Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 11:28 - Народопсихология
Автор: kass Категория: Забавление   
Прочетен: 10107 Коментари: 34 Гласове:
26

Последна промяна: 06.10.2010 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Народопсихология? Каква странна дума! Наука за психическите явления и процеси, характерни за обособените исторически, политически, културно, териториално, езиково и религиозно, самосъзнати и самоопределящи се народи или нации – според Уикипедия. Чудя се има ли човек, който не би искал да направи психологически анализ на своя народ, да му посочи грешките и така да промени съзнанието и бита му, особено ако е в тежък период на оцеляване толкова дълго, колкото сме ние. Интересно е колко лесно ще посочим завистта като национална черта, също и предателството,  защо не и песимизма и чуждопоклонничеството.  Аз обаче все си мисля, че нещата не са толкова зле колкото изглеждат и като човек който търси простички отговори в сложни въпроси си обяснявам нещата простичко. Според моето скромно мнение всичко се крие в човешкото достойнство. Да, според мен ако има една общонационална черта, то тя е силната чувствителност на българина към достойнствата му. В този ред на мисли завистта не би съществувала, ако я нямаше показността. Показността обаче е немислима предвид, че заслугите трябва да бъдат забелязани, трудът на който и да е българин е безсмислен ако не получи бурни ръкопляскания, широк обществен отзвук и признание. Може би поради тази причина българина би направил чудеса само за да получи потупване по рамото, без каквато и да е било финансова изгода за труда му. Всичко това е добре, но защо буди толкова негативизъм, завист и стремеж на останалите да секнат мераците му? Според мен отговора отново е в достойнството. Силния индувидуализъм и его на българина му пречи да признае заслугите на другите в успешното начинание. Малко българи биха казали „Аз успях, благодарение на екипа си”, макар наличието на ръководни качества да буди не по-малко възхита и да е признак за наличието на едно много ценно качество, малко българи също така биха дали всичко от себе си отново за човек, който не е оценил по достойнство всяка минута труд хвърлени за постигането на успех, независимо дали на работното място, в строежа на вилата на свой роднина или където и да било. Всеки българин има силно изградено чувство за значимост, независимо дали е богат или беден, ръководител или чистач той не е кой да е, той е българин, а това значи способен. И наистина е така, българина е способен, но колкото и способен да е, не може да постигне нищо сам, а колективното разпределение на славата не му е в природата. „Аз съм натрупал”, „аз съм постигнал”, „аз създадох”, „аз построих” – това са думите му, гордостта от постигнатото е еднолична, а онези другите, които са хвърлили много пот за да постигне това гледат невярващо и хапят устни за непризнатия им труд, поне потупване по рамото да имаше, ами то… Е, ако това е така, то значи би било много лесно да се справим и да се научим да работим в екип, просто трябва да се уважава достойнството на другите, да се оценява труда им, приноса им в успеха, какво да направим сега, че сме нация от горди хора…

    „Всеки се спасява по единично” е принципа на който градим съвременната демокрация, липсата на усещането че водим достоен живот почти ни убива ежедневно. Ако погледнем обаче от друга страна въпроса ще видим, че българина е способен на невероятни геройства ако някой нарани националното му достойнство, пред угрозата някой чуждоземец да унижи народа му, българина е способен много бързо да се организира. Защо тогава има предателство? Защо сме свидетели на чуждопоклонниество? Ами я да помислим: развити страни – достоен живот, признание на труда му, възможност за изява, възнаграждение и реализация на изобретенията му, само дето тези неща ги научаваме в последствие. Някой знае ли кой е дизайнера на мерцедес? Или техническия ръководител в кока-кола? Някой да си има представа от каква националност е създателя на амортисьорите, защото за 6 степенната скоростна кутия знам, че е българин, ама за останалите части по автомобила си нямам идея. Може би защото хората работят за каузи, за създаването на имена, от които  се чувстват част, с гордост казват „Аз работя за Мерцедес”, а може би е така защото Мерцедес няма как да каже „Аз постигнах”, защото Мерцедес е колективно признание, а не едноличен успех.

 Е, толкова по народопсихологията, както казва един роднина: „Най-трудното нещо в България е да създадеш добър екип”. Чудя се обаче дали ако не се отклоним малко от толкова силното си желание за себеизява това няма да се окаже нещо съвсем простичко?

 

 




Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pegas08 - Ало, аз ли съм? И съм пръв?
06.10.2010 12:25
Йес! Проба за модерация, за всеки случай. Ако няма...Каси , тежко ти и горко ти!
цитирай
2. pegas08 - Няма! ОК! Пускам сондата и забивам копита.
06.10.2010 12:39
А къде е блогонаселението? Хапва, бачка, гледа д..ебатите , прави секс, планове за бъдещето, почива, мръщи се на времето....и какво ли не още....

Ей, Каси, здрасти! На Иван Хаджийски ли се правиш днес? Похвално, похвално!

А преди да говориш за народопсихология, нека се запитаме първо. Що е то българин и колко броя останаха? Кой ще каже?
Второ, да не звуча нехуманно, но има ли релации между този българин и останалите етноси? Какви са тези релации? Кой кого ще погълне или нещо друго ще стане?

По изложението... Възхитен съм, толкова е неангажиращо и необременяващо. Постарала си се добре. Каси, а защо си го написала, към кой се обръщаш, какви цели си поставяш, какви очаквания имаш от поста, до какви промени може да доведе в блогосредата и въобще?

Нека да гадая, може ли? Мерси.
Сега ще довтасат партийните нотабили, ще започнат старите песни за Гошо, Тошо и колко лошо, ще започнат да се ругаят кой е патриот и кой дупедавец...и прочие.
Накрая , ще дойде Пегас, да им изпее един хит и ще се приключи всичко.
Това е моята прогноза, шеговита, разбира се.

Ще има добра дискусия...вярвам и очаквам!
Уф, изпотих се, а може и да капе таванът, не знам!
Чао!
цитирай
3. kass - pegas08
06.10.2010 13:32
Защо така pegas08, тежко ми и горко? Мислех, че съм казала най-очевидното, толкова очевидно, че чак очевадно. Защо съм го написала ли? Ами не знам всъщност, може би защото се сблъсквам твърде често с този очевиден проблем, например шефа да хока подчинените си пред мен - клиентът, а това е автогол и липса на управленчески подход, сякаш извинява лошата услуга с некачествен персонал, докато истината е че това е проблем и отговорност на ръководството, чиято задача е да мотивира и обучава персонала, абе с две думи за неуспеха е виновен екипа, за успеха - шефа :))))...
цитирай
4. cefulesteven - Доста теми си отворила, на няколко ...
06.10.2010 13:34
Доста теми си отворила, на няколко пъти те прочетох с удоволствие и тръгнах по различни начини да ти отговарям, но не се получи. Хванах се за "показността" и се получи цяла тема. Вместо отговор ще я публикувам след малко.
цитирай
5. kass - cefulesteven
06.10.2010 13:50
Благодаря ти Стеф, чакам с нетърпение поста ти. Колкото до показността, то тя според мен е резултат от вътрешното усещане на българина, че е способен и неоценен...
цитирай
6. cefulesteven - Сега го пускам, копирам линка ти за ...
06.10.2010 13:53
Сега го пускам, копирам линка ти за препратка към поста и пускам своя.
цитирай
7. marcusjunius - Аз не вярвам в народопсихологията, ...
06.10.2010 14:12
Аз не вярвам в народопсихологията, зашото по принцип не вярвам в... народите. Толкова големи групи хора не могат да имат общи черти, които да ги характеризират успешно на индивидуално ниво. Смятам, че не бива да се търсим в чертите на група от такива размери - общността ни трябва да бъде малка и обозрима. За успеха на една личност не е полезно да се смята за обвързана с чертите дори и на своите родители, та камо ли с "чертите" на някаква аморфна, генетично и културно хаотична група, наречена народ.

Съгласен съм, че якото его прави успеха и сътрудничеството трудни, но ти обвързваш егото с индивидуализма - с това вече не бих се съгласил. Индивидуализмът е цяло философско и политическо течение, идивидуалистите не са хора с голямо его (макар и сред тях да има такива) и често са успешни, точно защото осъзнато и интелигентно могат да играят в екип. За полза на всички, включително и на себе си.
цитирай
8. kass - marcusjunius
06.10.2010 14:25
В интерес на истината и аз се чудя дали думата народопсихология не е българска :)... колкото до индивидуалистите и егото не твърдя, че едното произлиза от другото, а че по-точно притежаваме и от двете в повече, особено си личи във футболните мачове, които са колективна игра. Някак българина се ражда с чувството, че е роден за велики неща и трудно приема да бъде изпреварен от друг, всичко това обобщено разбира се, но нека този скромен опит за анализ не се приема непременно като някакво внушение, кой знае къде се крие истината в действителност :)))
Ако погледнем фактите обаче ще видим много предавания на имената на водещите: "Шоуто на Слави", "Шоуто на Иван и Андрей", подобно е и с фирмите носещи имената на собствениците си, сякаш всичко ще отиде на майната си, ако конкретната личност се откаже от бизнеса. Харизмата и индивидуалния висок принос към нещо не бива да засенчва труда на цял екип от специалисти...
цитирай
9. marcusjunius - Кас, не бе, аз не критикувам текста ...
06.10.2010 14:51
Кас, не бе, аз не критикувам текста ти :)

Аз отивам отвъд границите на всяко приличе, като твърдя, че такова нещо като народи изобщо няма :) Това си е една манипулация и ако има нещо хубаво сред лошите неща на глобализацията, то е, че разсейва постепенно тази мъгла.

Иначе примерите, които даваш, всъщност ми помагат - нищо не зная за футбола, но това е една тясна сфера, където съществува ефекта на самоподбор (така наречения self-selection). С други думи, на място, където успяват хора с определени качества, там се струпват хора с точно с тези качества. В един пиано бар се събират любители на ретрото и джаза. В чалга-клуб - чалгари :)

А също така има шоуто на Джей Лено, шоуто на Конан О'Брайън - е, вярно че се казва "Тазвечершното шоу на Джей Лено" и "Късното шоу на Конан О'Брайън", ама то е все същото ;)
цитирай
10. kass - marcusjunius
06.10.2010 15:10
Да де има шоу на името на създателя, но няма шоу копие на друго, което да има притенции за авторство, например "Господари на ефира" си е с оригиналното име на шоуто от което е взаимствано, то може да си мени водещите колкото си иска и пак да си е "Господари на ефира" години, мноого години наред. Междувпрочем Ламбогини например носи името на създателя си, който пък създал колата като отговор на Ферари, които високомерно отвърнали на критиката му с думите "Гледай си тракторите и не се меси в създаването на спортни коли", с което го амбицирали да създаде свой спортен модел кола. Тъй, че между това да оклепаш другия и това да му покажеш как виждаш нещата в действие има разлика. :))))
Колкото до това има ли народи мога да споря много, обаче друг път. Ето някои разсъждения по темата:
http://kass.blog.bg/zabavlenie/2010/07/08/do-koga.573880
Поздрави!
цитирай
11. pegas08 - Аз съм българче. Не ти закачам гостите, но да питам Маркус...
06.10.2010 15:44
Като не е българче, ГЛОБАЛЧЕ ЛИ Е?
Да си призная Каси, тоз човек ме изненада. Аз очаквах партийна канонада, а се появи Маркус....
БЪЛГАРИ , ТОЗ МАРКУС НЕ ВЯРВА В НАРОДА!
ОТКЪДЕ ЩЕ ДА Е ТОЗ ЧОВЕК?

ДА не е от "другаде"?
цитирай
12. kass - pegas08
06.10.2010 15:54
Еее, предполагам човека иска да каже, че не е въпроса в националността, а че просто става въпрос за човешки качества и слабости присъщи на всички хора по целия свят. Но според мен ние сега сме тръгнали натам, откъдето светът се връща и затова сме като патета в калчища. Какво имам предвид? Ами че хората отдавна са създали компании с половин или вековна традиция, които се сливат, изкупуват помежду си, кооперират или сменят ръководствата си, въобще намират гъвкави решения за да продължат да съществуват и да се развиват, защото отдавна са се запитали: "Какво правим със златната кокошка, когато притежателят й се пенсионира?" За разлика от света днес ние се мъчим да си създадем елит, да сътворим с голите си ръце чудеса, но за жалост не можем с магаренцето да изорем нивата и да сме конкурентни и поради тази причина трябва много бързо да се научим да създаваме "Марка" , лого което да налагаме, чиийто успех ще мотивира всички учасници или свързани с позицията му на пазара да работят себеотдайно. Другия вариант е, да продължаваме да смятаме, че можем да шашнем света с уникалните си мозъци поединично :)...
цитирай
13. marcusjunius - Като не е българче, ГЛОБАЛЧЕ ЛИ Е...
06.10.2010 17:10
pegas08 написа:
Като не е българче, ГЛОБАЛЧЕ ЛИ Е?
Да си призная Каси, тоз човек ме изненада. Аз очаквах партийна канонада, а се появи Маркус....
БЪЛГАРИ , ТОЗ МАРКУС НЕ ВЯРВА В НАРОДА!
ОТКЪДЕ ЩЕ ДА Е ТОЗ ЧОВЕК?

ДА не е от "другаде"?


Пегас, това се нарича argumentum ad hominem - означава да атакуваш предполагаеми слабости на опонента, когато нямаш истински аргументи срещу тезата. В случая Марк може и да е от Луната - това не би трябвало да прави аргументите му невалидни. Не се засягам, само опонирам.

Кас - благодаря ти, че ме изтълкува, горе-долу нещо такова казвам. И още - не обичам да ме обобщават. Не искам да се чувствам обвързан с твърдения като "българите са завистливи, крадливи, заслужават си управниците" и други от този род. Ако бях американец, по същия начин нямаше да искам да ме обобщават с "всички американци са тъпи". Ако бях руснак, нямаше да приемам "всички руснаци са пияници"... Ей това е. Извинявам се за намесата, няма повече да спамя темата.
цитирай
14. kass - marcusjunius
06.10.2010 18:41
е, естествено че и дума не може да става за мислене от типа на "щом е цинагин, значи краде", доста неприятно е безспорно да се слагат под общ знаменател всички, аз просто констатирам наблюденията си. Без много умуване човек може да стигне до заключението, че главната неудовлетвореност на мнозинството се дължи на непризнатост, било в семейството, било в работата, било някъде другаде. А иначе имам колеги, които отлично работят в екип, в атмосфера на взаимно уважение и честно казано няма ни завист, ни скатаване от работа, като съпоставих нещата с работната атмосфера на други места изводите са лесни да се направят... Всъщност и аз не разбрах защо обикновената психология трябва да става народопсихология, но тъй са решили да нарекат опитите да се потърси национален характер или поведение на масата от една и съща народност, позовавайки се на исторически факти, фолклор, традиции и обичаи. До колко това може да даде отговори не знам, но факт е, че дадени характеристики се срещат в огромната част от българите, обобщаване не значи всички без изключение, дори не значи че е точно така както някой си решил че е, защото всяко наблюдение е върху конкретна група хора, както ти сам каза запалянковците на стадиона са едни, почитателите на операта други и така говорим за различни прослойки, всичките част от нашето общество, аз просто констатирах, че това, което свързва всички тези толкова различни хора е тяхната свръх амбициозност за ЛИЧНО доказване според представите им за успех...
цитирай
15. vmir - Привет, Кас!
06.10.2010 19:17
Захванала си тема, по която липсват наблюдения за проверка на възможните хипотези. Липсата на данни по въпроса е част от проблема и може да се обясни с това, че или управляващите до сега не са имали нужда от тях, за да съобразят политиките си, или е доминирала информация, която е обезсмисляла или правела невъзможно придобиването на такива данни.

Разбира се, ти казваш важни и съществени неща и аз съм съгласен на практика с всичко това, защото неведнъж съм се сблъсквал и дори парил от проявите на този индивидуализъм, нужда от признание и обезценяване на чуждите усилия, но според мен, тези особено чести причини за провала на начинанията у нас, са следствие на по-общи мисловни и ценностни критерии, които най-общо бих нарекъл “примитивизъм” или фатална склонност към лесни “решения”.

Под “примитивизъм” разбирам склонността или тенденцията към неадекватните и прибързани обяснения и заключения и странното нелогично упорство в тяхна защита. Наблюдавал съм неведнъж реакции на анкетирани по улиците хора, които по най-просташки начин се отнасят към слабичко беззащитно момиче, което влага цялото си сърце в проучването. Това не е просто и само липса на възпитание, а липса на мислене, липса на интерес и разбиране за нещата. Разбира се, обикновено най-немислещите са най-убедени, че “разбират”, те не изпитват неудобство, че като свое мислене изтъкват милиони пъти преповтаряни баналности, толкова изтъркани и толкова неработещи, че трябва да се срамуват дори само от повтарянето им, камо ли да се петлярчат за да ги представят за “истина” от последна инстанция.

Примитивността често е толкова отчайваща, че се представя за добрина, която трябва да се защитава от лошотията дори, когато “лошотията” е единственото логично спасение. Така, под най-благовидни предлози и “загрижености”, биваха и продължават да бъдат протакани и проваляни всички реформи и добри начинания, които изискват напускане на старите неудобни, но познати и приспособени за момента шаблони. И, ако се върна на уличните социологически проучвания, на каквито понякога съм асистирал на щерката, процентът на хората, които нормално съдействат на подобни начинания не изглежда обнадеждаващо голям, но по-лошото дори от простаците е поразително големия процент “знаещи”, които приемат за свой дълг най-добронамерено да обяснят на момичето, че тези проучвания “не се правят по улиците” а в къщи. И всички тези добронамерени хора си вярват, че момичето е толкова тъпичко, че не може да се сети как да си реши проблема без да мръзне, обикаля, без да бъде ругано, обиждано и унижавано! Ето това е типичният българин – вярва, че знае всяко решение, в края на краищата ще си измисли необходимите цифри, за да го оправдае.

Хиляди пъти съм се сблъсквал с феномена, че българинът е фатално пристрастен към примитивните решения. Не към простите решения, за чието опростяване са приложени необходимите огромни усилия, а точно примитивните – които можеш да чуеш и от най-неграмотния обитател на близкия цигански катун, например: “Никой не мисли за нааарода”. Приел веднъж такава “констатация” за свое верую, българинът започва да подчинява всичките си действия на циганската премъдрост – ама защо пък аз да мисля за другите, като никой не мисли за мен бе, да не би аз да съм най-глупавия, че само аз да постъпвам честно, и т.н., и т.н.

Да не говорим, че успее ли сам с очите и опита си да открие злоупотреби, същото това потвърждение на горното циганско твърдение, типичният българин е склонен да издигне в ранг на велико интелектуално постижение, от висотата на което оптимизма и спокойствието на останалите му изглежда като израз на дълбоко вкоренен конформизъм или поне безнадеждна глупост.

Накратко, типичният българин се ръководи от свои и чужди констатации, а не от собствено осмисляне и анализ на действителността. Може би съм несправедлив в определението “типичния българин”, но поне активността на такива хора създава впечатлението, че повечето хора у нас са именно примитивни. Неспособността на останалите да маргинализират примитивизма, също спомага за генерализацията на това впечатление. Пресен пример в блога са нападките срещу творци, които забелязвам, се преборват някакси и дори приемат, че примитивизма на просташките нападки са нещо нормално. Те дори приемат за градивна критика самата безплодна злост, но останалите не трябва да забравяме, че сгъстената от безидейна злоба атмосфера стеснява пространствата на реещата се мисъл и въображение, в резултат от което идейното пространство става по-малко или повече подвластно на изстъпленията на кварталните гамени, които дават израз на скучаещата си претенциозна ограниченост. По-добре да свършвам, че темата е голяма.

Поздравления!
цитирай
16. kass - vmir
06.10.2010 19:58
Не знам дали е въпрос на модел и ако е кой и кога го е наложил, но хората следват някакви неписани и което е по-страшно ненужни и безполезни модели, например 60 % от познатите ми са с висше образование, кой химик, кой физик, кой нещо друго, но никой от тях не работи по това за което е учил. Едва ли и помнят какво са учили, но кетапът трябва да е в джоба, в същото това време останалите 40 % са със средно образование, но със занаят, кой монтьор, кой обущар, кой хлебар, въобще кой каквото го вълнувало или по случайност или наследство изучил занаяти които упражнява. Голямата 60% част негодува срещу "простолюдието", което с труда и знаята си си вади хляба и си живее добре,а те с кетапите си се чудят как да оцелеят. По моето скромно мнение съотношенито би трябвало да бъде обратното 60% в полза на занаятите и 40% в полза на науката, но всеобщото схващане, че образованието е задължително условие за достоен живот, което според мен се дължи повече на родителски амбиции и внушения, отколкото на вътрешна потребност при младите или слабост към науките се оказва психологическа рамка, която обществото надява на поколенията. И понеже не всеки е достоен да притежава диплома за висше образование, то добиването му става по куп заобиколни начини, което с нищо не допринася за развитието както на студента, така и на обществото, с две думи един безсмислен акт за да се изпълни родата с гордост. Примерите от сорта са много и те са типични именно за това колко повърхностни са представите ни за успех, достоен живот, реализация, колективен и личен успех и прочие. Нищо чудно, че средностатистическия българин приема готови модели, просто така е научен :)...
цитирай
17. miaa - Една съдържателна и обширна тема:) Поздрави Kass!
06.10.2010 21:08
Времето променя, навиците, манталитета, представите ни и пр.
Смея да кажа, че нещата отиват към една по- позитивна нагласа и проява на човека!
Защото българинът е образован, находчив и адаптивен! Наблюдавам млади хора/ 18-40 години / и от по- възрастните, които учат и усвояват знания!
Искам да се спра на една нашенска черта, която лично мен ме дразни! Подражанието! Подражаваме на чалга културата/ нямам нищо против хубавите песни/ , държание, мода и пр. без да се замисляме копираме всичко, което е модерно, чуждоезично..Като се започне от имената на бълг. фирми, словестни изрази, / поздрави/ и пр. Подражаваме на поведението на приятел/ ка, защото се познава с извесни личности...певци, актьори и пр. А няма нищо по- хубаво, човек
да проявява своята позитивна индивидуалност, да бъде скромен ..Хубавите неща, може да се забавят, но рано или късно се проявяват в пълна сила. Няма начин да не забележиш харизмата, топлотата и светлината на един човек, който ги притежава. И ги проявява чрез делата си. Радвам се да идвам при теб! Тук винаги човек може да "свери часовника си"! С обич:)
цитирай
18. vmir - Точно така!
06.10.2010 21:17
А налагането на модела на мислене произтича от пренебрежението към порядъчността и приоритета на интересите. Например, в началото на демокрацията, бяхме буквално засипани с "норми" за отношения и "разбиране" на действителността, като презрение към лоялността, така нагнетявано и до днес, че ползването на световни практики с доказана ефективност се представя от популисти, лъжци и посредственици едва ли не като национално предателство и т.н. Нещо, като да приравняваш изнасилването с любовта, и колкото и да е странно, номерът на популистите минава, защото знаят към кого да насочат цинично претеглената си пропаганда, а псевдоинтелектуалците с нелепите си дипломи се нареждат идейно редом с презираните от тях цигани.

Много още хладнокръвно премерени лъжи са внедрени, при което апелите са отправени и към жадните за изява, но неспособни да я заслужат освен по най-лесните начини, например прикачайки се към услужливо разпространявания "факт", че интелектуалецът е винаги и във всички случаи против правителството. И резултатът е налице - легиони от полуинтелигенти се изживяват като интелектуалци не с друго, а с плюене срещу всяко правителствено решение, без да разбират и грам от проблематиката, защото знанията не им позволяват да се покажат по друг начин като знаещи... Тъжно и жалко, защото не са малко.

Да не говорим за мантрите за капитала, който е виновен за злото, а не осакатеното мислене и чувстване, с които злото се разпространява и става норма далеч преди придобиването на капитала...
цитирай
19. kass - miaa
06.10.2010 21:24
Много мил коментар miaa, благодаря ти. Всъщност подражанието не е точно българска черта, хиляди жени са подражавали на Мерилин Монро, много мъже на Елвис Пресли, Майкъл Джексън и прочие, подражание винаги има и навсякъде по света, разликата е само че едни го правят от любов към идолите си, а други следват модела на успеха на даден човек, с надеждата че ще успеят и те. Май освен Цецо Елвиса никой който изцяло да копира друг човек като че ли нямаме, все се усеща индивидуалността колкото и да се стремят към подражание. Това което мен ме дразни е повече противоречията, трудното сработване главно при интелектуалците, (музиканти коментират други музиканти, журналисти - други журналисти и т.н.) но си права че това май започва да се променя, дано!
Поздрави!
цитирай
20. malkiatprintz - Много верен анализ, Ив, само не м...
06.10.2010 23:03
Много верен анализ, Ив, само не мисля, че проблемът е в достойнството, а точно в липсата на достойнство. (Мразя глобализациите, именно защото те правят тотални обобщения, а винаги има изключения, но...) Ако хората бяха наистина достойни, щяха първо сами да уважават достойнството си, а редовно наблюдаваме точно обратното: че къде е достойнството на катаджията, който плюе на него и си прибира петдесетарката от човека с луксозното возило, докато после разкатава майката на някой човечец с Москвич? Или достойнството на лекаря, който при елементарно счупване на ръка на дете прави операция и слага пирони, само защото това се плаща по здравна каса, а после, след време, ще трябва втора операция за вадене на пироните, което пак се заплаща от здравната каса? Нищо, че спокойно може да мине само с гипс? Не е проблемът в достойнството, но тук не става въпрос за достойнство, а за егоцентризъм. (Под егоизъм разбирам здравословната доза самоуважение, а под егоцентризъм - болестното желание да си най- винаги, на всяка цена). Българинът иска винаги да е на пъпа на света и всички да му с кланят. Когато това не стане - страда. И оттук идват явленията като злоба ,като клюки, като интриги, като далавери... Къде е достойнството на човек, който, заради собствена изгода, клюкарства и доносничи срещу колегите си пред шефа? Къде е достойнството на някой, който, само за да се чувства нещо повече от другите, е готов на всякакви далавери, само и само да е над? Достойният човек, ако се чувства недооценен, ще положи повече усилия, докато у нас, този, който се чувства недооценен, много често веднага преминава в полето на ритането по кокалчетата и неправомерните удари. Затова съм съгласен изцяло с написаното, само че бих заменил "достойнство" с "егоцентризъм".
цитирай
21. kass - vmir
06.10.2010 23:26
В общи линии според мен интелигентния човек се отличава по няколко признака:
1. Освен че има чувство за хумор - има и автоирония.
2. Освен че се чувства свободен да критикува - имаи силна самокритичност.
3. Има свойството да работи в екип, с всякакви хора...
Ако погледнем народните поговорки и предания ще видим налице първите две точки, ако погледнем малцинствения букет от етноси и липсата на каквито и да било конфликти между българина и тях в исторически план, то налице е и третата точка. Тъй, че лино аз приемам българина за интелигентен като цяло. Единственото което ме учудва днес е липсата на сплотеност и колективни усилия за постигането на целите му. Изглежда, че българина е лесен за манипулиране, но рядко социологическите проучвания познават резултатите на изборите, все има изненади, защото вятъра може лесно да смени посоката ако някой политик изтърве някоя неподходяща дума в предизборната си кампания. Например Петър Стоянов загуби изборите срещу Първанов, защото каза, че 5-та палата в панаира в Пловдив не била на брат му и откровено излъга или извъртя истината, ето как само ден преди изборите вота се обърна. Политиците често подценяват народа, и смятат че може да го залъжат 2 пъти, но май няма такъв досега, защото сме готови да изтърпим всичко, но да не допуснем да накърняват достойството ни, като ни вземат за канарчета... Честолюбието ни е равно на инат и подобно на политиката нещата стоят така във всяка област на живота ни, от семейството, работата, приятелите, социалната среда и т.н.
цитирай
22. kass - malkiatprintz
06.10.2010 23:43
Фил, мисля че проблема по уточняването на достойствата е в различните представи за това кое те прави достоен. Българина е сред челните места по собствени жилища, дори не може да си представи, че няма да си има дом, би построил и вила на морето и хижа на балкана, би притежавал и още и още, това дори не е и въпрос на алчност, това е израз на успех. Българина иска да си направи всичко сам- ремонта вкъщи, колата, всичко и не от стиснотия, а защото ще се почувства всеможещ, всезнаещ... Всички примери които си дал са израз на този негов стремеж да се доказва и това да се види и знае от всички, да получи признание и ако му кажеш, че нищо не е направил, ще го нараниш жестоко и ще си създадеш враг. Дали това са комплекси или просто наследство в мислинето не знам, но фактите са красноречиви и според мен големия стрес, нерви, инфаркти и инсулти в България произлизат именно от непрекъснатото желание на българина да се доказва, да го похвалят, изпитва извратено желание да събуди завист у другите, да е с едни гърди напред. С две думи "Мога да работя в колектив само ако съм шефа" :))))))....
цитирай
23. malkiatprintz - Хехехехе. . . . "Особено ако ...
06.10.2010 23:53
Хехехехе.... "Особено ако мога да управлявам колектива по телефона от вилата" :) Да, сигурно си права, че е въпрос на лична дефиниция на "достойнство", Ив, но е факт, че за много хора "работя" не се съотнася към "достойнство" и затова имаме повече даващи акъл, отколкото работещи, връзкари и парашутисти навсякъде и на всякакво ниво, а издигането с лакти и интриги е на почит дори и у тези, които не са успяли. Докато е така, трудно ще дърпнем.
цитирай
24. kass - malkiatprintz
07.10.2010 00:16
хах, има решение бе Фил, внасяме си малко китайчета, те работят, ние командваме и готово... Водим достоен живот на работещи с ума си, защото това е най-достойното нещо, да изментиш системата или още по-добре - да я създадеш. В цялата галимация обаче някой трябва и покорно да работи и понеже няма много желаещи камшика плющи яко, но ако дойдат китайчетата нещата ще се наредят и най-после ще се докажем пред света :))))))))....
цитирай
25. malkiatprintz - Хаха. . . пък са и икономични. Но си ...
07.10.2010 00:41
Хаха... пък са и икономични, Ив. Но си спомням разказа на стари колеги, как в края на 70-те, дошли японци да ремонтират сградата на радиото. Сутрин - като автомати: строй, ведрина, работа. Докато нашите в това време още се мъкнели един по един с кафетата. Да, обаче два месеца по-късно картинкта била друга: нашите се появяват на обекта с кафетата, а японците тепърва започвали да се точат един по един :) Иди кажи, че нямаме по-силен дух :)
цитирай
26. kass - malkiatprintz
07.10.2010 09:06
ха хах ха ха, принце, хората са попили от духа и нравите на балканите. Един стар виц, но златен както се казва:
Японци и българи обменяли опит. Отишъл българиа в Япония, влезнал във фабриката и японеца започнал да му обеснява:
- В нашата фабрика работят 8 души - 1 чистачка, 1 счетоводител, 1 технически отговорник по производството, 1 секретарка, 1 подръжка на техниката и 3-ма оператори на машините за производството...
Минало време дошъл японеца в България, българите го водели по банкети и забележителности, само не и във фабриката. Накрая нетърпелив Японеца попитал:
- Колко души работят във вашата фабрика?
На българина му било неудобно да каже 9 000 души и затова казал:
- Амииии...ъъъ... 9...
През ноща в хотела българина се събудил от някакви стъпки в коридора, надникнал да види кой се разхожда цяла нощ и видял японеца озадачено да крачи замислен напред назад.
- Защо не спиш бе човек? - попитал го изненадан нашия човек.
- Абе, мисля, мисля и не мога да измисля какво работи 9-тия човек във вашата фабрика...
:))))))))))
цитирай
27. compassion - Ха-ха, каква излезе тя?
07.10.2010 11:35
8 мильона Егота се събрали на балканите и всеки се бие в гърдите....
ех, да беше само това, че да им организираш семинар по тийм билдинг...
Тъкмо сега пиша за маските на Егото... като че ли си чула мислите ми и си подхванала една, ама наистина костелив орех. Гордостта не е достойнство, а един от греховете ... там в оная вечна книга пише... ти знаеш. А аз отивам да си довърша писанията, защото е много дълго, за да го обяснявам тук.
цитирай
28. kass - compassion
07.10.2010 11:36
:))))
цитирай
29. boristodorov56 - Народопсихология - сложна дума.
07.10.2010 12:06
Да говорим за таабетите и мурафетите български!

Най-трудно сега е да бъдеш човек.

Та ние нормални хора ли сме?
цитирай
30. kass - boristodorov56
07.10.2010 14:19
Не е трудно да бъдеш човек, трудно е да си човек сред други хора... Нормални сме, но заблудени, от което си и страдаме...
цитирай
31. malkiatprintz - Хехе. . готин :) Хайде да не почваме с ...
07.10.2010 17:42
Хехе.. готин :) Хайде да не почваме с вицовете, Ив, че отиде... :)
цитирай
32. vmir - Въпреки личните възражения, груповите обобщения са въпрос на практическа необходимост.
08.10.2010 18:42
Разказаха ми случай от швейцарския градски транспорт, където изчезнало нещо си от една местна пътничка. Водача веднага паркирал със затворени врати пред полицията и насочил служителите на реда към една групичка от нашенци и сърби. Откраднатато било намерено в един от сърбите. Човекът, който ми го разказа, се чудеше как шофьора знаел какви хора вози и какво меже да се очаква от всеки. А ние си играем на обидени, сякаш ще убедим някого, че нямаме нищо общо, обратното - това ни разкрива като хора, които не са против кражбите, а най-важно е единствено това, че не са били лично те хванатите в случая. "Крадецът не е крадец, докато не го хванат" - наивно и глупаво.
цитирай
33. анонимен - Лелеееее, тук колегата Вмир
09.10.2010 12:37
е защитил цяла дисертация. Аргументи и примери. Надявам се Каси това да е издигнало академичното ти ниво до висините.
цитирай
34. raylight - Народопсихологията
23.10.2010 19:49
не е повече наука от астрологията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kass
Категория: Забавление
Прочетен: 4221666
Постинги: 266
Коментари: 13643
Гласове: 23073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031