Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 14:51 - Принципи
Автор: kass Категория: Забавление   
Прочетен: 6867 Коментари: 49 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мислех да не пиша и аз по темата на годината, защото на такава ще се превърне ако още малко я подъвчем, обаче след като вчера станах свидетел на паранормално явление не можах да се сдържа. Вечерта преди да си легна се рових из блога и попаднах на следния коментар:

 

„22. boristodorov56 - Въпросът е, че щом спрямо фигури от такъв ранг не се спазва процедурата,
08.04 15:24

към нас, обикновенните граждани, как ще се отнасят?
Милиционерите направо ще ни отстрелват ли?

Иначе виновния да си търпи последствията, но след присъдата.
Нито милиционерите, нито прокурорите им е работата да раздават правосъдие и налагат принуда повече от небходимото.”

Коментара е оставен при djgator, постинга „Някои хора нямат угодия!”

 

 Феноменалното в случая беше, че точно десет минути по-късно чух абсолютно същите думи от устата на майка си, при това в абсолютна последователност. Като се разрових из нета прочетох подобни изказвания в още пет – шест форума и странното е, че всички страшно много си приличаха, да не кажа че си бяха едно към едно. Очевидното е, че много хора са застанали на принципна позиция по въпроса и в две-три изречения са поместили цялото си отношение към случая. Но дали в живота има толкова категорични принципи и позиции?

  Първо – Какво значи как ще се отнасят с нас обикновените хора???

  Пред закона всички сме равни, всички без изключение. Без значение Майк Тайсън ли си, Майкъл Джексън ли си, безобразно богат ли си или ровиш по кофите… Това значи правова държава. Дали у нас е така е отделен въпрос.

  Второ - Милиционерите направо ще ни обстрелват ли?

 Не разбрах кой е застрелян, нито пък какво значи произнесена присъда. При положение, че виновниците са хванати на местопрестъплението, в момент на извършване на деянието, къде точно са нарушени правата им, че са задържани като престъпници, а не като заподозрени да бъдат поканени да се явят и да дадат показания.

 Представете си, че притежавате малък магазин. Влиза въоръжен крадец, насочва оръжие срещу вас и ви иска парите. Ограбва ви. Охранителните камери снимат, в магазина е пълно със свидетели и в крайна сметка полицията идва и го арестува в момента на деянието на самото местопрестъпление. По-всичко личи, че човекът е хванат да извършва въоръжен грабеж. Към него е повдигнато обвинение и наложена мярка за неотклонение. Сега, питам се аз има ли някой, който да се съмнява, че този човек е престъпник? Вероятно няма, но въпреки всичко той трябва да бъде съден, да бъде защитаван и в крайна сметка да бъде признат за виновен. В България обаче, всичко това е като някакъв театрален спектакъл, който ние наивно наричаме съд, защото по всичко личи че съдебната ни система няма нищо общо с това което трябва да бъде и доста хора извършили въоръжен грабеж, по-точно рекети, си ходят на свобода и никой за нищо не им е потърсил отговорност толкова години. Наивниците, които се надяваха на българските съдилища за да получат възмездие за нанесените им щети само си изгубиха нервите, парите и времето, защото престъпното бездушие и подкупност  на българските съдии не доведе до нищо друго освен до отчаянието им.

 Като за капак на всичко дори станахме свидетели как и защо не работи системата у нас, колко струва свободата и т.н. След всичко това на което се нагледахме толкова години, милата ми майка, милия  Борис и още куп мили хора се тревожат, че сме щели да станем полицейска държава. Чудя се кое е по-добре, полицейска държава или мафиотска държава??? Като се замисля и двете не ми харесват, обаче никой не ме пита и затова ща не ща ще трябва да избера едното от двете.

3. Иначе виновния да си търпи последствията, но след присъдата.
Боре, не разбра ли, че срещу 60 000 евро присъда няма да има??? Само ти ли още вярваш, че съда справедливо и неподкупно, безпристрастно, отговорно и професионално ще накаже всеки виновник, дръзнал да извършва престъпления??? Ех, как ми се иска и аз като теб да вярвам!

4. Нито милиционерите, нито прокурорите им е работата да раздават правосъдие и налагат принуда повече от небходимото.

 До тук добре, само не разбрах за какво раздаване на правосъдие става въпрос? Не го е убил нали? Че казал, че бил престъпник затова ли е всичко. По-точно ми звучи като обида, ако беше го нарекъл лайно, пак ли щеше да е присъда??? Ок, съгласна съм, че не професионално да се обиждат арестуваните,  но не съм съгласна, че полицията няма право да сложи белезници на човек хванат да извършва престъпление, имат право да го проснат и на пода. Така, че ако сме толкова чувствителни към непрофесионализма на прокурора, защо не сме толкова принципни и чувствителни към непрофесионализма на съдиите??? Не искаме полицейска държава, това е мотивът нали? А искаме ли правова държава? Искаме? Защото тогава никой не хаби толкова енергия, писане, коментиране и висене в блогове за да изобличава съдебната система, за да роптае срещу нарушените човешки права, че за резил на целия свят станахме с безнаказаността. Защото в демократичните държави хората търсят отговорност. Тук сме свидетели на трагедии без никакво поемане на отговорност. 12 деца загинаха в катастрофа с автобус и нито един възрастен сред жертвите, а нека родителите си поверяват децата  в знаещи и можещи, поемащи отговорност за здравето и живота на децата им професионалисти. 9 души изгоряха в 21 век, във влак и никой не пое отговорност за живота им, всичко на всичко смъртта им бе почетена с забрана за пушене във влаковете, това е отговорността. Нищо, че по целия свят, ако не дай Боже падне самолет се водят разследвания с години, се изплащат обезщетения на семействата на загиналите и в не малко случаи се приемат нормативи, които всички авиокомпании трябва да изпълнят за да не се повтаря трагедията, но това е само в страни в които човешкия живот има стойност. Непрофесинализма е във всяка сфера на живота ни, но ние ревнахме срещу прокурорския. Е, като се замисля и това е нещо, стига да не ми приличаше на малко избирателна принципност - към едни много чувствителни, към други напълно безразлични.

 Сега след цяла седмица страсти, изхабена много енергия, спорове, тежки думи и категорични позиции, след извинения и наказания, след медийни и блогови статии и позиции се надявам най-после вниманието да се насочи към същинската част. Ще поеме ли някой отговорност за действията си, ще имаме ли съд най-после, ще станем ли най-накрая цивилизована държава?

 Нищо лично към Бористодоров, мнението което съм ползвала не е само негово, вложила съм единствено и само клиширането на даден проблем, на принципа „по принцип”, без да се взимат предвид нарушаването на основни принципи навсякъде, медийните димки за отклоняване на вниманието, твърде многото коментиране на по-малко важното от далеч по-важното и най-вече политическите пристрастия, май повечето негодуват срещу премиера повече, отколкото срещу прокурора…

 




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rat - Няма нищо по-страшно от полицей...
09.04.2010 15:10
Няма нищо по-страшно от полицейския произвол. Това е много по-голям ужас от престъпния произвол. Аз редица пъти съм влизал в остри спорове с Борис, но тук трябва да призная, че той е прав. Хората от това поколения знаят добре, какво означава полицейски произвол. Това е машина, която може да те заличи изцяло от лицето на земята.
Липсата на справедливост не може да става причина за репресии по никакъв повод. Замисли се дали вихрещата се престъпност не е удобно извинение за засилващ се полицейски терор и кой е губещият, и кой печелившият.
цитирай
2. kass - rat
09.04.2010 15:17
Ако има правова държава, няма да има нито полицейски произвол, нито ширеща се престъпност, защото по-страшното от двете е липсата на здрава съдебна система... За нея обаче никой не хаби толкова енергия.
цитирай
3. rat - Истината, че вината е само в съде...
09.04.2010 15:27
Истината, че вината е само в съдебната система е точно толкова вярна, колкото и истината, че вината е само и изцяло в МВР. Вината е комплексна, тя е на всички институции, както и на всеки отделен физически индивид.
Предпочитам 100 виновни на свобода, пред 1 невинен в затвора.
цитирай
4. kass - rat
09.04.2010 15:34
аз пък предпочитам 100 виновни в затвора, а единия невинен на свобода :):):). За жалост обаче никой не те пита дали си невинен или виновен, отварят плика, броят и решават... На принципа "комплексна вина" сме се докарали до това положение, няма такова понятие, вината винаги е конкретна и се поема от някой. За да има някаква неуредица, конкретно някой не си е свършил работата...
цитирай
5. rat - Ами, ако този невинен в затвора си ти ...
09.04.2010 15:36
Ами, ако този невинен в затвора си ти или някой твой много близък човек.............
Тогава май истината за теб ще е същата каквато е за Борис и останалите, които са на противното на твоето мнение.
цитирай
6. kass - rat
09.04.2010 15:42
по същия начин ще те запитам, ако някой убие някой твой близък, вземе ти жилището с измама, присвои си бизнеса ти и т.н. и т.н. и вместо да си получи заслуженото го гледаш как се разкарва на свобода, харчи си парите и ти се хили нагло, докато ти пълзиш по квартири, изнемогващ от мизерия... дали ще мислиш по същия начин???
Не става въпрос за това невинни да попадат в затвора или виновни да се разхождат на свобода, а за права, за сигурност и доверие в систената, а не всичко да е на принципа "ще те уредим, да 60 000 и си готов"!
цитирай
7. smani - Наистина голямо
09.04.2010 15:57
дъвкане падна за една малка изцепка на прокурора като че ли са го пребили преди да го арестуват. Вече не знам и аз какво да коментирам.
Най-смешно е някой като започне да реве, че има полицейска държава и трепери да не го набият милиционерите. Голям смях. А бе хора ние сме потънали в лайняна престъпност и ако трябва и по-твърди мерки съм за, за да се излекуваме поне на половина от тая болест ПРЕСТЪПНОСТ. Между другото твърди мерки, безкомпромисни има точно там, където искаме да имаме място - Европа. За САЩ нещата са още по-хард, полицаите го правят на поничка престъпника още преди да е влязъл в полицейската кола. А тука за какво говорим.
Права си Ива всичко се дължи на политически пристрастия или на принципа от нищо нещо.
цитирай
8. kass - smani
09.04.2010 16:05
Истината е smani, че всяко нещо може да става по цивилизован начин и прокурора можеше да го арестува и без много шум, обаче проблема е че после ще бъде освободен. Никой не може да ме убеди, че толкав ми ти прокурор не знае правилата, при това арестува не кой да е, ами съдия, който си знае правата на пръсти. Цялата показност е точно за да се насочи вниманието на обществото към случая, а не за шоу както си мислим. Защото след всичко няма как да ги пуснат по домовете и на всички съдии им се дръпна ..., което беше целта според мен на цялата тази показност при ареста.
Обачеее, ние нали сме принципни и демократични, коментираме цяла седмица за полицейщина, макар всички да разбират, че този случай не означава полицейска държава...
цитирай
9. vestvi - kass
09.04.2010 16:34
Напълно те подкрепям!
Напълно те подкрепям!
Напълно те подкрепям!
цитирай
10. gothic - Иве, прочети моят коментар под д...
09.04.2010 18:36
Иве, прочети моят коментар под днешния постинг на Весо. ИСкаш ли да го сложа и при теб?
цитирай
11. kass - vestvi
09.04.2010 18:42
благодаря...
цитирай
12. kass - gothic
09.04.2010 18:46
коментара ти е страхотен Готик и е точно така, сам реши дали да го сложиш и тук. Благодаря!

п.с. Според теб какво би се случило в подобна ситуация в неполицейските цивилизовани държави в Европа???
http://bulphoto.com/events/13843/
цитирай
13. boristodorov56 - Объркан съм.
09.04.2010 21:30
Не разбирам какво точно си искала да кажеш.
За свое оправдание, ще посоча, че ако не се спазва законовата процедура в подобни ситуации - независимо спрямо кого, а най-вече към онези, които нямат възможност да оферират кешово с 60 000 - не може да има правосъдие в истинския смисъл на думата - без значение аз какво мисля и съм разбрал за нашето правораздаване.

Справедлиността на съдопоризводството се основава на точното и пълно спазване на процедурата и вероятно нямаш представа какво означава, когато бездушната и безскруполна съдебна машина те захапе като дарак и дори невинността ти не и пречи да те изплюе като сдъфкан бифтек.

Не забравяй, че до произнасянето на присъдата - както и да квалифицираме съда - всеки е невинен и нито прокурора, нито милиционера са хората, които ще го съдят или налагат с физическа разправа правосъдие.

В противен случай - няма правосъдие - каквато и белетристична защита да предлагаме на прокурори(корумпирани и безскруполни до мозъка на костите си) или милиционери(практикуващи всички видове престъления от Наказателния кодекс) - без това да се счита ни най-малко за защита или оправдание на заподозрените в престъпления, срещу които има улики, а не присъда.

Това, което искаш ти го искам и аз, но правилата на играта са важни - без спазването им няма игра, а произвол и самоуправство.

Това сме го живяли!
цитирай
14. kass - boristodorov56
09.04.2010 22:00
Това вече е нещо конкретно Боре, защото иначе коментари като цитирания горе са малко мммм, като подхвърлени, аз също останах много объркана като точно хора като ти и майка ми, които имам за изключително интелигентни и на чието мнение много държа си служат с подобни необосновани, леко емоционални и много неконкретни доводи. В случая става въпрос за един арест. Арестувания може да бъде отведен с белезници и това си е съвсем по правилата. Не оспорвам по никакъв начин грубостта, показността или каквото и да било на прокурора, но да говорим за полицейски произвол, полицейска държава и пречие е малко пресилено, все пак това е мое мнение и то не означава, че е вярно. Именно защото правилата на играта са важни, точно затова и арестуването на обикновените и специалните трябва да бъде еднакво за всички. Така и не разбрах, коя точно част наричаш физическа разправа??? Белезниците ли, думите на прокурора или търкалянето по пода. Не видях някой да го е проснал на пода със шутове и тукати???
Присъда - това е другото неразбираемо нещо? Кой е произнесъл присъда?
Ако вместо думите "понеже сте абсолютен престъпник, ще бъдете третиран като такъв...", бяха използвани думите "понеже сте продажно лайно няма да ви окажем честа да бъдете арестуван като обществено известна линост" по-лесно ли щеше да се приеме от всички като обида?
Не ме разбирай погрешно, аз съм много повече от всички против грубостта във всичките и форми, но това, което исках да кажа е, че всъщност борчета които са налагали физически и финансов терор над не един и двама, при все със всичките спазени процедури, свидетели и каквото там е необходимо си се рахождат като преуспяли бизнесмени и никой не смята, че съдията който го е оневинил трябва да бъде разпънат на кръст, от медии, от общество, от потърпевши и въобще де все що шава из тая страна, но всички са абсолютно безразлични, защото потърпевшите са най-обикновени хора за които на никой не му пука. Това е, човек е принципен по всички въпроси и винаги, така трябва.
цитирай
15. djgator - kass
09.04.2010 22:34
Аз изписах три постинга по темата... вероятно съм си защитил и обосновал изчерпателно позицията си. В резюме: опитват се да ни пускат димни завеси и да си разиграват коня, изкарвайки черното - бяло.
Долу - на колене,за всички престъпници гадни!
цитирай
16. kass - djgator
09.04.2010 22:47
Съжалявам, че ми свършиха символите одеве и не си довърших мисълта, но нищо ще поживеем и ще видим какво възмездие ще получи манекенката пребита от футболиста на ЦСКА и колко ще се пише, говори и възмущаваме за безнаказаността... мога да прогнозирам с нула внимание, просто случая ще се забрави, футболиста ще си прави кариера, а всичките му жертви ще изпият по една студена вода и за насилието и за унижението. Правила трябва да има, но когато има защита на човешките права никой не се страхува, че някой ще ги наруши, защото знае, че нарушителят ще бъде наказан. В общи линии, ако вярвахме в правосъдието, нямаше да се страхуваме от полицейщина...
цитирай
17. galina1 - Здравейте.
09.04.2010 23:18
Според моите виждания полицията винаги е на подчинение и прави това, което и се каже от прокуратурата. Така, че в случая полицаите вина нямат. Всичко се крепи на заповеди и закон. Това са мислите ми в случая. От друга страна това "На колене" не ми прозвуча особено на място. Що се отнася до страха.... има нещо вярно и много хора ги е страх вече от какво ли не. А когато живееш в страх тогава свободата не е това което всъщност ни се струва, че е.
цитирай
18. vmir - Съгласен съм!
09.04.2010 23:19
Клиширането е начинът, с който ни гипсират мозъците както им се иска.
цитирай
19. gothic - коментара ти е страхотен Готик и е ...
09.04.2010 23:24
kass написа:
коментара ти е страхотен Готик и е точно така, сам реши дали да го сложиш и тук. Благодаря!

п.с. Според теб какво би се случило в подобна ситуация в неполицейските цивилизовани държави в Европа???
http://bulphoto.com/events/13843/



Иве, написах там какво се е случило в Австрия. Сестра ми е била жив свидител. Станало е под прозореца й. Не искам никой да разбере че съм против спазването на човешките права. Но твърдо вярвам че тези, които с действията си ограничават нашите, на ВСИЧКИ НАС права да живеем нормално, имат правото да се наричат ХОРА и да се ползват от каквито и да било права...
цитирай
20. kass - galina1
09.04.2010 23:27
Не знам как е при полицаите имат си някакви норми, но доколкото знам при акции имат право да прилагат подобен метод на арестуване, особено ако си имат работа с опасни престъпници, сега доколко се е налагало в случая такава крайнсот е отделен въпрос. Но както и да е, няма никй да ни стреля на месо утре, нито пък ще упражняват полицейски произвол върху нас, просто твърде много се спекулира със случая, а което най ме дразни е точно определени изрази, да се използват като заучени, звучат ми като политическа пропаганда...
Поздрави!
цитирай
21. kass - vmir
09.04.2010 23:30
Аз напълно разбирам тяхната позиция и е без значение, че не съвпада с моята, но твърде много драматизъм за две изцапани колена, а всъщото време купища хора чакат справедливост, която няма да дочакат и за тях никой не го е жал...
цитирай
22. kass - gothic
09.04.2010 23:36
както казаха в един филм "никой не обича полицаите, докато не опре до тях". Все пак в България всичко се побългарява и аз също съм против твърде многото права на българските полицаи, защото няма как ще се прехвърли мярката, обикновено така става. Но докато съдебната система не заработи както трябва всичко е лай кучка и приказване без никакъв смисъл. Правата, превишени или не се решават в съда, а не по форумите.
цитирай
23. gothic - Именно. Бясовете ме хванаха, за...
09.04.2010 23:52
Именно. Бясовете ме хванаха, защото такава бурна реакция беше предизвика от показването по телевизията на ареста на един ексминистър. Абе, хора! Ваши събратя се арестуват по същия този начин ежедневно. Що ви няма тогава а? Бас ловя, че сте виждали и на живо такива задържания. Къде бяхте тогава? Що не се вдигна шум при задържането на клошарите из София преди известно време? Ясно защо. Защото клошарите не държат медии, които да раздухат случая подобаващо...
цитирай
24. kass - gothic
10.04.2010 00:03
Не само, че медии раздухват случая подобаващо, ами има и пълно изкривяване на приоритетите. Например, след краткото словесно спречкване с майка ми тя казва следното.
- Ние протестирахме срещу комунизма именно заради полицейщината и липсата на свобода на словото...
В отговор аз й казвам, че именно заради липсата на защита на нейните права е имало наличие на ограничаване на свободата на словото и полицейщина, защото по онова време и на арменския поп не можеше да се оплаче човек, камо ли да заведе дело срещу държавата. Затова е много важно да се знае, че когато законът започне да се прилага, справедливо и за всички, тогава ще станем свободна и демократична държава...
цитирай
25. galina1 - Права си kass
10.04.2010 00:22
Прекалено голяма манипулация се използва и това влияе на психиката. Да не говоря за медията телевизия, която вчера и днес /поне с такова впечатлене оставам/ по новините се говори едно и също и започнах да се възмущавам. То само политика, криза, финанси /"Пари нема"/, данъци, такси.... С една дума /извинявай/ - бълвоч. Правилно говориш за закона да се прилага както трябва, нооо... Преди време за едно кебапче една жена беше осъдена. За едно кебапче..... Не помня точно какво беше наказанието. Доволния шеф на супермаркет дава награди, които му излизат в пари поне 100 пъти отколкото струва едно кебапче.
цитирай
26. kass - galina1
10.04.2010 00:31
Ако трябва да бъда точна и за едно кебапче човек трябва да носи отговорност, затова сме снизходителни и разбиращи към дребното престъпление, защото само малките, бедните и незащитените го отнасят... Мисля, че следващите няколко години ще гледаме предимно политика в новините тъй, че зареди се с нерви :):):). Правителството изключително много държи да ни даде отчет за всеки работен ден...
цитирай
27. vmir - Толкова е сбъркано да се защитават правата първо на тъмните субекти, че няма накъде повече.
10.04.2010 01:08
Най-смехотворно обаче е твърдението, че по този начин се предпазваме от фашизъм. Няма майтап, точно фашизъм – който подпали ВСВ и причини десетки милиони човешки жертви. Брех, да му се не види, я виж ти какви спасители на света имало у нас, пък ние да не сме знаели! Само дето на света не му дреме за “спасяването” му от тях, а да му мислим ние как ще им възнаграждаваме неутолимите претенции за приноси към демокрацията.
цитирай
28. malkiatprintz - Друго ми направи впечатление, К...
10.04.2010 02:36
Друго ми направи впечатление, Касс. Обърни внимание на думите:

"...щом спрямо фигури от такъв ранг не се спазва процедурата, към НАС, ОБИКНОВЕНИТЕ граждани, как ще се отнасят..."

Забележи как хората виждат себе си спрямо "фигурите"! В мислите си голямата част сама се дели на "значими, важни" и "ние, останалите". А ти говориш за това да си търсят правата. Робът е роб, защото е... роб.

А за раздухването на словесната дъвка - напълно си права: целта беше отвличане на вниманието. Едните ще скочат срещу произвола наложен от Бойко Борисов (което е в изгода на предишните управляващи), другите ще скочат в негова защита. Целта? Според мен това е своеобразно "затягане на редиците" и най-вече - преброяване на пилците в двата лагера без хората да се усетят, че партиите в момента си мерят силите и преценяват кой има повече подкрепа, за да преценят бъдещите си действия в битката за кокала. Имам чувството, че се върви към предсрочни избори и тази дандания е проба за настроенията в обществото.
цитирай
29. kass - vmir
10.04.2010 08:53
Аз нямам нищо против, че всеки има право на защита, но в случая говорим за арест. Най-обикновен арест по време на акция. Какъв фашизъм, каква полицейщина, когато човека е хванат на местопрестъплението??? Как да го арестуват с хляб и сол ли??? Най-много от всичко ме дразни, че интелигентни хора се оставят на такива евтини манипулации, не по-малко популиски от това срещу което негодуват.
Всички фашистки и диктаторски строеве, първо отнемат правото на човек да защити правата си, после налагат полицейски контрол, затова винаги първо се избива интелигенцията.
цитирай
30. kass - malkiatprintz
10.04.2010 09:30
Виждат себе си като обикновени, защото нямат пари за скъпи адвокати, не са обществено известни и не могат да разчитат на обществена подкрепа или каквото и да е отношение на обществото към случая. В общи линии могат да те хванат, поотупат и никой даже няма да разбере. Това, което най-много ме дразни е че всички са свикнали със страха, ако сега така - тогава какво? Е, когато дойде тогава ще дебатираме пак, ама да не правим нищо, защото видите ли ще стане по-зле е малко малодушно. По същия начин се реагира и с малцинствата и страхът от гражданска война. Не разбирам, толкова ли е трудно да се разбере, че всички без изключение са равни и това трябва да е основния ни стремеж. Никакви привилегии за никой. Това е, а не видите ли ромите са онеправдани, здрави, прави хора, с какво са по-различни та да ползват привилегии, но шубето е голяма работа... Просто това на което трябва най-много да държим и най-ревностно да защитаваме, а именно справедливоста, никой не се занимава, а със някакъв арест, който правомерен или не си има съд да прецени се дъвчи и се говори със седмици, всичко се обръща на политика.
Борето ако знае на какво унижение са подлагани родилките в родилните домове, свят ще му се завие, които на никой с нищо не са виновни и никакво престъпление не са извършили, ама тяхното достойнство няма кой да защитава...
цитирай
31. galina1 - Добър ден
10.04.2010 10:23
Така е касс, всеки си получава заслуженото наказание, но в повечето случаи това са дребните риби, а големите ...
цитирай
32. kass - galina1
10.04.2010 10:43
работата е там, че не всеки си го получава :(...
добър ден!
цитирай
33. vmir - 29. kass,
10.04.2010 11:09
kass написа:
Аз нямам нищо против, че всеки има право на защита, но в случая говорим за арест. Най-обикновен арест по време на акция. Какъв фашизъм, каква полицейщина, когато човека е хванат на местопрестъплението??? Как да го арестуват с хляб и сол ли??? Най-много от всичко ме дразни, че интелигентни хора се оставят на такива евтини манипулации, не по-малко популиски от това срещу което негодуват.
Всички фашистки и диктаторски строеве, първо отнемат правото на човек да защити правата си, после налагат полицейски контрол, затова винаги първо се избива интелигенцията.


Съгласен съм с всяка твоя дума, даже ми се иска да те допълня, но е обширно за постинг.
Поздравления!

Трудно мога да си представя по-голямо унижение от това в родилния дом, което съпроводи раждането на дъщеря ми още по комунистическо. Накрая и родилката и новороденото бяха като дошли от война - и двете безобразно посинени и с напукани от напъване вени след 12 часово блъскане и скачане и обиди защо бебето неправилно тръгнало с носа напред и се заклещило с главичката назад. 12 часа борба за живот, съпроводена с обиди, ругатни и подигравки, а тия типове ще ми отлакват тузара, че трябвало да коленичи. Пълно безхаберие и подмяна на понятията!
цитирай
34. kass - vmir
10.04.2010 11:29
именно затова съм и за оправяне на съдебната система, защото ако можеш да се защитиш в съда, няма да ти се налага нито да плащаш рушвети, нито да ругаеш, нито да прибягваш до самоуправство, нито да търпиш полицейски, лекарски или престъпен произвол, нито домашно насилие нито нищо. Просто ще отидеш, ще пуснеш жалба и ще оставиш на съда да си свърши работата. Докато това липсва в България не ни остава нищо друго освен да се разправяме по хайдушки и бабаитски, кой до колкото му е по силите. Вместо да правим стачки срещу дупките, стига десет да осъдят общината и тя сама ще си ги оправи и така във абсолютно всяка сфера в нашия живот. Без здрава съдебна система, няма демокрация, няма свобода!
Не мога да жаля подкупен съдия, това е най-страшната проказа за един народ, към този случай трябва да сме изключително чувствителни...
цитирай
35. vmir - 34. kass,
10.04.2010 21:16
kass написа:
именно затова съм и за оправяне на съдебната система, защото ако можеш да се защитиш в съда, няма да ти се налага нито да плащаш рушвети, нито да ругаеш, нито да прибягваш до самоуправство, нито да търпиш полицейски, лекарски или престъпен произвол, нито домашно насилие нито нищо. Просто ще отидеш, ще пуснеш жалба и ще оставиш на съда да си свърши работата. Докато това липсва в България не ни остава нищо друго освен да се разправяме по хайдушки и бабаитски, кой до колкото му е по силите. Вместо да правим стачки срещу дупките, стига десет да осъдят общината и тя сама ще си ги оправи и така във абсолютно всяка сфера в нашия живот. Без здрава съдебна система, няма демокрация, няма свобода!
Не мога да жаля подкупен съдия, това е най-страшната проказа за един народ, към този случай трябва да сме изключително чувствителни...


20 години държавата ни е поставена на колене от клеветата. Преди два дни адвокатът на Николай Цонев, вместо да отговаря на обвиненията, заяви по националната телевизия, че арестите са извършени единствено, за да пълнят чековите книжки на управляващите. Всеки, заинтересован от запазване на сегашното положение повтаря същото, но никой от тях не вади доказателства. Какво друго може да означава това освен, че престъпниците и защитниците им са се добрали до положение да демонстрират открито недосегаемостта си, и кой свидетел ще свидетелства, виждайки, че тези типове могат ДА КЛЕВЕТЯТ БЕЗНАКАЗАНО действащи министри, камо ли него самия.
цитирай
36. kass - vmir
11.04.2010 13:58
За жалост българския манталитет е такъв, че всеки в позицията на по-силен ще възползва да унижи по-слабия. Независимо дали ще е лекар - пациента, чиновник - данъкоплатеца, учител - ученика или шеф - подчинения... аз никога не съм харесвала това и не оправдавам прокурора, че си е изпуснал нервите. това което ме дразни е: първо, че това се изкарва сякаш тази черта сме я придобили с новото правителство, а това не е вярно; второ, че се манипулира със случая, че един вид ще станем полицейска държава и др. подобни, което също не е вярно и трето, че за първи път от 20 години насам има реална възможност съдебната система да бъде пропукана в своята недосигаемост и корумпираност, но ние се занимаваме с неща, с които всеки ден се сблъскваме, но приемаме, а изведнъж станахме много чувствителни в конкретния случай. За да променим твърде грубия си начин на живот във всичките му аспекти, трябва да започнем от съдебната система, после всичко ще стане по един безболезнен, естествен и правилен начин. Затова и смятам, че независимо как са арестувани съдията и екс-министъра, важното в момента е дали, кога и как ще бъдат осъдени. Прокурора ще се извинява ли, ще го наказват ли, ще го уволняват ли е проблем който не би трябвало да ни занимава, всеки ще си носи последствията от действията си и така ще се научи да ред. Всеки е невинен до доказване на противното е изречението във всеки втори коментар, а всички ревнаха "некадърниците - вън", защитниците на права станаха съдници много бързо, защо не изчакат комисиите да разгледат поведението му, да преценят напрежението на което е бил подложен, да му дадат думата, дори убийците имат право на последна дума, но не, много бързо ставаме сурови съдници, когато не харесваме поведението на някой и снизходителни към друг, защото бил в положението на по-слаб, в случая обаче арестуваните не са беззащитни хорица та да ги оплакваме толкова. Същото е и с клеветите, в една правова държава, всеки ще си мери думите, защото знае какво могат да му костват те.
Това не е принципна позиция за мен...
цитирай
37. vmir - Каss, съгласен съм напълно с теб!
11.04.2010 19:11
Манталитетът ще се промени по-скоро, отколкото си мислим.
цитирай
38. kass - vmir
11.04.2010 19:19
Дано!
цитирай
39. malkiatprintz - . . . всички са свикнали със страха, ...
11.04.2010 22:38
kass написа:
...всички са свикнали със страха, ако сега така - тогава какво?...


Именно. А ако

kass написа:
...могат да те хванат, поотупат и никой даже няма да разбере...


то е защото, както пишеш,

kass написа:
...това на което трябва най-много да държим и най-ревностно да защитаваме, а именно справедливоста, никой не се занимава, а със някакъв арест, който правомерен или не си има съд да прецени се дъвчи и се говори със седмици, всичко се обръща на политика.

цитирай
40. kass - malkiatprintz
11.04.2010 23:17
:)
цитирай
41. panazea - Кас , мила,
12.04.2010 13:16
все повече хора , ще повтарят едни и същи думи! Това е пробуждането! И все повече хора ще мислим като един! Това е общото в нас , душата!
Поздрав за теб!
цитирай
42. kass - panazea
12.04.2010 13:51
нямам нищо против единомислието или пък да не се мисли по един начин :), дразни ме използването на готови мисли, не бива такова неуважение към събеседника, какво значи: "Милиционерите направо ще ни отстрелват ли?" - не сме деца все пак нали :)? Аз високо ценя Бористодоров и съм ползвала неговия коментар единствено защото го има документиран в блога, а не защото имам нещо лично към него. Все пак подобни коментари /наготово/ изчетох доста по форумите, като за капак ги чух и от устата а майка ми :):):)...
цитирай
43. netizan - Пранормалното явление
14.04.2010 06:30
Може би разбирам потреса от тази епидемично-шаблонна реакция. Аз самият имах подобно изживяване навремето, когато по ТВ тръгваха първите истински сапунки (Изаура, Птиците умират прави, Завръщане от рая и пр.). Самият аз никога не съм ги гледал, затова всяка сутрин след поредната снощна серия се дивях на хората около себе си. Познати и непознати, това не бяха същите нормални хора: някакъв странен блясък в очите, разпалени коментари, бурни емоции и физическо усещане за назряващ бунт...
Такава е силата на средствата за масова манипулация, нахлули в нашето доста патриархално по морал общество. На съчиненото, въображаемото се реагира бурно, като на свършен пред очите ни факт. А масовата манипулация позволява да се "свърши" това едновременно пред очите на всички, след което по законите на тълпата това се взаимо-усилва и става по-реално от истинската реалност.
Надявам се, че съм те разбрал? А, защо "пранормално"? Защото всичко ново е добре забравено старо. Някога не е имало медии, а обществено мнение...
цитирай
44. kass - netizan
14.04.2010 07:50
с развитието на технологиите и навлизането масово в живота на хората на интернет се роди още едно понятие "спонтанна демокрация"...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
Интернет форумите и порталите с висока посещаемост, съвсем не са като онези беседи на съседките седнали пред блока, люпещи семки и обсъждащи махалата. В подобни големи форуми хората имат възможността да общуват с други, различни по възраст, пол, образование, от други населени места и прочие събеседници. Ето защо и смятам, че вече не би трябвало да бъде толкова лесно да се манипулират масите, защото освен внушението от телевизора, всеки има възможност да чуе, изкаже и дори поспори по дадена тема, дотогава докато не намери убеденост в нещо за себе си.
За мен, когато човек цитира друг, използва готови реплики или дори да са негови авторски, но кратки и предричащи бъдещето, се губи ефекта от казаното, събеседника загубва интерес към беседата, защото разбира че не става въпрос за истинско обменяне на мисли и ползване на аргументи, а за опит да му наложат възглед, за агитиране...убежденията обаче се променят, когато човек сам стигне до заключенията, използвайки аргументите и мислите, които си му предоставил...
цитирай
45. netizan - Спонтанна демокрация
14.04.2010 12:53
Без да осъзнавам, че това явление от някого е описано, аз доста съм го наблюдавал, отвън и отвътре (защото не обичам да съм само зрител;). Няма спор, че интернет откри нове епоха в общуването между хората. Интересното е за мен, че не се появи нищо качествено ново. Нека да спорим, но за мен това дотук е очевидно. Казваш, пейката пред блока не е това, което е един голям форум (или клуб, или блог, или група, вълна, стена и т.н. и т.п.). Наблюдавам една закономерност: всяка една такава "мегапейка" е обединена около някакви общи проблеми или пристрастия.Там "случайни" хора не попадат, не четат и не пишат. Грубо казано, има си форум за Левски, има си за ЦСКА. Случва се левскари да пишат нещо във форума на ЦСКА и обратно, но тогава те биват обявени за хейтъри и всички останали се нахвърлят върху тях. Случва се дори от скука някой запалянко да пише във форум за скучаещи домакини ;) - и тогава той бива обявен за трол. Ерго, за каква представителност и масовост говорим, когато всяка такава група има свои железни писани и неписани ценности и табута и яростно реагира на най-малкото отклонение от "правилното". По-скоро се създават условия за сформиране на общности по крайни убеждения (маргинали), които без интернет надали биха имали шанса да се сдушат. В този ред на мисли, страхувам се, че изборът на кметоблогър е много опасно, защото се получава директно преливане на виртуалните технологии в реална власт. Блогът, както всяка медия представя нещата така, както някой има желание/интерес да ги представи и в дадената виртуална реалност те наистина са такива и там отиват хора, на които им харесва такава реалност. Доколкото това е личен избор, то си е личен проблем на всеки юзър, но да се вменява реална власт на виртуални персонажи... както е казал народът "Играчка - плачка".
цитирай
46. kass - netizan
14.04.2010 13:15
зад всяка дума изписана в интернет стои физическо лице, трол във форума или телефонен терорист в реала, всеки намира израз на начините си за забавление, протест или дори свалки... Разликата е само в това, че в интернет можеш да се клонираш, а в реала не.

"Блогът, както всяка медия представя нещата така, както някой има желание/интерес да ги представи..."

Опасявам се, че това е невъзможно, тъй като блоговете нямат редактори, а цензурата е сведена до минимум. Колкото до "играчка - плачка" мисля, че всяко нещо в живота има и положителни и отрицателни страни, няма как от нета да извлечем само ползата :)..
цитирай
47. netizan - Опасявам се, че това е невъзмо...
14.04.2010 16:48
kass написа:

Опасявам се, че това е невъзможно, тъй като блоговете нямат редактори, а цензурата е сведена до минимум.

Имат, технически това са авторите на блоговете, а идеологически - това са хората, интересите, идеите, които движат даден автор.
Освен това, както споменах, тези идеи се черпят вече не от живота, а от медийното пространство, така че се получава един омагьосан кръг на безкрайните итерации, едно зацикляне, което може би съзнателно се управлява отвън, а ако е неуправляемо, май не е по-добре.
цитирай
48. kass - netizan
14.04.2010 17:44
Въжможно е да си прав, аз поне използвам форумите за личното си отношение и мнение, независимо дали е вярно или не и обичам дебатите, които провокират мислите и емоциите на личноста, а не на масата.
цитирай
49. netizan - ОК
14.04.2010 17:50
Но не бъди сигурна, че всички са така безкористни. Впрочем, не целя последната дума да е моята, обожавам истинския спор и уважавам твоя интелект.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kass
Категория: Забавление
Прочетен: 4219441
Постинги: 266
Коментари: 13643
Гласове: 23073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031