерывно предметом обсуждения. Гоголь подтверждал его со всею своею малорусской запальчивостью»
...
Если верить письму Залеского, всем троим москали «внушали отвращение». Гоголь даже написал целую статью о финском происхождении москалей. Материалом для нее стали народные песни. Гоголь сравнивал славянские (чешские, сербские, польские, малороссийские) песни с песнями русскими, великороссийскими: «Для характеристики каждого человеческого чувства он подобрал особую песню: с одной стороны, нашу славянскую – сладостную, нежную, а рядом великорусскую – угрюмую, дикую, нередко каннибальскую, словом – чисто финскую»
2.
Более того, в том же 1837 году, когда Гоголь, Залеский и Мицкевич ругали «каннибальские» песни угрюмых москалей, в Москве из типографии вышла магистерская диссертация Осипа Максимовича Бодянского «О народной поэзии славянских племен», в которой нашлось место и тем самым русским, «москальским» песням: «…отличительный признак песен Северных Руссов (Великороссиян) составляют глубокая унылость, величайшее забвение, покорность своей судьбе, какое-то раздолье и плавная протяженность»[1065], – писал Бодянский. Он объяснял «унылость» русских песен природой и климатом: «…мрачность, суровость, уныние Севера навели и на песни Северных Русов эту унылость, томность…»[1066] И напротив, поэзия «Южных Русов (Украинцев, Малороссиян)» «всем своим составом, внутренним и внешним», отличается от русской. Песни русские и песни украинские совершенно несходны друг с другом, как несходны и сами народы. «Да иначе и быть не могло, – продолжает Бодянский. – Из всех славянских племен Северные и Южные Руссы – самые несходственные между собой, несмотря на одинаковость их общего названия»
3.
Армен Джигарханян - о "русском языке" и "РУСКОМ ПЕСНЕ" песны" из филме (?) - https://www.youtube.com/watch?v=F1O9WTvH-r4
3.
Как русский язык стал русским, или на каком языке говорила Русь - https://www.youtube.com/watch?v=DSK93ZJL90o

- Мдам? - трудно е да се търсят паралели в ДНК-алелите на ЕВРОПЕЙЦИТЕ украинци и белорпуси ТЕ И ЕВРОПЕЙЦИ ... с тези на УГРО-ТЮРКИТЕ, те и МОСКОВИТИ-ТАРТАРИ ... в момента неправомерно кичещи се с чуждото тям, велико-РУСИ?

... това Радостинке Е и КРЕТЕНИЗЪМ - да доказваш НЕДОКАЗУЕМОТО ?
цитирай
36. radostinalassa - Достатъчно е да четеш Клесев
23.09.2018 21:10
Той е работил доста години в Харвард. Прочети му изследванията Гетчо и ще ти светне. Той доказва даже, че българите оттук са стигнали Индия - Р1а1 Зет 645 хаплогрупа. Не прекалявай с песните и стиховете. Няма кой да ги чете.
цитирай
37. get - @ 36. radostinalassa - Радостинке, кога дойда в блога ти - тогва ще коментираме НАУЧНОСТТА(?), В ТЕОРИИТЕ НА КЛЕСЬОВ, който ... ?
23.09.2018 21:24
radostinalassa написа:
Той е работил доста години в Харвард. Прочети му изследванията Гетчо и ще ти светне. Той доказва даже, че българите оттук са стигнали Индия - Р1а1 Зет 645 хаплогрупа. Не прекалявай с песните и стиховете. Няма кой да ги чете.


... по образование е МИКРОБИОЛОГ - НЕ ГЕНЕТИК!

- Тук В БЛОГА НА КРАСИМИР - КОМЕНТИРАМЕ СЪВСЕМ ДРУГИ НЕЩА И ТЕМИ - КОИТО СА ТИ ТОТАЛНО НЕИЗВЕСТНИ - ПОНИМАЕШ?
цитирай
38. radostinalassa - В блога ми не се говорят някои думи
23.09.2018 21:29
Не знам дали ще стане. Ако ти е възможно да си прехапеш езика на някои такива, опитай. Ще те образовам, от мене да мине.
цитирай
39. balgariq1878rysiq - GEйТ ЖАЛЪК КОГАТО ТЕ СМАЖАТ С ФАКТИ МЪЛЧИ , ЧЕ ИДВАТ ШУТОВЕТЕ.
23.09.2018 22:21
ДЕБИЛ ПОСРАН ТВОЯ СМЕШЕН ПИСЪК Е КАТО НА ОНИЯ ПИЛОТ СТОЯЩ В ПАДАЩИЯ САМОЛЕТ и УСПОКОЯВАЩ ПЪТНИЦИТЕ С ДУМИТЕ.... По статистика само 1 на 10 000 самолети се разбиват &#128518;&#128514;&#128517;
ТОЕСТ ТИ ТЪПО ЛАЙНО МИ РАЗЯСНЯВАШ регионалното А АЗ ТЕ УЧА / ОБЯСНЯВАМ ГЛОБАЛНОТО.
Маркс/Енгелс са чифути наети от фамилия ЛЕВИ-Ротшилд да измислят течение , което да плъзне и разруши от вътре най-върлия и непобедим юдейски враг.. ЦАРСКА РУСИЯ.

Същата тактика бе сторена по поръчение на синедрона-Леви срещу Персия-Йерусалим от еврейчето мохамед син на Багдаски равин измислил исляма с цел ликвидиране на най-върлия тогавашен еврейски враг - Персия (Иран) и прогонване на християните от Йерусалим.

Чифута Маркс бе нает за същото ТЪПАКО , но християнина по майчина линия ИЗУЧАВАЩ ПРАВОСЛАВИЕТО в ПРАВОСЛАВНО ШКОЛО ....
ТУК ЩЕ КАЖА НЕЩО , КОЕТО СЕ ЗНАЕ ОТ МАЛКО ХОРА ДОРИ В РУСИЯ !
Йосиф КОБА бе така да се каже АГЕНТ на Православната църква , който имаше за задача да се внедри сред ЕВРЕЙСКИТЕ БОЛШЕВИКИ по указание лично на Руския патриарх с цел възпиране на УНИЩОЖЕНИЕТО НА РУСИЯ и ПРАВОСЛАВИЕТО от юдоБОЛШЕВИШКАТА ЧУМА.
Йосиф успя и не само ликвидира ленин-троцки овладявайки Русия , но и ОТБИ и ПРЕМАЗА реакцията на Ротшилдови в лицето на палячото адолф хитлер.
А колкото за клетвите то тъпако друг начин да се внедриш сред друговерци няма.

СЕГА НА ГЛЕДНО ПРЕМАЗАХ С ФАКТИ ВСЯКА ТВОЯ СМЕШКО , НО БАРНА ЛИ ТЕ ЩЕ ТИ СТРОША КАПАЧКИТЕ И ЛАКТИТЕ ПОКАЗВАЙКИ ТИ КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС $ОРО$КИТ€ ИЗМЕННИЦИ КАТО ТЕБ МРЪСНО КОПЕЛЕ.

КУРВО РЯЗАНА ПОМНИ , ЧЕ РЕВАНШИЗМА КЪМ ВАС И КОПЕЛЕТАТА ВИ ЩЕ Е БРУТАЛЕН И ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ВИ ПРИКЛЮЧИМ ОКОНЧАТЕЛНО.
цитирай
40. radostinalassa - Възможно ли е Гетчо да е замлъкнал
23.09.2018 22:37
Такова облекчение. Нищо не може да се налее в тази каменна глава. Той веднага го забравя и почва да пее старата песен за угрофините. За него науката не съществува. Та той си е цяла наука, самодостатъчен сие, наука не му трябва.
Дали не са му забранили и на него да пише постинги?
цитирай
41. get - - Говедаров, първо ДА БЛАГОДАРЯ - на двете ИНТЕЛЕКТУАЛНИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ ... ?
24.09.2018 10:03
А. balgariq1878rysiq ... и ...
Б. . radostinalassa - КОИТО БЕЗ ДА СЪЗНАВАТ - пишейки, ЗАЕХА ПОЗИЦИИ С КОИТО ПОДКРЕПИХА ТВЪРДЕНИЕТО МИ - че ПИШЕШ >>г-л-у-п-о-с-т-и<<!> ПО ВЪПРОСИ - които никак ... ама НАПРАВО, СА ТИ ТОТАЛНО НЕИЗВЕСТНИ :))) !?

- Благодаря още веднъж на двамата представители на вида "Pan troglodytes" включили се в моя "защита" ... и ДОКАЗВАЩИ, ЧЕ МАРКСИЗМА Е ... "ционизъм" :)))
... а Сталин БИЛ, едва ли не, АРХИЕПИСКОП от РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА:)))) - ЦИТАТ:

"Чифута Маркс бе нает за същото ТЪПАКО , но християнина по майчина линия ИЗУЧАВАЩ ПРАВОСЛАВИЕТО в ПРАВОСЛАВНО ШКОЛО ....
ТУК ЩЕ КАЖА НЕЩО , КОЕТО СЕ ЗНАЕ ОТ МАЛКО ХОРА ДОРИ В РУСИЯ !
Йосиф КОБА бе така да се каже АГЕНТ на Православната църква , който имаше за задача да се внедри сред ЕВРЕЙСКИТЕ БОЛШЕВИКИ по указание лично на Руския патриарх с цел възпиране на УНИЩОЖЕНИЕТО НА РУСИЯ и ПРАВОСЛАВИЕТО от юдоБОЛШЕВИШКАТА ЧУМА."

- БОЛШОЕ СПАСИБО на руско-българските блядове, ДАЛИ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА МЕН в блог бг. :)))) !
цитирай
42. radostinalassa - Ти доказа, че можеш само да ругаеш
24.09.2018 10:31
Това е неприемливо за нормален човек. Пиши си с пияните маймуни.
цитирай
43. get - До 42. radostinalassa ... угро-българке, с интелект на ГОЛЯМА БЯЛА ПТИЦА - с пет букви в името ... ?
24.09.2018 15:44
... ГЕНЕТИКАТА е съпределна и ПОРАДИ ТОВА ПОМОЩНА НАУКА - Когато изучаваш етносен-произход и културно-исторически такъв на ЕДИН НАРОД?

radostinalassa написа:
Ти доказа, че можеш само да ругаеш
Това е неприемливо за нормален човек. Пиши си с пияните маймуни.


- Ако съм ви ругал(в което ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ !) - това е било З-А-Р-А-Д-И В-А-Ш-Е-Т-О НАГЛО И НЕПОДПЛАТЕНО С НИЩО - >>С-А-М-О-Ч-У-В-С-Т-В-И-Е<< ДА ПИШЕТЕ ПО ВЪПРОСИ - КОИТО СА ВИ ТОТАЛНО НЕИЗВЕСТНИ!

- По отношение КАКВИ НАРОДИ-ХОРА са живели в това - КОЕТО В МОМЕНТА Е ИЗВЕСТНО - КАТО ЦЕНТРАЛНА(още й)МОСКОВСКА-РУС ... СПЕЦИАЛИСТА МОСКОВЧАНИН, той и историк-археолог Александр Геннадьевич - ОБЯСНЯВА?
ЦИТАТ:
"ПРЕДСТАВИТЕЛИ УГРО-ФИНСКОЙ ЯЗЫКОВОЙ СЕМЬИ ЯВЛЯЮТСЯ ДРЕВНЕЙШИМ НАСЕЛЕНИЕМ Российской Федерации. Славяне пришли на эту территорию позже ..."
Дава примери ЗА ДОСТОВЕРНОСТТА НА ТВЪРДЕНИЕТО СИ?
ЦИТАТ:
Археологические раскопки городищ и селищ дьяковской культуры раннежелезного века, что проходили на территории Москвы, показывают, что в БАССЕЙНЕ МОСКВЫ-РЕКИ ЖИЛИ ПЛЕМЕНА, ГОВОРИВШИЕ НА ЯЗЫКЕ ФИННО-УГОРСКОЙ ЯЗЫКОВОЙ СЕМЬИ.
Слово «Москва» легко делится на два компонента: моск-ва, подобно названиям северноуральских рек — Лысь-ва, Сось-ва, Сыл-ва, Куш-ва . Элемент -ва легко объясняется во многих финно-угорских языках (например, в мерянском, марийском, коми) как «вода», «река» или «мокрый». А вот корень моск- объясняют по-разному: или как «болотистое место», или как «медвежье».

- Тези ФАКТИ-КОМЕНТАРИ от историк и археолог РУСНАК - Как ще ГЕНЕТИЧКО ... последователка НА ОТРИЧАНИЯТ ОТ ПОВЕЧЕТО РУСКИ ГЕНЕТИЦИ - КЛЕСЬОВ?

- Това КОЕТО ЦИТИРАМ ... се ПРИПОКРИВА и с това от КОМЕНТАРА МИ №35. get - Е тогава ДА ТЕ ПИТАМ - която ВЪВЕЖДАЙКИ НЕВЕРНИ ФАКТИ - правиш ЛЪЖЛИВИТЕ ИЗВОДИ - руси и българи БИЛИ ГЕНЕТИЧНО ЕДНАКВИ ... на което ще ОТГОВОРЯ?
- Не само ГЕНЕТИЧНО, но и ЕЗИКОВО, и КУЛТУРНО не сме еднакви ЖЕРТВО НА ПАНСЛАВИСТКИТЕ към момента ПАН-ВЕЛИКО/РУСКИ ЛЪЖИ! Желаеш ли доказателства ТЬОТЯ ЛАСИ :))) ... с акъл - колкото героинята от филма ЛАСИ:)
цитирай
44. radostinalassa - Значи и аз мога да ви ругая?
24.09.2018 20:22
Сто пъти ви казах...., че изследването по НЛА системата за тъканна съвместимост го доказва. За това се искат познания, а не крякане на лебедища. Колкото има, толкова. На мене ми омръзна да повтарям едно и също.
цитирай
45. get - До 44. radostinalassa - Значи ... Нищо не значи - вашето "значи" - Защото ... ?
25.09.2018 07:28
radostinalassa написа:
Сто пъти ви казах...., че изследването по НЛА системата за тъканна съвместимост го доказва. За това се искат познания, а не крякане на лебедища. Колкото има, толкова. На мене ми омръзна да повтарям едно и също.


... първо "оправихте" генетиката, сега като гледам и НЕКОРЕКТНО ИЗПИСВАНОТО "НЛА" - някаква нова област на имунологията :))))?

А вие ПРЕСТАНЕТЕ ДА СПАМИТЕ И СЕ СЪСРЕДОТОЧЕТЕ ВЪРХУ ОСНОВНОТО ЗА ТЕМАТА НА "ВАКЕРО": Руски-белогвардейци(врангеловци) са: "КЛАЛИ НАРОДА(български през 1923 г.) - КАКТО И ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ" или това са били фашисти каквито на практика в България ТОГАВА Е НЯМАЛО?!

ТЬОТЯ ЛАСИ "повышай свое образование" и престани СПАМЕЙКИ ДА ПИШЕШ ФЕЙКОВЕ!
цитирай
46. vaquero - Благодарности!
27.09.2018 11:47
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
47. radostinalassa - Трябва да разбереш , чичко Гетчо , че не се намираш в бар
27.09.2018 18:14
Ще трябва да преживееш изписването на НЛА системата, защото не това е важното. Но само това явно ти се набива на окото.
Вече не мога да публикувам постинги, дано това те зарадва. Наздраве, това ще те довърши предполагам. Поне мини на диета, да почувстваме и ние облекчение.
цитирай
48. vaquero - Благодарности!
30.09.2018 10:38
Отново Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vaquero
Категория: Забавление
Прочетен: 1163722
Постинги: 270
Коментари: 6279
Гласове: 11458
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031