Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2011 19:03 - За майките минали метър
Автор: kass Категория: Забавление   
Прочетен: 26883 Коментари: 89 Гласове:
42

Последна промяна: 21.07.2011 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Една грозна и неморална постъпка от страна на държавата разбуни духовете и ние типично по български се впуснахме в посочването на поредните виновни за лошото ни състояние като държава, стандарт на живот и липса на ясно законодателство.  В България никога не е късно да станеш за резил и да се събудиш, я като крадец, я като тарикат, който мами всеки де все срещне по пътя си. Е, днешните виновници са майките.
 Нека видим как се получава така, че да се събудиш виновен и длъжник на държавата, без дори да подозираш:
 1987 г., съгласно чл. 164 майката няма право на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 г., в случай че го "настани в детско заведение".
 1999 г.  влиза в сила от 1 януари 2000 г.   до промяната през август 2006 г. според чл. 53 и чл. 54 от КСО майката има право да получава това обезщетение, ако "детето не е настанено в детско заведение на "пълна държавна издръжка", т.е. ако майката си запише детето в детска ясла и не се върне на работа, получава цялото обезщетение, а ако се върне на работа - 50 % от него.
Още през 2000 г. със създаването на КСО възниква несъответствие между разпоредбите на КТ и КСО, защото те си противоречат по отношение на двете норми: "настанено в детско заведение" и "настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка".
През август 2006 г.  е променен чл. 53, ал. 4 от КСО и е премахнат изразът "на пълна държавна издръжка", всички майки са ползвали отпуска до 2-годишна възраст на детето и са получавали правомерно обезщетение за отглеждане на малко дете, независимо от това дали децата им са посещавали детска ясла, или не. Нещо повече - никой не е имал претенции към тях и майките не са били смятани за "мошенички", "крадли" и "престъпнички", защото всеобщото тълкуване е било, че посещаването на детска ясла няма връзка с получаването на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.
През 2010 г. към текста в закона е добавено и уточнението, че детските ясли приспадат към "настаняване в детско заведение", която поправка влиза в сила от януари 2011 г.
  Сега нека да видим каква е логиката на закона???
 До преди последните поправки става ясно, че майките се лишават от майчинство в случаите когато те практически не отглеждат дете:
1. смърт на детето.
2. Осиновяване от друго лице.
3. Даване за отглеждане от държавата на "пълна държавна издръжка".
Т. е. парите за отглеждане на детето се полагат на този който ще го отглежда - държавата или осиновителят.
Логинчно и справедливо!
 Какво обаче целят последните поправките в закона или по-точно каква е тяхната логика???
 Майките, които се върнат на работа имат право на 50% обезщетение по майчинство за отглеждане на малко дете, независимо дали детето ще бъде отглеждано от баби или ще постъпи в ясли. Майките обаче, който не се върнат на работа остават без майчинство в случай, че детето им тръгне на ясли или за него се грижи някоя баба... Мисля, мисля и единствената логика, макар и абсурдна която долавям е, че тези майки (които не работят) не плащат данъци  докато не работят и затова не им се полага да взимат майчинство. Защото както и да го погледнем, ако логиката е: ходи на ясли - няма майчинство, то тя би следвало да е валидна и за работещите и за неработещите майки по смисъла "парите се полагат на този който отглежда детето" или ако тълкуваме закона "настаняване в държавно заведение", демек "държавата поема грижите по отглеждането на детето" то тя ги поема точно толкова на работещите майки, колкото и на неработещите. И какво излиза, че ако майката работи то държавата не е поела отглеждането на детето  (и й се полага 50% майчинство), а само помага на работещите с временно полагащи грижи по него, но ако майката не работи, то държавата е поела изцяло грижите по малчугана... Ох, оплетох се нещо, верояно някой би могъл да ми обясни логиката, защото аз не я намирам. Според мен обаче, ако майката не работи, а детето постъпи на ясли, то тя би трябвало да вземе поне половината майчнство (както е с работещите майки), защото другата половина би трябвало да се полага на яслата под формата на държавна субсидия и то само за месеците в които детето е посещавало ясли...
 Дали обаче държавата поема грижите за детето или яслите се оказват частична помощ за работещите майки? Ако помоща е частична, то все пак отглеждането на дететето си остава отговорност на родителите, работещи или не, и съответното майчинство им се полага...
 Е, според моя кратък анализ майките нямат никаква вина, че държавата не е уредила нещата, както и с осведомяването на майките за промените в законите - би могло спокойно да се изисква бележка от работодателя, че майката започва работа при постъпването на детето в държавното заведение, както и други за болест на родителя (в много от случаите майките дали децата си на ясли са майки на две деца под 2 г. възраст) или други уважителни причини, както и да се помисли за уточняването на  съответните наредби така, че да няма ощетени, най-малко майките и невръстните деца и разбира се да се подобри комуникацията между институциите. Всеки случай да приемеш закон днес и със задна дата да искаш пари е толкова подло, че умът ми не може да го побере...


http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/07/06/1119070_otvoreno_pismo_ako_zakonut_beshe_iasen_dali_hiliadi/



Не можах да се стърпя и прибавям клипчето, което Филип ми пусна в коментар, с цел да онагледи държавната политика в България. Темата не е за смях, но...






Гласувай:
43



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Pognaha maikite da se izdaljavat na ...
14.07.2011 19:34
Pognaha maikite da se izdaljavat na haznata, a za deputatskite bezotchetni pari - ili hubavo, ili nishto...
цитирай
2. kass - injir
14.07.2011 19:38
Така ще е докато законите са безсмислени и лишени от логика. Все едно да увеличат пенсионната възраст от 63 на 65 г. и да си поискат парите от пенсионерите със задна дата на тези които са продължили да работят... По-големи абсурди не знам дали има някъде по света...
цитирай
3. atinonino - Мила Касс, това ти е поредния пос...
14.07.2011 20:37
Мила Касс, това ти е поредния постинг,в който пишеш нещо наистина смислено.Не знам как стоят точно нещата по въпроса не съм се и интересувал(майка няма да ставам),но от прочетеното виждам само един от редицата проблеми,които стоят пред нашето общество.Да аз знам ,че ти не си човек ,който би останал безучастен,но замисли се за останалите!!!Как никой не си търси правата и как в държаваа се е превърнала в монархия,със своя цар анархията.Всеки си прави каквото иска.Лошото ,е че обикновените хора плащат за това.А това трябва да се промени.Ще дойде време в което ще изложа моето виждане с молба за твоята подкрепа,за това как би се оправила НАШАТА държава,но то може би не е сега...:)
с уважение:atinonino
цитирай
4. crusader - Навсякъде по света вече
14.07.2011 22:18
се води жестока война срещу средната класа, по-точно рещу данъкоплатците, така че БГ не е единствената в това отношение.Както винаги, всичко започна от САЩ - ако някой си мисли, че говоря неистини, ще му препоръчам съвременни автори и книги.
В Германия, за разлика от БГ, няма ограничение за критерия при получаване на детски помощи, т.е. всеки, който има дете, независимо какви са му доходите и имотното състояние, има право на парична помощ от т.н. Фамилиенкасе, която е 184 Евро за дете на месец, до навършване на пълнолетие.
Държавата подпомага социално и родителите на деца-инвалиди, които имат нужда от повече грижи, отново без разлика от доходите.
Разбира се, има и други видове помощи, които се осигуряват на родителите и децата, особено в частност на самотните майки.
С две думи - Германия е една наистина социална държава, за разлика от милата ни родина, в която това, което го има винаги в излишък, е само демагогията на политиците.
Права си, Ива, че "държавата" България не си е на място, ако изобщо можем да се съгласим, че има такава държава.

Поздрави!
цитирай
5. yotovava - Интересното е, че едно дете може да тръгне на ясла някъде към годинка и половина
14.07.2011 22:30
- все пак искат да може да ходи, да се обслужва донякъде - тоест да яде самостоятелно. Де факто уж "неправомерно" взетите пари се движат в порядъка на 6 до 8 месеца, което като сума е твърде ниско и даже обидно.
Още един парадокс - докато е бременна и работи - жената докарва някаква заплата вкъщи. Като роди и остане да си гледа детето - дава се "помоЩ" която по никакъв начин не може да изхрани един път жената като член на семейството, който поради обстоятелствата остава без тази заплата, и новородения член на обществената клетка. Изпитах го преди години - синът ми вече е на девет. Още по-парадоксално е, че до момента на раждане вече бях понатрупала доста трудов стаж - време, през което съм плащала данъци и осигуровки - някъде към 20 години. От всички страни поне десет пъти си бях платила т.нар. майчинство с приноса си в БВП. Като капак - половината не успях да го взема, тъй като управителят на фирмата имал някакви неуредени сметки с НОИ.
цитирай
6. hatanasov - Не си се сетила само...
14.07.2011 23:41
че милиционерите, които ни управляват, по този начин рязко вдигат броя на заловените престъпници. ЦЦ обяви даже и точния им брой.
цитирай
7. injir - Badi sigurna. Niyama po-golemi ...
15.07.2011 00:05
Badi sigurna. Niyama po-golemi absurdi. Omrazna mi ot absurdi...
цитирай
8. malkiatprintz - Логиката, която откриваш е един...
15.07.2011 02:33
Логиката, която откриваш е единствената, която можа да бъде открита.

Според мен едната - дългосрочна - цел е извършването на геноцид. Вчера пожарникарят-милиционер обяви, че нищо не ни пречи да "произвеждаме" лекари, които да "изнасяме" в чужбина така, както германците произвеждат Мерцедес-и и ги изнасят, днес ще накарат майките да върнат парите, които държавата им е давала право да получават, нищо чудно утре да посечат и пенсионерите, както си го писала, Ив.

Другата - краткосрочна - цел е събирането на кинти. Ако успеят да принудят майките да върнат тези пари, то правителството вероятно ще прибере още няколко милиона, било за да ги откраднат по различни "проекти", било за да покрият дупките, отворени от разхищения. Иначе как оня милиционер ще асфалтира Лунната пътека и Млечния път?

А защо им е геноцидът? Ами има човек - има проблем; няма човек - няма проблем. Данъците, които събират, явно стават все по-малко, защото хората се изнасят в чужбина, защото остават без работа, защото сивият сектор расте по неволя, така че гледат поне да намалят разходите си и ако могат да чопнат още нещо - холан. Остават му още две години тарторстване, през които е ясно, че все някакви данъци ще влизат, а ако след него не останат хора - какво му дреме от това?

Не съм чувал другаде да се приемат/променят закони със задна дата и да не допускат наличието на "заварено положение". След някой ден може да намалят заплатите със задна дата и да поискат от всички работещи да върнат откраднатото...

Но да гледаме ведро, Ив: в царството на далаверата, да бъдеш обявен за престъпник от измамник си е голяма чест :):):)
цитирай
9. kass - atinonino
15.07.2011 09:10
Здравей atinonino, нещата стоят така, че абсолютно едно и също да лишат майките от детски, защото децата им ходят на детска градина или на училище. Детските ясли не могат да бъдат със статут на държавно заведене тип "дом за изоставени деца" тъй като в тях не приспада пълната издръжка на децата - дрешки, памперски, обувчици, пантовки и прочие. Никъде по света няма закон, който да забрани на майките да дадат децата си на ясли, да им осигурят детегледачка или дуга помощ при отглеждането независимо дали работят или не и с какви доходи разполагат. Това е срамен акт от страна на държавата и граничи с психически тормоз над гражданите й...
цитирай
10. kass - crusader
15.07.2011 09:13
Когато се приема един закон, то би трябвало той да следва някаква логика. В противен случай е като приумица на правителството с цел ограбване на населението или ограничаване на правата му. Ето това е нещото, което най-много ме дразни в България - пълната липса на обосновка.
цитирай
11. kass - yotovava
15.07.2011 09:20
Парадоксите са много. Яслите практически имат месечна такса, която родителите плащат и това ги нарежда до детските градини. За мен е непонятно да се свързват с майчинството. Детето под 2 г. се нуждае от отглеждане и има големи разходи независимо дали маката ще получава помощ при отглеждането от баби, детегледачки или ще постъпи в детски ясли. Верно е, че в детските ясли е най-евтино, но и там децата са в групи... Яд ме е като гледам как хората се настойват срещу майките. Нуждата от помощ може да бъде най-различна: майката тръгва на работа, има други деца в семейството, болни родители и прочие причини, които да изискват в определен период от деня грижите за детето да се поемат от друг, което съвсем не означава, че си си оставил детето друг да го отгледа...
цитирай
12. kass - hatanasov
15.07.2011 09:23
Те престъпниците в България са 7 милиона на практика, не са ти вдигнали мерника - не са ти разказали играта...
цитирай
13. kass - malkiatprintz
15.07.2011 09:38
Да получиш неправомерно майчинство е с равен знак да дадеш неправомерно майчинство. Или ако искаш да си застраховаш колата, застрахователят ти поставя условието да си сложиш аларма, т.е. да вземеш мерки срещу евентуални набези срещу нея. Примерът с майчинството е подобен на този от КАТ да сложат нов знак зад някое дърво и да почнат да дебнат за разсеяните, че да ги глобят. Е, виждали сме го много пъти... така или иначе, щом държавата не е направила нищо за предотвратяване на недоразумението, то вината си е нейна и майките трябва да бъдат освободени от отговорност...Ако с промените на законите беше променен и реда за постъпване на децата в яслите, тогава можехме да говорим за умишлено действие от страна на майките с цел измама, но в този случай нещата не стоят така...
цитирай
14. yotovava - И не само таксата за яслите
15.07.2011 14:49
когато детето влезе в такова заведение, започва да боледува. Някой да ти плаща за боледуващо дете, докато си в майчинство. Не. А понякога лекарствата са безбожно скъпи. Изобщо абсурдът е огромен. И е насочен в една посока - стопяване на нацията.
Когато тръгнах на работа, детето ми два пъти влиза в болница. Работодателите ме гледаха с много гадни очи, когато се наложи да остана с него. Но аз казах, че за мен то е по-важно. Обаче за обикновен грип или друго неразположение трябваше да викам жена - не ме пускаха в болнични.
цитирай
15. hristo27 - В една счупена от крадливи политици ...
15.07.2011 15:03
В една счупена от крадливи политици държава всичко е възможно!
цитирай
16. malkiatprintz - Там е проблемът, че държавата - или ...
15.07.2011 15:39
Там е проблемът, че държавата - или поне това правителство - няма да поеме отговорността за неправомерно даденото майчинство, ще обърне аршина и ще каже, че майчинските са дадени правомерно, защото такъв е бил законът (нещо, което спрямо майките не отчита за също така валидно). Изобщо... всичко е тотално сбъркано. Като се започне от глупавото философстване кой гледа детето - яслата (на която все пак майките плащат и която не винаги подсигурява добри условия) или майката (която купува всичко необходимо за това дете - от дрехи до лекарства) - и се стигне до отношението на държавата към децата, от които би трябвало да се интересува, ако иска да съществува.

Затова имам идея за протест, Ив, макар че няма да мога да се включа в него:

Всички майки, които имат бебета, да започнат да събират нааканите памперси, да ги навиват на стегнато вързопче, да ги слагат в картонени кутии и да ги пращат като колети до НС с придружително писмо: "Уважаеми народни представители, с оглед на въведената от вас промяна, като съвестни граждани, ви връщаме неправомерно взетите майчински, използвани за изхранването на децата ни." :):):) Обаче на колетите, под "подател", трябва да вписват недействителни имена и адреси, защото ако от НС откажат да приемат колетите, пощата е длъжна да ги върне на подателя, но ако такъв не бъде открит, е длъжна да ги достави обратно в НС :):):)

Да не говорим, че това ще подобри работата на пощите, които ще трябва всеки ден да доставят в НС хиляди малки колети....

ищетрябвадагоправятмногобързозащотощемиришееееееее.....:):):):)
цитирай
17. hristo27 - В нормалните държави се прави така, ...
15.07.2011 15:50
В нормалните държави се прави така, че да се избягва по всякакъв начин демографския срив. За да държиш на нацията си, трябва да отделяш най-много грижи и средства за децата и майките.
Да, ама в нормалните държави!...
цитирай
18. makont - В законите няма логика, Иве,
15.07.2011 16:06
те затова са " за кон". Горките майчици, така е направен законът, че да ги прецака. Същото е и с един куп други закони, невинният е виновен, нали цял живот с това се боря и просто се чудя как не съм отчаяна все още. Трябва да направим нещо, не може да ги търпим повече. И без това никой не ражда. те тези пари за нищо не стигаха, а сега и да ги връщат. Гадове.
цитирай
19. kass - yotovava
15.07.2011 16:45
Именно! Съвсем погрешно е схващането, че майчинството се дава на майката защото не работи. Де факто парите са за детето тъй като то има нужда от специални продукти. Бебето се нуждае от пелени, пюрета и специални храни за захранване, млека, лекарства съобразени с неговата възраст и т.н. Едно 2 годишно дете да не би да няма нужда от гледане случайно??? Има. Но то вече се храни с обща храна, не ползва пелени (не би трябвало поне), преварени води и прочие... Ако трябва да говорим за абсурдите, специално за болниците - там майката трябва да постъпи в болницата заедно с бебето понеже няма осигурена грижа за него, но за нея не се предвижда лего и храна, тъй като тя не е пациент... и какво става пациента е един - детето, но в болницата са двама, единият от които спи при детето си или плаща легло и си впряга роднините да му мъкнат храна, защото когато с моя син бяхме в болница ни заключваха като затворници и не можехме да мръднем да си купим нещо за ядене, понеже циганките бягали без да си платят...
цитирай
20. kass - hristo27
15.07.2011 16:47
hristo27 написа:
В една счупена от крадливи политици държава всичко е възможно!

Оставили сме ги да си развяват коня, а иначе призивите им "раждайте, че нацията се топи" нямат край...
цитирай
21. kass - malkiatprintz
15.07.2011 17:01
Протестът е много добър принце, точно така си е, ще могат да върнат майчинството в пълния му размер :)...
Кой гледа детето и от кога до кога е ясно на всички, кой какво купува също, философиите се въртят около това, защо не работят майките след като децата са на ясли??? Ако работеха щяха да взимат половин майчинство, а те мързелували и нагърбили държавата да им гледа децата, докао те взимали пари за да пият кафе (представи си), но че всеки случай е частен и какво е наложило майките да дадат децата си на ясли няма никакво значение...
цитирай
22. kass - makont
15.07.2011 17:24
Там е работата makont, че дори и да се изясни случая и да оставят майките на мира, никой няма да поеме отговорнст за нервите и стреса които са им причинили, защото животът не се измерва само в пари и ощетенята също. Миналата година закривах едно ЕТ, което не рабптеше и аз реших да залича фирмата както си му е редът. Последва ревизия. При прегледа на документите се оказа, че единия от болничните листове липсва. Чиновникът ми дава седмица срок да го намеря или в противен случай трябва да върна майчинството си, понеже съм го взимала неправомерно. Отпускането на майчинството става въз основа на съответния болничен лист, което ще рече, че преди да ми се отпусне майчинството е бил представен и е трябвало да бъде заведен в документацията на НОИ. 8 години по-късно се оказва, че те нямат никакъв архив, никъде и аз трябва да докажа, с документ, че съм родила преди 8 години. Разбира се моят син си е жив и здрав и е съвсем ясно доказателство, че актът раждане се е състоял, но законът е такъв, че трябва да представиш документ, който обаче аз нямам. Три месеца подавах молби и се мъкнах от гише на гише в търсене на начин да ми се издаде дупликат отпреди 8 години, който не се пази поради изтекла давност. Сумата, която трябваше да върна беше около 8 000 от които майчинство към 3500 и останалото лихви... Слава Богу болниците пазели епикризите и историите на заболяването на болните, та от болничните архиви изнамериха документите около моето раждане та ми издадоха документ. Какво ми костваше всичко това обаче само аз си знам...
цитирай
23. yotovava - Ще добавя само, че не само плащахме за моето пребиваване и хранене в болницата,
15.07.2011 18:08
но влязохме с двустранна пневмония, а излязохме с дизинтерия - след три дена трябваше да се върнем отново в болницата. Сърцето ми се къса и не знам как издържах да гледам детенце 40 дена на попара от препечен хляб и изкиснато сирене. А за майчинството ти казах - половината не успях да го взема.
цитирай
24. kass - yotovava
15.07.2011 18:22
От момента в който родиш адът започва. Връщането на работа е сврзано с куп отсъствия, липсват ясли за всички деца, защото колкото и да негодуват работещите майки, че нямало места понеже не работещите си дали децата на ясли, проблемът не се решава, понеже децата посещават яслите до 3 годишна възраст, а майчинството изтича след втората му годинка... т.е. отново имаме застъпване и липса на места. Да не говорим, че трябваше година две преди това да подаваш молба за ясла или градина, в противен случай си изгорял... постъпването в болниците е поредният ад за майките и с философията "щом си майка ще търпиш".. да не говорим за случаите в които те плашат умишлено за да те убедят да влезеш в болница, без това да е необходимо, тъй като лечението може да се извърши и в домашни условия като се води детето до болницата за инжекции или инхалации. Следват детските градини, в които ако отидеш в 6 да си вземеш детето вместо в 5 те гледат като пълна безотговорничка и как едва ли не си си зарязала детето, нищо че работното ти време е до 6 часа, а все пак трябва и да се придвижиш. Следва училището: тежко на първолаците, които нямат занималня, работният ден на майката трябва да е до обяд. Моят син ходи на занималня, но тя е до 3 след обед, а моето работно време до 5, като в петък са до обяд и в 12 без 15 трябва да го взема от училище, което означава да изляза от работа в 11 и 15... за какво ли изобщо да ходя??? За дървените ваканции или такива поради епидемии да не говорим... Никога не знаеш кога и от колко до колко можеш да си на работа, което с право дразни работодателите... Е, айде някой да ми каже сега колко е права държавата...
цитирай
25. ko642 - Да. Логиката е меко казано странна. ...
15.07.2011 20:39
Да. Логиката е меко казано странна. Тези дни тука имаше постове за Васа културтрегера - хваната в измама, за убитата Яна. Прави впечатление от коментарите, че много хора реагират неадекватно - просто не различават добро от лошо. Критерии които се установяват първите 7г. Обаче от това което пишеш - всичко си идва на мястото. Ми тя държавата не прави разлика също. Прави някакъв закон само и само да събре някой лев. Като във феодализма - решава барона да направи бал и праща да събират данък бал. Поздрави и ходи по често в планината, на спокойствие :)
цитирай
26. neutral - И кои по-точно са "адекват...
15.07.2011 21:31
И кои по-точно са "адекватните"? Че нещо не ги виждам. Навсякъде се реве, за "изнасилената" Яна. Обаче представителя на МВР заявява на пресконференцията, че данни за сексуално насилие няма, и тепърва ще се прави експертиза. Навсякъде се реве, че МВР прикривали случая, но човека поясни, че в началото е нямало данни за насилствена смърт. В последствие при аутопсията се оказва, че е удушена. Но всички изпаднаха в истерия, фейсбук страници, клипове, блогове... За "изнасилената" Яна.
Искате ли да ви дам пример за чудовищна неадекватност? Показателна за това какви диваци е създал феминизма, вас жените, без всякаква емпатия към мъжете. Една жена вчера в Щатите, е упоила съпруга си, вързала го е, и му е одрязала пениса, след това го е смляла в машината за отпадъци. И то, защото е подал молба за развод. На следващия ден по Си Би Ес в женско предаване, с многомилионна аудитория, цялата женска сган там са се подигравали и присмивали на жертвата!!! Погледнете коментарите в клипчето във Вбокс, всеки един от женските коментари е подигравка или смях!!!
Само едно нещо бих искал да ви попитам женската част, как бихте реагирали ако утре по новините кажат за случай на мъж, одрязал циците на жена си, или й е разпорил вагината??? Бихте ли се смяли пак???
цитирай
27. kass - ko642
15.07.2011 22:15
така е ko642, за жалост законите не се обосновават с логични аргументи и практически ни се налага някаква наредба без да бъде обмислена, в резултат на което една група хора е поставена в позицията да носи вина за неуредиците с които се сблъсква друга група от хора. В случая излиза, че заради неработещите майки не достигат места в яслите за работещите. Това обаче не е вярно защото престоят на децата в яслите е по дълъг от трайността на майчинството. Неадекватните реакции не водят до решаването на проблема, а до хвърляне на прах в очите за проблема в действителност.
цитирай
28. atinonino - Еми не е справедливо Касс не е, но ...
15.07.2011 22:22
Еми не е справедливо Касс не е,но какво да се прави.Законите не се гласуват да са удобни за всеки,а да режат всеки :)
цитирай
29. kass - neutral
15.07.2011 22:22
Неитрал, аз не разбирам защо непрекъснато ни даваш примери от Америка, тук никой не би се подиграл с подобна ужасяваща случка. Колкото до изнасилената Яна, аз пък не разбирам откъде журналистите измъкнаха тази информация след като до днес следствието мълчеше??? Преди да обвиниш хората в нещо, помисли дали преди това не са били подведени. Когато има намерено тяло на мъртво момиче, голо, след очевиден полов контакт и следи от душене е логично хората да смятат, че кавалера не е бил особено нежен в резултат на което момичето намира смъртта си...Аз пак, с риск да се повторя ще кажа, че няма никакво значение за мен и за всеки нормален човек от какъв пол е жертвата на престъпление...
цитирай
30. kass - atinonino
15.07.2011 22:24
при това положение такива закони не са ни нужни и общественото мнение трябва да окаже силен натиск, а не на принципа "това не ме засяга" да оставим нещата така, защото следващият закон може да ни засегне....
цитирай
31. ko642 - @26
15.07.2011 22:25
Неадекватна реакция наричам когато въху някой се упражнява насилие в резултат на което той умира (без значение от пол) и хората реагират с търсил/а си го е. Когато някой го филмират как взима подкуп и реакцията е ми той/тя е много заслужил/а вече е на години това било хонорар той/тя иначе е много добър човек и т.н. Както видяхте Батето след като му свиха оня номер с подкупа за олимпийските игри започна да гледа МОК през мноо...го крив макарон. Нищо че беше пич. В накои щати убийците все оше ги бесят нищо че сме в 21 век а САЩ са много демократични.
Когато общественото мнение реагира адекватно на такива случаи те ще намалеят и съответните органи ще си вършат по добре работата пък може и някой свестен закон да се приаме. За съжаление проблемът е малко като яйцето и кокошката. Трябва да се почне от някъде а не да се побутва на другата страна.
цитирай
32. kass - ko642
15.07.2011 22:35
за жалост тази неадекватна реакция тръгна от вестниците ВВ, те излязоха с цяла хипотеза кое как е било, как живеело момичето, била пияница и наркоманка, бездомница и прочие, с което буквално искаха да внушат, че не си струва да се жалее за нея. Всичко това обаче в последствие се оказа, че те са нямали откъде да го знаят и съответно не отговаря на истината. Кой обаче да им потърси отговорност???
цитирай
33. atinonino - при това положение такива закони не ...
15.07.2011 22:40
kass написа:
при това положение такива закони не са ни нужни и общественото мнение трябва да окаже силен натиск, а не на принципа "това не ме засяга" да оставим нещата така, защото следващият закон може да ни засегне....

Именно мила именно.Лошото е ,че тук така стоят нещата.Властта ни е обхванала на принципа разделяй и владей.Всеки да е озлобен на другия ,че стачкува и си търси правата,щото и той бил зле ама не стачкува...ти как така ще стачкуваш...
цитирай
34. kass - atinonino
15.07.2011 22:48
ами не знам какво да кажа, вчера четох при мамкаму колко несправедливо било да им опростят лихвите, защото на никой друг закъснял не им ги опрощавали. Това ме изуми по няколко причини...
1. Ситуацията е доста спорна, предвид тълкуването на закона...
2. Лихви се начисляват когато знаеш за дължимата сума и поради някакви причини не я изплащаш в определения срок... Как се начисляват лихви за задължение което до вчера си нямал????
3. Последната поправка в закона влиза в сила от януари тази година, а сумите се изискват със задна дата от 2007 насам, което също ме смущава, защото ако законът е бил ясен, защото тогава се налага да се доуточнява сега???
Тази работа мирише отвсякъде, нооо за да нямат време за реакция ще им определят кратки срокове и ще им пратят съдия изпълнител за да ги тормозят, а обществото вместо да реагира, седи и философства мързелуват ли майките, кафе ли пият и прочие... Нещо, което е твърде низко от морална гледна точка...
цитирай
35. ko642 - @32
15.07.2011 23:04
Това с вестниците е още по тъпо. Преди година и половина един доста жлиятелен политик блъсна колоездач в центъра на Торонто. Направо си го прегази. Бяха се заящдали преди това на светофара и политика беше изперкал. Както и да е беше си убийство. Политикът плати на PR компания и започналха да изкарват колоездача какъв ли не - пияница, невротик и т.н. Тези журналисти ги разбирам (не че одобрявам)- платено име е изпълняват поръчката. Тези българските за какво го правят обаче - не разбирам. Ами като/ако го хванат извършителят, те журналистите вече са му постлали да не го осъдят - той просто почистил боклука.
цитирай
36. malkiatprintz - "ами не знам какво да кажа, ...
15.07.2011 23:19
"ами не знам какво да кажа, вчера четох при мамкаму колко несправедливо било да им опростят лихвите, защото на никой друг закъснял не им ги опрощавали."

Верно? Лелеее... това си е живото доказателство до каква степен е изкривено мисленето на част от хората у нас и до каква степен сме се разпокъсали като общност (общество май отдавна няма)... Ето, предложих форма на протест - ако 6 000 - 10 000 майки изпратят дори само по един пълен памперс, това пак са 6 000 - 10 000 памперса в парламента. Веднага ще се разшуми и ще се разчуе не само по нашите медии. Един колет колко е - едва ли е повече от кутия цигари, обаче, даже и да се предложи по форуми, ми се струва, че ще си остане само като идея. То затова и съществуват такива вестници, които хвърлят подобни "сензации" както около убитото момиче: пълно е с хора, които приемат всяко нещо за чиста монета още педи да са изчакали да разберат какво ще каже и другата страна. А за журналята там нямам думи. Те дори и пари не получават за лъжите си; просто работят по поръчка на шефовете си, които са на хранилка към тази или онази партия, министър, депутат или мафиот.
цитирай
37. kass - ko642
15.07.2011 23:21
не знам ВВ, за мен нещата са простички, човек има право да е бездомник, наркоман, пияница, проститутка и т.н. и всеки загрижил се за това да няма обществото утайка би трябвало да работи в посока да се лекуват алкохолиците от алкохолизъм, наркоманите от своята зависимост, на бездомните да се помогне чрез преквалификация да си намери работа и квартира и т.н. и т.н. Да пречистваш обществото чрез убийства не е нормално и дори и да го приемат за нормално пак би трябвало да се докажат съответните грехове...
Журналистите го правят за сензации, търсят шокиращите статии за упадъкът на нацията, внушават ни безнадеждност и това колко лош материал сме, това е..
цитирай
38. kass - malkiatprintz
15.07.2011 23:25
Ако погледнем реално за всички би трябвало да важат законите, включително и изплащането на лихвите. Аз приемам на мамкаму поста като единствено в липсата му на осведоменост, че поправката в закона е влязла в сила тази година, тъй като закона беше цитиран в поста със самата поправка. Само дето през 2007 не е съществувала :). Вероятно мамка му не знае това инак не би се изказвал толкова принципно и категорично...
цитирай
39. malkiatprintz - Първо - липсата на осведоменост не е ...
15.07.2011 23:31
Първо - липсата на осведоменост не е оправдание, доколкото, като реши човек да пише по дадена тема, трябва да попрочете повечко. И второ - по пътя на елементарната логика би трябвало да се запита, ако поправката е била съществувала още през 2007-а, то тогава как тези майки са получавали "неправомерно" майчински и въз основа на какво държавата им ги е давала три години?
цитирай
40. kass - malkiatprintz
15.07.2011 23:36
не три години, а две, но така или иначе си прав, ако поправката е от 2007, защо не се изисква документ за да се пресече евентуална измама или грешка поради незнание??? И това пак не обяснява логиката защо работещите майки ще получават 50% майчинство, а неработещите не???
все пак човек има пълно право да реши дали ще работи ли или не...
цитирай
41. ko642 - Така е Ива. Не мисля че някой съзн...
16.07.2011 01:37
Така е Ива. Не мисля че някой съзнателно иска да прочиства обществото. Но с писаниците си журналистите натам тласкат нещата. Макар че това дето го пишеш ми прилича малко на т.нар. "развито социлаистическо общество" :)
А на едим "материал" като му казваш (и повтаряш) че е лош не можеш да очакваш той да стане добър. Ако обаче му повтаряш че е добър и му показвая как да стане по добър нещата се променят. Лека нощ!
цитирай
42. djgator - Иве
16.07.2011 10:12
Това е само един от безкрайните абсурди в Абсурдистан. Колкото и да е спорен казусът, самият акт за връщане на суми със стара дата според мен е незаконен, още повече след като са раздаени от "компетентни" и инструктирани служители. Опитват се да вземат няколкостотин хиляди от бедните майки, докато парламента гълта милиони от изтънелия ни бюджет -всеки месец.
цитирай
43. kass - ko642 - дай на народа хляб и зрелище...
16.07.2011 14:07
малкото хляб се компенсира с повече зрелище... Изглежда лошата новина се продава по-добре от добрата и затова журналистите излишно засилват негативизма... "развитото социлаистическо общество" комбинирано с философията за неприкосновенната частна собственост никак не звучи зле :)))))...
цитирай
44. kass - djgator
16.07.2011 14:13
Всеки нормален човек знае, че този акт е приумица без никакво основание и обосновка с цел пълнене на хазната, но въпреки това обществото не реагира адекватно, това позволява абсурдите да стават все повече и все по-абсурдни... Ако на правителството му пукаше за реда и прекъсването на порочните практики щеше да изгради система с ясни правила, чрез която да наложи ред и да спре злоупотребите... Всичко това обаче не е направено, като прибавим и разтегливите понятия в закона, вече заприличва на капан. За капак се изчаква достатъчно дълго, че да приберат и лихвите по сумите...
Отврат направо!
цитирай
45. malkiatprintz - А за медиите - и по света има прост...
16.07.2011 15:55
А за медиите - и по света има простотии, обаче какво става там...

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3963271

Бих се изненадал ако тук някой изобщо направи някакво извинение, камо ли да подаде оставка. Маааалка разлика...
цитирай
46. kass - malkiatprintz
16.07.2011 16:17
Маааалката разлика не е никак малка Фил, извиненията не се поднасят от добро възпитание, а защото всеки гаф носи последици след себе си: медията губи рекламодатели, акциите й падат, или изразът "няма лоша реклама" не е валиден по света. Всеки скандал носи сериозни загуби...
Ние сме просто на светлинни години от времето, в което неправомерните действия ще се отразяват зле на имиджа на която и да е медия у нас, тъй като тя се финансира от политиците, а не от пазарните принципи...
Поздрави!
цитирай
47. dmv - Този бях аз!
18.07.2011 10:38
анонимен - Всъщност за мен нещата би трябвало ...
10:34
Всъщност за мен нещата би трябвало да седят така - на майките се осигурява по една година платен отпуск на максимална заплата,а за всяко следващо по една допълнително..демек за 2,3 или 4-тири по две, на което са се осигурявали и тогава мяйките няма да им се налага да връткат шашми,за да имат пари да им оцелеят децата,някой би казал,че няма пари..има,убеден съм!.....Е имам идеи и как пък да наложим рестрикции,така щото циганите да се ограничат в безконтролното си размножаване...Така че - нова социална политика,Касс ...А дано съм по темата,макар и леко в страни..:)
цитирай
48. kass - dmv
18.07.2011 14:29
Точно това е гадното, че майките са се осигурявали преди да излязат в майчинство, а сега им се отнема защото децата им били тръгнали на ясла. Ами при това положение да им върнат осигуровките тогава. Не знам, за мен това е абсолютно срамен акт от страна на държавата...
цитирай
49. dmv - kass,
18.07.2011 15:07
това е и моето мнение,вместо държавната машина да помага на положителния прираст,тя му пречи с идиотизми.Тази човеконенавистна държава не мисли за добруването народно,а как да ни убие с данъци и налози,а това пък да върне нещо..чакай писмо от умрял.Сякаш не могат да преглътнат тези няколко милиона,които апропо са в правото си да искат майките..Те са го направили от недоимък,не от друго,имам една позната в такова положение и сега връща парите...Добре ти какво предлагаш,примерно?Няма да върнат парите на майките от осигуровки,друга идея?
цитирай
50. kass - dmv
18.07.2011 15:41
Когато едно дете се роди, то има нужда от отглеждане понеже е в твърде крехка възраст. Майчинството се явява един вид "заплата" за този който се грижи за него - майката, осиновителят или държавно заведение. Поради тази причина майчинството не може да се губи, то врви ръка за ръка с детето и е за този, който отглежда детето до навършването му на 2 годинки. Яслата не поема грижи по отглеждането на детето тъй като тя не поема неговата издръжка, нито пък денонощната грижа по него. Децата са под специалната грижа на държавата, тъй като те не са способни да работят и определят живота си сами. Независимо дали родителите рабтят или не, те имат право на образование, лечение и грижи. Да лишиш семействата от майчинство, защото детето посещава забавачници е равносилно на това да му отнемеш издръжката за физическото му оцеляване и да го обречеш на глад, както и да му отнемеш осигуряването на човек, който да полага грижи за него. Ако яслите бяха седмични и поемаха изцяло грижите и издръжката на детето бих се съгласила, но в случая не е така... В най-лошият случай майките трябва да върнат най-много 50% от майчинството, ако държавата все пак ги третира като хора не полагащи денонощни грижи по децата си и то само за месеците в които децата им са посещавали ясли... Всичко друго е ограбване и ограничаване правата на детето...
цитирай
51. dmv - Касс,
18.07.2011 16:36
Абсолютно вярно!Само дето държавната хазна била празна и нямало как да стане това?!Касае се за няколко милиона,дори десетки да са...За глупости могат да дават пари,а за децата,които уж били цветът на нацията..нищо?
Схемата ,която предлагаш е правилна,само дето,ако стане,няма да има пари за добавки на пенсионерите,да ме прощават,нищо лично,но бих избрал децата...Пък и децата не са гласоподаватели...
Но според мен,майките в тази страна направиха огромна грешка,трябваше в место да лаят и кодкудякат в курниците като бгмама и тнт,да излязат на протест,да се съберат 100 000 майки,само майки с деца..а да видим Магистрал-Шамана дали щеше да им откаже,понеже никой не би пратил полиция да бие невинни жени и деца,щяха да спечелят,но както винаги тук всички се чувстват зле,а никой не гледа да се бори,само оплаквания...
Иначе,това орязване на пари..е поредният нехуманен акт..Моята позната сега им дължи 1600 лева,че и лихви?!Щото е дала детето на ясла,понеже имат второ и двамата с мъжа й не сколасват да ги гледат с мижавите пари,които взима той,та и тя отишла да работи,какво гнусно престъпление е извършила?!Кретени ни управляват и хич няма да се извинявам за израза....
цитирай
52. kass - dmv
18.07.2011 17:05
Кретените са ясни. Мен ме дразнят кокошкарските сметки на уж засегнатите или пък въобще не засегнатите, да не говорим за тези дето нямат деца. Ако питаш мен и един лев не трябва да връщат майките, тъй като поясненията в закона са направени декември 2010 и влизат в сила от януари 2011... което означава, че от момента на промените трябва да се следи за спазването им, въпреки абсурдната им логика, но когато закона влезе в противоречие сам със себе си ще ощипят и работещите мйки и тогава ще ги питам колко са бабаити. Защото когато се роди второ дете в семейството преди първото да е навършило 2 г. обезщетението по майчинство за първото се прекратява и майката получава майчинство за второто, при което положение първото дете спокойно може да постъпи на ясли, ноооо държавата е решила, че щом взимаш пари за едно майчинство, значи можеш да гледаш и първото си дете, независимо какви трудности ще срещнат родителите. Иди раждай после...
А всички седнали да смятат как майките пиели кафе и как от тяхните данъци се плащали майчинствата.... Ужас!
Ние никога няма да се оправим, ето разликата:
http://panazea.blog.bg/biznes/2011/07/18/iskam-da-jiveia-dostoino-dobre-i-sega-v-bylgariia.785096
цитирай
53. dmv - kass,
19.07.2011 01:11
Най-странното е че няма заварено положение..не знам,ама толкова ли нямат пари,че това им е дертът?!Вярно ли прекратяват за първото?!Да,вярно да ти се прииска да раждаш и правиш деца на тази мракобесна страна деца...да ги тъпчат и малтретират..Аз не знам как се справят хората без добри доходи...Не ми се приказва..браво за темата..
Иде ми да забраня политиците със закон...
Поздрави!!!

пс. Прочетох линка към статията на Панацея..
цитирай
54. kass - dmv
19.07.2011 12:22
няма заварено положение, защото новото правителство тълкува заварения закон по друг начин... защо и как... вероятно и те не могат да обяснят, просто така им отърва за да съберат пари... Следва да се запитаме щом управниците действат така, кои ще са следващите потърпевши??? Защото неименуемо ще има такива, когато похарчат парите на майките...
цитирай
55. dmv - бре само анонимни ми излизат...този коментар е мой,Касс
19.07.2011 14:52
анонимен написа:
дано не приемаш за спам няколкото ми коментара,че по тези теми трябва да се дискутира..
Ами просто е!Първо натовариха всички работещи с до 36 % данъци..каквото може...Откъде накъде,аз да плащам пенсията на някой,ами не ме интересува,да му мисли държавата..всяка година да не си купуват нови коли,да нямат безплатни почивки,да нямат преференции и заплати от по 5 бона...Аз да изнемогвам ,че понеже нали някой си нещо...ай сиктир вече демагогия от тяхна страна!!!!
После (НЕ)Здравната система губи пътеки и субсидии...всеки ден се орязват тихомълком пари...Всъщност сега ще ти кажа една схема..Защо парите на майките са важни да се изгърбят и отнемат..Просто е!Сега има бум на раждаемостта..и ако дават пари,то трябва да се вземат,ама откъде - имат дефицит и без това,пък децата са временен ресурс,примерно за разлика от магистрали и всякакви видове инфра-проекти?!И тука идва другата схема,понеже всички тези шосета и тнт метро-станции,магистрали и укрепвания и какво ли още не, излизат много пари,понеже копелетата приемат най-ниските оферти,за да е доволно Обществото,после тихомълком правят анекси и тнт и познай...Автомагистрала Люлин става от 36 та 56, чак до 89 милиона...най-скъпата магистрала в историята на стоителствотоето и ето къде отиват парите за майките,болниците,онколекарства!Това е схемата...Да се готвят,учащите,пенсионерите,социално-слабите,инвалидите...
Не съм черноглед,това обаче е схемата,затова сега са погнали майките,с техните мижави пари ще запълват пробойните...а децата,че нямали пари за храни и дрешки..мани ги, ше израснат и така...Това им е логиката...Гадове...

цитирай
56. kass - dmv
19.07.2011 15:32
ооо не, не е никакъв спам, напротив, темата е особено важна според мен. Аз лично очаквам следващите орязани да са студентите, в частност студентските столове... По същата логика: щом едни студенти работят - да се хващат на работа и другите, които не работят и да си търсят начин да ядат по кръчмите... Или пък старческите домове, макар че са малко и няма никакъв кяр от тях... В общи линии с яслите е същото. Те са предназначени за деца под 3 годишна възраст и в помощ на родители при отглеждането на децата. Има държавни и частни, както има държавни и частни детски градини, болници, училища и всичко създадено за удобството на човек, като частните са на пазарен принцип и са предназначени за хора с възможности да си ги позволят, а държавните са съответно за хора с ниски доходи и са субсидирани от общините със социална цел... поради тази причина държавата няма право да обвързва яслите с майчинството, защото родителите отделят от него за да плащат таксата - или на държавната, или на чатсната ясла според доходите и възможностите си. Ето защо например държавата няма как да вземе обратно майчинството на родители дали децата си на частна ясла, независимо дали са тръгнали на работа или не, тъй като тя не е изисквала от тях такава информация и вероятно дори да я изисква няма да я получи. Логиката, че само "тръгването на работа" е основание детето да има право да посещава ясли е абсурдна тъй като това дискриминира безработните и социално слабите семейства. Причините семейството да се нуждае от някой, който да поема грижите по детето им за няколко часа на ден може да бъдат много и най-различни и държавата няма как да разглежда всеки частен случай, затова и тази поправка в закона е несправедлива и в противоречие със закона за защита от дискриминация по признак "работещ - неработещ"...
цитирай
57. melina26 - Излиза, че майките са последната ...
19.07.2011 17:29
Излиза, че майките са последната грижа на държавата. Cамото произнасяне на тези думи звучи ужасно.
цитирай
58. kass - melina26
19.07.2011 17:40
Какво ли не изчетох покрай този казус за майките. Какви ли не епитети - мързеливи били, безотговорни, не мислили като раждали и прочие. Четох как майки които са започнали работа, с очевидна самодоволност на майки героини да се нахвърлят срещу "готованите" дали децата си на ясли. Но истинските героини не се изразяват в това дали са започнали работа година след като са родили, а тези дето учат, гледат деца и имат болни родители, познавам поне три такива... ноооо... държавата не я е грижа за тях изглежда...
цитирай
59. dmv - kass,
20.07.2011 00:51
Истината за мен е,че държавната машина е като развален телефон..накрая са потърпевши майки,студенти,инвалиди,социално-слаби,пенсионери...
Тука нещата са за съда по правата на човека..Честно,за мен цялата история е една гавра..А и освен това..казаното от теб в горния коментар е ужасяващата,стопроцентова истина...Да не говорим,че финансирането на детските е непрозрачно и безумно...Държавата трябва д дава допълнителни пари за всяко дете,извън онези,които се полагат като "майчинство"!!!
цитирай
60. malkiatprintz - Всичко е за пари, безогледно, нагло ...
20.07.2011 01:53
Всичко е за пари, безогледно, нагло и безпардонно. Сенека си го е казал преди повече от 2000 години:

"Докога ще разпростирате границите на имотите си? Земя, побирала цял народ стана тясна за един единствен господар. Докъде ще разпростирате нивите си, вие, за които “провинция” е дребна мярка за имение? Владейте колкото искате, нека което едно време се е наричало “царство” сега е ваш чифлик; направете свое каквото успеете – само и само да е повече от чуждото."

Лошото е, че по отколешна традиция, както се казва, майките първосигнално се разделиха на праведни и измамнички, вместо да разберат същината на проблема и да прозрат, че това, което засяга едните, рано или късно ще дойде до главите и на другите, и отново оправдаха Сенека:

"Между всички тези, които виждаш в мирновременно облекло, няма никакъв мир: заради някаква дребна изгода единият тръгва да убие другия; всяка печалба е за сметка на нечия неправда; мразят късметлията, презират кутсузлията; не почитат никого, който е над тях, непоносими са за всекиго, който е под тях. Живеят като гладиаторите в техните школи: с едни и същи хора и си пият, и се бият."

Затова могат да стават такива гаври и да се стига до такива безумици. Видях групата във ФБ - 14 души записани в една страница, в която няма даже и инфо, камо ли коментари...

А не е ли същото и при детските надбавки? Защо тогава държавата ще плаща детски надбавки за дете, което е - да речем - на 12 години, след като майката ходи на работа, а то - на училище и след това - на занималня? Ето още един възможен начин правителството да си върже гащите - по тяхната логика що пък не? Там пък какви лихви ще гушнат!...

"Надпреварват се да пилеят награбеното, а после си го търсят обратно с дива и яростна алчност; пет пари за нищо не дават, презират чуждата бедност, от своята се боят повече от кое да е зло, нарушават мира с беззакония, потискат слабите със сила и страх. Не е чудно, че грабят провинциите, че продажният съд, след наддаване от двете страни, присъжда правото на едната от тях – законно право сред всички народи е да продадеш купеното." ...
цитирай
61. kass - dmv
20.07.2011 10:00
Освен майчинството държавата дава и детски като допълнителни пари, извън майчинството, вероятно е някъде към 30 - 35 лева (нямам точна представа, защото никога не съм ги взимала по лични съображения, не знам нито редът, нито как стоят нещата с детските), но така или иначе са крайно недостатъчни. Дори да оставим темата стигат ли - не стигат ли парите, по всичко личи, че държавата е абсолютно неадекватна и без никаква идея:
http://www.webcafe.bg/id_1660777154_Detsata_v_yasla_do_navarshvane_na_4_godini
http://frognews.bg/news_22768/S_noviia_zakon_na_5_godini_na_uchilishte/
http://www.obshtestvo.net/content/view/1572/13/

Но за приумиците на държавните чиновници ще дойде часът на истината:
http://www.ndt1.com/article.php/20110713175924669
цитирай
62. kass - malkiatprintz
20.07.2011 10:03
Фил, изглежда развитието на мисленето ни не се отличава по нищо от това преди повече от 2 000 години... А в някои други страни хората обиколиха и изучиха космоса вече...
цитирай
63. kass - не знам до къде ще стигне това
20.07.2011 10:42
Действията на НОИ са насочени от една страна срещу майките, ползвали помощи, а от друга страна – и срещу фирмите работодатели, чрез които до края на 2008 г. са изплащани въпросните майчински.

• Законодателят урежда в съвсем различни нормативни актове материята за детските заведения и за яслите – за яслите това е чл. 118 от Закона за здравето, раздел „Здравна закрила на децата”. Целта при детските ясли е да се подпомага семейството при отглеждане на деца до тригодишна възраст и да се осигури тяхното нормално физическо и психическо развитие. Детските заведения пък – детски градини, училища и т.н. – са законодателно уредени от Закона за народната просвета, като част от системата на образованието в Република България. Едва с изричното посочване от страна на законодателя на яслите в законовия текст на чл. 53 КСО те de jure се приравняват на детски заведения и се разширява приложението на законовия текст и относно настаняване на дете в ясла.

• Тъй като действието на законите е напред във времето, а не е с обратна сила, държавата може да търси възстановяване на платено обезщетение, само след датата на влизане в сила на изменението на КСО – т.е. след 01.07.2010 г. Но такива случаи почти няма.

• Още по-неуместни са опитите на администрацията на РУСО да санкционира фирмите, изплащали майчинските. Нито КСО, нито някакъв подзаконов нормативен акт, не вменяват като задължение, отговорност или пък право на работодателя, респективно - осигурителя, да осъществява контрол и надзор дали и кога работникът съвестно е декларирал наличието на обстоятелства, даващи основание за плащанията от бюджета на НОИ, и дали изпълнява задълженията си. Санкциите срещу фирмите ще имат за последица само влошаване на икономическата среда и безполезно пилеене на време и човешки ресурси.

Подобна политика на държавата ни е в разрез и с принципите, които правителството обявява в социалната сфера. Така например КСО стимулира ранното завръщане на работа на майките след раждането, програмите на социалното министерство също насърчават този процес и дори финансират програми за наемане на безработни лица като детегледачи, а в същото време се преследват хора, които ползват същата услуга, но в детско заведение.

Тази политика е в разрез още и с елементарната справедливост, тъй като тук в крайна сметка не става дума за „помощи” от страна на държавата (както към някои маргинални слоеве в обществото), а за пари на лица, които самите те генерират в НОИ. Тук става дума и за потъпкване на изконно право майките да се ползват от тях в регламентираните от закона случаи.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=959487

Тези действия на НОИ обаче не намират подкрепа в закона. Вече има утвърдена съдебна практика, която сочи, че действията на районните управления „Социално осигуряване” (РУСО) по места са порочни, но въпреки това административният произвол на държавата продължава – изнудват се граждани да възстановяват суми, а сметките на фирмите са под угроза от запор.
цитирай
64. malkiatprintz - Ужас е направо!. . . Те и предните ...
20.07.2011 17:11
Ужас е направо!... Те и предните правителства нямаха представа какво вършат, но тези съвсем са го подкарали през просото, карат на посоки и изобщо нищо не вършат. Нещо повече - не е да не вършат, те, ако не вършеха нищо, сигурно щеше да е по-добре, а те вършат само глупости и сътворяват все повече и повече каши. Фандъкова обявила общинска поръчка, после, няколко месеца по-късно я отменила, фирмите които са участвали и са разработвали проекти - труд и време на вятъра, яслите щели да бъдат до 4 годишна възраст, а ще въвеждат училище от 5 годишна възраст... излиза, че така сигурно искат да елиминират детските градини? До 4 години детето е на ясла, после - направо на училище? Ама то щяло да бъде предучилищна подготовка, ама каква ще бъде тази подготовка - никой не знае. Та какво ще подготвят едно дете на 5 години, при условие, че концентрацията му не е достатъчно силна, а му трябва време за игра, самите училища нямат подготвени кабинети, в които децата да могат и да учат нещо, и да играят, така, както би могло да стане в детска градина например... Това си е чист държавен геноцид над хората, но най-тъпото е, че хората доброволно участват в него не само като трайкащи си потърпевши, но и като активни участници в провеждането му, като допълнително си усложняват живота един-другиму...

Най-лошото в цялата история е, че самите хора, които са засегнати, не правят нищо за промяна на положението. Тук-там има заведени дела, някои се борят самостоятелно, други само пишат по форуми, трети и това не правят. Не може да бъде събуден човек, който не иска да бъде събуден. Или по-точно "иска", обаче ако може някой друг да свърши работата. Излиза, че хора като нас трябва да се активизират и да им свършат работата, макар и те да са пряко засегнатите. Хубаво, обаче за едно, да се активизираме, за друго - айде пак, обаче не може постоянно една малка група да ръчка и да скача за оправянето на проблеми, докато реално засегнатите дремят и - нещо повече - чакат всичко да им бъде преборено и решено наготово. Така никога нищо няма да се постигне.
цитирай
65. dmv - касс,
20.07.2011 18:57
ще ме прощаваш,но 30 лева са пакет памперси,тези са луди,А НОИ направо изроди...Това не е крайно недостатъчно,това е гавра,Държавата се подиграва с най-ценния ресурс,който има - децата..Тези пари са смях...Никаква грижа за децата и майките,които ги раждат!
Прочетох линковете...
Така,по темата за детските ясли и градини...Само преди година дадохме 500 лева подкуп и не знам си колко дарение,понеже нямаше никакъв шанс за друго,за детето на братовчед ми...Сигнал подадохме естествено..стана лудница,не ги уличиха,нямало доказателство,а се оказа,че си имат вътрешен човек,мафия дори в системата на Образованието....накрая пак си платихме..
Дружно фамилията..
После,ако искат децата може и на 2 години да ги вкарат в училище,нека им отнемат детството,после що има девиации,вярно що?!
А за Добричкият Съд не съм убеден,че въпреки всичко ще завърши след обжалване в полза на майката..Примерно го виждам като споразумение..
Истината е следната,поне за мен,че маймуните на държавния клон просто хал хабер си нямат какво точно да направят...
цитирай
66. kass - malkiatprintz
20.07.2011 19:23
Фил, самите хора вече съвсем не знаят къде се намират. За 20 години държавата се погрижи да ги побърка тотално! Експеромент след експеримент, но поне досега никой не им бъркаше така директно в джоба...
цитирай
67. kass - dmv
20.07.2011 19:32
те не само не знаят какво да направят, те дори си нямат никаква представа какви са доходите на българите...

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=vmUVYAS3LXE%3D

В предаването "Тази сутрин" по Бтв от 05.7.2011 стана абсолютно ясно, че Дянков си няма никаква идея какви са месечните доходи на българите, след като ги обърка с годишните :)...

Да се смеем ли - да плачем ли???

ето и предаването:
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/1545254223-Dyankov_V_kraya_na_mandata_na_GERB_balgarinat_shte_e_pobogat_ot_rumanetsa.html

но все пак той така си смята 3% + 4% = 10 % ???
цитирай
68. dmv - kass,
20.07.2011 20:29
на тях не им трябва да имат идея..Те имат пари..това е истината..а Дянков,той е луд за връзване..Говори..странни неща..Аз не му разбирам
Сериозно ли е казал такова,безумно нещо?!
За рев е,не е за смях..

Симеон Дянков: Може би някакви по-странни данни сте избрали от там. Както и да е, с 10% за следващите две години могат да се увеличат доходите. Това ще е доста повече от румънците и следователно до края на мандата ние ще сме по-богати от средния румънец...”

Този е олигофрен,ама хич,без да се извинявам,той е болен...Той май няма идея какво взимат в Румъния...
Значи,аз не знам каква социална политика е заложило това правителство,защото те така и не обявиха...Но като експерти са много зле!
Как не го е срам да излезе и да приказва такива неща,не че и преди не го е правил по какви ли не поводи...
цитирай
69. neutral - Трудно е да се каже какви са доходите ...
20.07.2011 22:47
Трудно е да се каже какви са доходите на българите. Всички знаем на колко много места се осигуряват на минимална, а се доплащат пари. После важна е реалната заплата, какво може да си закупи всеки с парите си. В Румъния са доста по-високи цените доколкото знам. 2200 евро среден нетен доход според Евростат прави по 370 лв на месец средно. Силно ме съмнява реалната цифра да е толкова, той и затова така реагира, че е повече.

"но все пак той така си смята 3% + 4% = 10 % ???"

Ми той май сметна до края на мандата - 3,6 тази + 4,2 следващата + 2 за половин година до изборите. Обаче после се пообърка, като каза, че е за двете следващи години 10%. Както и се пообърка за годишна и месечна заплата. Спи му се на човека, 7:45 сутринта.:(
цитирай
70. neutral - Важното е, че споменава често за ...
20.07.2011 23:11
Важното е, че споменава често за увеличението на вдовишките пенсии. Да сте доволни жените. Понеже цял живот работите "по-тежки" професии от мъжете. Пенсионирате се 3 години по-рано. Хващате се с мъже, които са няколко години по-големи от вас, и живеете 7 години повече, което ви гарантира, че мъжа ви ще се гътне преди вас и ще наследите имуществото му. А след това ще си папкате и вдовишка пенсия в допълнение към вашата, и като цяло ще си живеете животец с пенсия средно 10 години повече от мъжа. Горкичките.
А как ви цакат само с тия малки помощи за майчинство, тц, тц. Що не си хващате мъже изкарващи значително повече пари от вас, които да ангажирате с гледането на вас и на децата ви цял живот? Оу, вече го правите.
цитирай
71. kass - neutral
20.07.2011 23:23
ми да, притесняват се за бабите хората, тяхната логика си е досущ като твоята, младите майки да се хващат на работа и да се оглеждат за богати татковци, а нееее ДЯНКОВ ДА МИСЛИ КАК ДА ИМ ДАВА МАЙЧИНСТВО :)...
цитирай
72. kass - neutral
20.07.2011 23:28
Колкото за доходите -те са средните за страната. А в страната работят куп шивачки, готвачки по столовете, медицински сестри по болници, учителки в детските ясли и градини, чиито доходи не знам дали хващат повече от 300 лева след удръжките... Освен тях има хора в напреднала възраст като охранители, пазачи, в селското стопанство и други от сорта нископлатени професии близки или равни на минималната работна заплата, тъй чеее средноаритмитично не е изключено и да е съвсем вярна статистиката. България не е София, където и по черноморието стандартът е по-висок.... А Дянков си няма никаква идея за какво иде реч въобще....
цитирай
73. neutral - На теория може и да е така. Ама всеки ...
20.07.2011 23:55
На теория може и да е така. Ама всеки като се огледа, хората, които познава, самите те...много работят за 1000 плюс (програмисти, строители, шофьори), служители, продавачи 600 плюс, дори и на най-ниските позиции рядко пада под 400, по малките градчета и села сигурно има доста както казваш, които бачкат за около 300. както и да го погледнеш, за да се компенсират горните и средната цифра да стане 370 трябва страшно много хора да работят на минимална. И то си е така, по документи, осигуряващи се на минимална, но реално получаващи повече. Според мен е към 450 - 500 лв. средната. И Дянков ги усеща, недей така.:) С лошо. Тоя водещия вади някави статистики, годишни заплати, в евро искал, колко цифри му минават през главата на Дянков..от време на време се случва да блокираш. Ти явно се радваш на бесепарите - те измежду цялата им просотия и популизъм, от време на време се случва да кажат нещо вярно. И сигурно трябва да им ръкопляскаме. Като двойкаджията в училище, когато получи три. Нека да го окуражим, да ни радва все така с тройки.
цитирай
74. kass - neutral
21.07.2011 00:14
не се радвам на бесепарите neutral, но и не може държавата да действа произволно срещу гражданите си. Не е справедливо да се приема закон днес и да се търсят пари със задна дата, независимо дали засегнатите са майки или някаква друга част от народеца.
- програмисти не познавам много, но дизайнери достатъчно и те всичките доста засегнати от кризата в момента, до колкото в нашият бранш специалистите бяха намалени на половина, за строителите да не говорим, и това не е от днес, кризата се влачи вече 3 -та година. Тъй, че спокойно везните може да са наклонили в съответната посока. А Дянков - или въобще не се е събуждал онази сутрин или като трябва да сметне две и две и блокирва... Само за няколко секунди изговори толкова глупости, че дори опитите на водещия да го поправи не помогнаха... Въобще не знам какво му харесваш пък специално на него???
цитирай
75. malkiatprintz - Събуден или несъбуден, той е мин...
21.07.2011 00:22
Събуден или несъбуден, той е министър и - като министър - след като се е съгласил да участва в интервю, е длъжен да се подготви за него. Няма случай в който министър или депутат, поканен за участие в предаване, да не е запознат предварително с темата на интервюто и - поне - с основните въпроси, така че не може да си позволи да плещи глупости. Само че и на него не му пука изобщо какви ги ръси и как ще бъде възприето.

А че той няма елементарна представа за реалното положение е ясно - щели сме да станем по-богати от румънците, защото сме били щели да взимаме повече пари. Само че пропуска тънкия момент, че това, дали си богат не се свежда само до това дали взимаш повече пари, а какво е съотношението на взетите пари спрямо цените - т.е. стандартът на живот. А цените у нас са... Един приятел разказваше как бил служебно в някаква тухларна фабрика към Велико Търново. В разговора с директора се оказало, че тухларната кандидатствала по проект на ЕС за модернизиране на фабриката, спечелила го, получила парите за модернизиране и заменили старите пещи на въглища с газови пещи - екологично, модерно и т.н. Хубаво, обаче с поскъпването на газта, продукцията им станала непродаваема на европейския пазар и те загубили клиентите, които имали и... се наложило да демонтират газовите горелки, за да върнат на собствени разноски старите пещи на въглища. Та за какви инвестиции ми говори?

В общи линии правителството го кара така:

http://vbox7.com/play:68679c39

...

Затова - горе главата и да гледаме ведро, Ив - на война като на война :):):)

http://www.youtube.com/watch?v=4UeYGS0UU6E

защото иначе ще ни остане само това:

http://www.youtube.com/watch?v=HlnB34ZDo9g&feature=related

"Through early morning fog I see
Visions of the things to be
The pains that are withheld for me
I realize and I can see...

That suicide is painless
It brings on many changes
And I can take or leave it if I please

The game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Suicide is painless
It brings on many changes
And I can take or leave it if I please

The sword of time will pierce our skins
It doesn't hurt when it begins
But as it works its way on in
The pain grows stronger...watch it grin, but...

Suicide is painless
It brings on many changes
And I can take or leave it if I please

A brave man once requested me
To answer questions that are key
Is it to be or not to be
And I replied 'oh why ask me?'

And suicide is painless
It brings on many changes
And I can take or leave it if I please

...and you can do the same thing if you please"

("Военно-полева болница" - M.A.S.H. - 1970 - един от много силните антивоенни филми и най-готината и смислена комедия, която съм гледал)
цитирай
76. kass - malkiatprintz
21.07.2011 12:21
В общи линии правителството го кара така:

http://vbox7.com/play:68679c39

Ахахахххахахаххаххахаххахххх....
Баш, ама баш така си го карат. Качвам го в поста да го видят всички :)...
цитирай
77. dmv - http://dnesplus. bg/News. asp...
21.07.2011 20:10
http://dnesplus.bg/News.aspx?n=527359

Сега разбрах защо режат на майките парите.. да не затлъстяват децата...от ранна,бебешка възраст..

Лошото е,че не ми е смешно..а уж би трябвало...

http://pravna.info/odobrena-nacionalna-programa-zakrila-deteto

И тук мога да кажа само... е ми правилно,нали ще ги закрилят,няма нужда да им дават пари....
На това аз държавни хуморески му викам...
цитирай
78. kass - dmv
22.07.2011 13:12
...В изпълнение на програмата се предвижда разработване на минимален пакет услуги за подкрепа на семейството (социални, здравни, образователни, транспортни и др.) и механизъм за въвеждането им през 2012 г. във всички области на страната...

Изглежда някои екстри те първа се предвиждат :)... очевидно не само яслите, ами намелените билети за транспорт, детските надбавки, безплатните учебници до 4 клас и куп други екстри ще бъдат отнети, за да могат да ги въведат отново през 2012 :)... Инак как да разбираме горния цитат???
цитирай
79. dmv - ДА!Вчера слушах по една от телев...
24.07.2011 20:57
ДА!Вчера слушах по една от телевизиите как се някой се изцепи,че щели да отнемат ученически безплатни карти и ли с намаления...Ето ги първите!Очаквай потъването на кораба по график!Веднага се сетих за нашите прогнози,можем да си стиснем ръцете.. дето се вика и да наддаваме кои са следващите прецакани:(
цитирай
80. kass - dmv
25.07.2011 14:26
http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=54916:-e&catid=76:z&Itemid=118
цитирай
81. dmv - касс,
25.07.2011 15:57
http://lubamanolova.info/analizi/2011/2117-koy-shte-priznae-che-tsaryat-e-gol-nay-setne

Дамата пише странно,но понякога има свежи статии и добри анализи,а и разследвания!
А това е отговорът ми,че тия нямат идея какво правят...

ЗА горното постнато от теб..аз от около месец знам за тези пререкания относно даренията,вътрешен човек ми разказа подробно..и ми е интересно едно,ако не са тия дарения..кой ще гони бандитите и с какво?!
цитирай
82. alexs - На кого е държавата ни
26.07.2011 22:27
На гражданите или на олигархията !?
Ако беше на гражданите щеше да се мисли за майките децата ... и да се старем да бъдем социална държава!
Само че аз си мисля, че държавата не е наша а на определена група от няколко хиляди - нарични от някои олигархия а от други мафия. А времето не е наше....
Тези няколко хиляди искат да имат всичко ....за да имат те другите трябва да нямат....... и Бойко е техен!
цитирай
83. kass - alexs
27.07.2011 10:18
то дори не става въпрос за социална политика и за гражданите, а за методите с които държавата ограничава правата на хората и ги ограбва. 8 слуителки на НОИ са сред нарушителките - вижда се колко е бил ясен закона. Всъщност ако беше нямаше да го доизясняват нали? Олигарси и маффия е имало навсякъде и вероятно все още има, но такава арогантност не знам да има някъде и обществото да остане толкова безразлично...
цитирай
84. kass - dmv
27.07.2011 10:23
ЗА горното постнато от теб..аз от около месец знам за тези пререкания относно даренията,вътрешен човек ми разказа подробно..и ми е интересно едно,ако не са тия дарения..кой ще гони бандитите и с какво?!

Да дарим за децата сираци да не гладуват, да дарим за полицията да ни пази... Защо ни е тогава държава???
Даряваме на яслите, на градините, на училищата, на лекарите и болниците... От както се помня е така... Защо ни е тогава държавна структура??? Да премахнат данъците, да приватизират институциите и всичко да мине на дарения тогава???
цитирай
85. dmv - Мога ли да те контрирам. . Първо сме ...
27.07.2011 22:22
Мога ли да те контрирам..Първо сме минали на дарения за всичко,ама много отдавна!
Ти ми казваш,че имаме държава?!Къде, Касс,къде е?Полицията издъхва,предполагам няма идея в какво работи редовият полицай,ще се изненадаш,а и не съм сигурен..че аз бих се занимавал,примерно да се разправям с всякаква паплач,с всякакви утрепки за парите им!
Болните деца се лекуват с дарения....
Знаеш ли,че полицаят получава кубинки веднъж в годината,а те се късат примерно за два месеца!
Ти имаш идея къде отиват налозите взети от теб?АЗ не знам мойте къде са...Е сега мият нощем улиците...Избори...
цитирай
86. kass - dmv
28.07.2011 15:03
с над 500 000 битови престъпления изобщо не се занимава полицията... откраднали ти колелото... пускаш оплакване и до там... откраднали ти колата... да си жив и здрав, ще си купиш друга... кои бандити гони полицията??? Тези дето й дават дарения???
Разследват се само тежките престъпления, а кражбите са станали начин на живот. И цяло село да се оплаче от нвкой пак няма кой да го вземе под внимание... Това е истината, затова хората взеха да си правят отряди на доброволни начала за да си пазят имуществото... Жалка работа направо...
Наистина! Къде отиват данъците ни тогава?
цитирай
87. dmv - Добре, аз съм съгласен, само обаче ...
31.07.2011 20:35
Добре,аз съм съгласен,само обаче едно малко уточнение...Примерно в Столично РПУ(няма да казвам къде) имат 106 полицая за всички дейности,при положение,че в този район са необходими между 200 и 220,но желаещи няма,а намерят ли се,е отказва ги липсата на пари и негатовното отношение към полицията!Така,сега нека сметнем от тези 106 -20 са началнически състав,демек нямат нищо общо с улицата,18 са сектор борба с тежките престъпления,дознатели и тнт..Останалите трябва да се борят с престъпленията и всякакви други неща в район с 30000 души....Освен това те ги хващат,а после се обажда "някой" отгоре и казва..."Тоя не сте го хващали"...затова ги бият зверски в управлението и ги пускат..това само могат да направят...Виждал съм го отблизо!Обикновеното ченге е кашик като теб и мен,тичаме след танка...Тези дето го управляват са изродите,които са виновни..А смятатай,има и директива,че дребните престъпления все едно не са се случвали,щото да ни е положителна статистиката за евро-докладните...Схемата е сгрешена,Съдът ги пуска гадовете,мога,ако толкова е невероятно казаното от мен да намеря вътрешна статистика на някое РПУ,та да видиш каква е тъжната истина...
Инак аз харесвам КРум и законите му..РЕзане на ръце и уши..пък нека крадат..Що аз не крада...
Данъците нямат нищо общо с полицията..те отиват в нечия къща,вила или екскурзия...
цитирай
88. kass - dmv - с пожарната нещата не стоят по друг начин!
01.08.2011 10:27
С бърза помощ също! С две думи навсякъде е едно и също... Какво ще стане обаче ако хората поддържат изкуствено чрез дарения държавните институции??? На практика те ще станат полезни само за хората с пари... В самата си основа такава практика е порочна и обречена и ние не бива да я подкрепяме и оставяме така... Не бива да проявяваме разбиране към този проблем, защото така няма как да принудим държавниците да вземат нещата присърце. Защо им е да мислят за финансирането на институциите, когато народеца си ги финансира чрез дарения??? Лично аз мисля, че хората сами подбудиха тези порочни практики - да плащат за да им се свърши работа... резултатът е налице - никой не го е еня за нищо и всичко върви на самотек...
цитирай
89. dmv - касс,съгласен съм,но как?!
03.08.2011 00:23
Как да се прекъсне тази порочна практика,ти казваш няма държавна политика и схема,а аз казвам - няма държава...въобще..Аз не харесвам даренията,ни най-малко,но без тея подаяния какво?Тоест как,ако имаш идея за схема,сподели,ако искаш разбира се...Аз нещо не виждам изход без даването на дарения,поне не и на този етап.. Обществото и съзнанието е мъртво..така че целия съм в поглед,да прочета идея по въпроса..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kass
Категория: Забавление
Прочетен: 4221908
Постинги: 266
Коментари: 13643
Гласове: 23073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031