Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2011 00:48 - Като клечка кибрит
Автор: kass Категория: Забавление   
Прочетен: 11763 Коментари: 38 Гласове:
28

Последна промяна: 30.09.2011 00:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Пламва лесно и угасва бързо!

       

На клечка кибрит ми прилича всеки  национален протест, независимо за какво и срещу какво!

 

Като тенджера под налягане, забравена на котлона, със запушен клапан, а през пукнатините на продънената и тенекия със свистене се изпускат тънките струи пара на народното недоволство, благодарение на което все още не е гръмнала като бомба. Изглежда сякаш завинаги може да работи така – без да се оправи клапана, без реле, без да се вземат мерки. Но всички знаем, че това не може да продължава вечно – рано или късно ще стане непоправимото. А сигналите са навсякъде: протести, групи във Фейса, блогове...  гняв и безсилие.

 

 Народната активност, възпламенена от поредната несправедливост, набързо угаснала след поредната несполука да се постигне нещо. Досущ като клечка кибрит. Ние не умеем да протестираме и затова не постигаме нищо. Не е въпрос на гражданско общество – хомосексуалисти и т.н. извоюват свои права, не заради обществената подкрепа, а защото знаят как да го постигнат. Нужна е ясна цел, съвсем конкретни и справедливи искания. Иска се дисциплина, постоянство и целенасоченост. Какво целят последните протести? Гражданска война, етническо разчистване, нови закони, наказание за убийците или промяна на политиката??? Стоя раздвоена и се чудя.

 

А може би за това огънят угасва бързо? Защото никой не иска да е палач, или пък герой, или жертва. Просто малко изпусната пара в тълпата. На всеки протест, участниците заявяват „ ние не искаме протестът ни да бъде политически!”. Аз обаче се чудя, какъв може да е един протест, освен политически? Щом се отнася за политиката на страната ни, значи е точно такъв. Хем не одобряваме политиката на правителството, хем гневът ни не е срещу него? Тогава срещу кого е ? Ние сме недоволни граждани или тълпа без водач? Не харесваме партиите? Да си основем нова? Какво, никой ли не иска? Може би като си отговорим на тези въпроси, ще отпушим клапана и налягането ще спадне.



Добавям един изключителен коментар, освен защото силно ме впечатли, а и защото е оставен от анонимен, което значи че може да изчезне изневиделица, а аз искам да си го запазя. 

  30. анонимен - Разделяй и владей или Обединявай и побеждавай!
29.09 17:51
Защо,за какво.....контролирано изпускане на напрежението.

3 дни преди инцидента Рашков е застраховал имотите си, по изпразнил е къщите от ценни неща, затова оставиха протестиращите да вилнеят и да палят необезпокоявано.
Ако не си забелязала - виж ТВ кадрите - къщите на циганина бяха АБСОЛЮТНО празни!
Един стол,едно парцалче нямаше!


Противно на всички „авторитети”, ще се опитам да Ви обърна внимание на факта, че „спонтанността” на „взрива” на недоволството Катуница е строго планирано и добре организирано мероприятие. Казвам ви го, като неволен участник в едно от първите упражнения за манипулация на масите от края на 70-те!
И от собствен опит и от социалната теория, мога спокойно да разгранича два пласта на случващото се. Едното – безспорно – е, че голяма част от участниците са искрени и вярват, че го правят за добро.
Зад това обаче също толкова ясно прозира една добре планирана режисура. Всеки, който е участвал в „масови мероприятия” знае прекрасно как става и колко строги са правилата. Особено когато се очертава по-сериозно социално напрежение. Пресен спомен е почистването на ПСА. Обявено за 9,00 часа, после за 8,00 – в действителност – в 0,30ч. И въпреки това бе плътно „обезпечено” от полицейско присъствие. И понеже нощната разходка действително бе спонтанна, хората минаваха по различно време. Вероятно присъстващите са били не по-малко от 250-300 души, но разно временността стопи енергията и видимата представителност. Разно временността уби събитието. В зародиш.
Или по-старият пример с протеста на студентите пред Парламента и кордона тежко екипирани полицаи. Контрол на подходите. Спиране на нещата в зародиш.
Т.е., когато има инструкции, полицията спокойно може да се справи с не санкционирани акции до няколко хиляди души.
В случая обаче – явно – нямаше нагласа за това. Този път „бунта” трябваше да се случи. Не е нито неочакван, нито непредвидим за властта. За да не отиваме назад във времето, спомнете си „спонтанният” протест пред софийската джамия. Вгледайте се внимателно в клиповете тогава, спомнете си клиповете от „протеста срещу сектите” пак разгледайте клиповете от вчера. Моделът натрапчиво се повтаря. Навсякъде присъстват „ударни групи” задаващи скандиранията. Напътстващи масата.
От теорията за управление на тълпите знаем, че няколко малки, стегнато и добре организирани групи могат да контролират до 1000 кратно надвишаваща ги по брой маса от хора!

Нещо подобно виждаме и сега.

За мен лично, по-интересен е въпросът „защо сега”? От една страна, отдавна бе ясно, че като изборна, тази година категорично ще е година на разделението. И това разделение можеше да мине по различни начини и форми. Любопитното е, защо именно тази активна форма?

За момента, считам, че сериозната хипотеза е „Защото се натрупа опасно напрежение в обществото”. Кризата продължава. Тя изяжда, буквално!, средната класа. Жизненият стандарт спада. А шамарът Шенген е направо оглушителен, защото де факто каза, че правителството нищо не прави срещу корупцията и организираната престъпност. Нещо повече, все по-очевиден е провала на цялата политическа класа. Включително и чрез очевадните безпринципни игри изваждащи на светло олигархичните интереси.В тази ситуация, най-разумно е ... да се предизвикат етнически вълнения. Предполага се, че като попреминат, всички ще осъзнаят, че не това е проблема, но тогава вече социалното напрежение ще се е разредило. Най-активните ще са минали през динамичната фаза (било то на улицата или в социалните мрежи), не са ги разбрали и ще продължи удобното всеобщо униние. Докато пак ни залеят със спокойното „не сме народ, а мърша”.

Вероятно става въпрос и за политически инженеринг, свързан с преразпределение на гласове, с оглед да спечелят „правилните” хора. Кои са те? Ще разберем около изборите.
Но най-важното е – контролирано разреждане на социалното напрежение. За да се стигне до ежедневната безперспективност и безизходност на съществуващото.
За това няма да говорят „авторитетите”. Ще се плъзнат по повърхността.
Но – искате ли да се басираме? – моята хипотеза ще се потвърди в реалността!

       
 



Гласувай:
28


Вълнообразно


1. dorichela - Ако имахме дисциплина и постоян...
29.09.2011 00:55
Ако имахме дисциплина и постоянство.. чудеса щяха да стават!
цитирай
2. malkiatprintz - Точно това е, Ив - липса на ясни цели и ...
29.09.2011 02:20
Точно това е, Ив - липса на ясни цели и на постоянство. Във вторник вечерта, към 20.30, шепата хора бяха като на купон - бири, лаф, повикат "циганите на сапун, турците под ножа", посмеят се, някои потрошат нещо и - кой откъде е. Тъпото е, че даже когато се издигнат относително ясни цели нещата си остават ден до пладне. Но по-лошото е, че всичко ми се струва предварително нагласено (с изключение на самото убийство - може би - просто го използваха): "инцидент", който да палне народа, след това протестите да се изродят в ексцесии, така че хората да се откажат, всичко да заглъхне, но да остане чувството за безсмислие за каквото и да било. Ей го Станишев - членове на младежкото БСП "случайно намерили документи" пред една от запалените къщи в Катуница, били много важни, ама още нямало да каже какви. Смятай, че сега се почва замерване с компормати, които съвсем да вдигнат мъгла и всичко да се потули.
Нещата могат да се променят, но само с точни цели, ясни искания и постоянство.
цитирай
3. ko642 - Добре казано. Ма и бързо се пали п...
29.09.2011 06:45
Добре казано. Ма и бързо се пали пустия му протест :) За има няма и взеха да свалят правителсто.
цитирай
4. анонимен - Както виждаш Касси, това е демок...
29.09.2011 07:55
Както виждаш Касси, това е демокрацията. Ако търсиш справедливост-ядеш бой, дори и да си малолетен и да носиш българско знаме, вместо оръжие. Не е ли време вече да свалите розовите очилца и да си дадета сметка, че ви изпортиха яко.
цитирай
5. hristo27 - Най-добре ще е тази клечка кибрит да ...
29.09.2011 08:53
Най-добре ще е тази клечка кибрит да се превърне във факел. За протест срещу всички мутри - цигански, турски, български. Защото във всяка война всички са потърпевши, дори и победителите.
цитирай
6. djgator - Иве
29.09.2011 09:07
В случая тази малка клечка е на път да подпали чергата на спокойна Европа, а тези които се правят не неразбрали, вече 22 години, имат единствената опция - да си размърдат г..овете! За щастие времето в момента е повече от подходящо за протести и последващи промени - топло време и чукащи на вратата ИЗБОРИ :))
цитирай
7. kass - dorichela
29.09.2011 10:10
И не само Дори, когато човек има ясна цел, той има и упорството да я постигне.
цитирай
8. kass - malkiatprintz
29.09.2011 10:36
Фил, крушката си има опашка. Зад тези протести стоят години наред неуредени въпроси с престъпността в България от битов и всякакъв характер. Нещата са стигнали до там, че обществото да иска само да се прочисти. Обаче! Кой срещу кого застава и какво ще стане ако всеки тръгне да разчиства неудобните за себе си. За мен държавата е като обществен договор и тези които отговорят за спазването му трябва да бъдат обект на народния гняв...
цитирай
9. kass - ko642
29.09.2011 10:42
ko642 написа:
Добре казано. Ма и бързо се пали пустия му протест :) За има няма и взеха да свалят правителсто.


Аз пък все си мисля, че малко по-често трябва да си сменяме принудително правителствата :)))... Освен Виденовото не знам за друго свалено от народа преди изтичането на мандата му. Народът трябва да бъде по-взискателен към своите управляващи. Трябва ли да се убие семейство в пътен инцидент за да оправят пътя, или пък да умре нечие дете за да се предприемат мерки в здравеопазването, ако изобщо са предприети, или пък да бъде убито момиче в парка за да бъде осветен и т.н. и т.н.... Все ми се струва, че тези мерки трябва да се вземат предварително :)...
Поздрави!
цитирай
10. vmir - Като циганска любов - бързо се пали, и бързо угасва.
29.09.2011 10:45
Толкова много си приличаме с циганите, чак да ги мразим, може би от ревност, че ни плагиатстват.
Поздравления!
цитирай
11. kass - kushel
29.09.2011 10:49
Нещата не са толкова прости Кушел. Демокрацията не значи саморазправа или анархия. И ти, и аз, и всеки здравомислещ знае, че зад добрите намерения може да застанат хора с не добри намерения. Държавата е длъжна да предотврати всякакви кръвопролития, които могат да доведат до гражданска война. Остава въпроса дали умее да го направи, как го прави, кои са потърпевшите, с какви мотиви действа полицията и т.н. Всъщност ако държавните органи си вършеха работата до тук изобщо не би се стигнало. И това няма нищо общо с демокрацията...
цитирай
12. kass - hristo27
29.09.2011 10:56
hristo27 написа:
Най-добре ще е тази клечка кибрит да се превърне във факел. За протест срещу всички мутри - цигански, турски, български. Защото във всяка война всички са потърпевши, дори и победителите.


Огъня може да те стопли и да те убие. Протестът срещу мутрите и безнаказаността е едно и съвсем друго каубойското меле за разтоварване. Аз съм твърдо "ЗА" протестите, които ще посочат ясно кой искаме да бъде озаптян, кой конкретно трябва да понесе цялата тежест на закона, но съм против една група хора да поступа друга просто ей така превантивно... Няма такива или онакива хора, има невинни и виновни...
цитирай
13. kass - Веско,
29.09.2011 10:59
djgator написа:
В случая тази малка клечка е на път да подпали чергата на спокойна Европа, а тези които се правят не неразбрали, вече 22 години, имат единствената опция - да си размърдат г..овете! За щастие времето в момента е повече от подходящо за протести и последващи промени - топло време и чукащи на вратата ИЗБОРИ :))


Европа съвсем не е спокойна напоследък. А гъзовете, които искаш да се размърдат много държат да са образец за подражание. Нали разбираш - при нас нямало дългове, имало етнически мир, абе за завиждане сме...
цитирай
14. kass - vmir
29.09.2011 11:03
Кой от кого плагиатства ще разберем когато разберем чий е патента :)))...
Поздрави!
цитирай
15. boristodorov56 - Нека не забравяме, че Киро Царя не е ...
29.09.2011 11:14
Нека не забравяме, че Киро Царя не е равнозначен за хилядите голи, боси и гладни цигани!
Персоните като Киро Царя са източника на доходи на милиционерите от селото до Гл. секретар на МВР, прокурори, съдии, кметове - на всички равнища, които имат досег с неговата "дейност".
За тях той е златната кокошка, която редовно им снася.
От къде са парите и ресурсите, с които Киро Царя разполага и плаща своето охолство и дерибейство?
От нас - разбира се!
От неплатени данъци, от контрола върху джебчийство, трафик на наркотици, проституция, износ на деца зад граница и всичко, което се нарича контрабанда!
Практикувайки тези престъпни дейности - той ограбва нас и бъдещето на обикновените хора в България.
Впрочем това го правят и българите комун.онанистически барони и олигарски, които всички наричаме мутри - няма разлика.
Всички те са плод на криминалната революция, която оглозга до кост българския народ, върху която кост всички днес увствуват хладния нож.
За този безизходица са виновни всички онези, които планираха и осъщества зад кулисите вече 20 години живота у нас - комунистическите гаулайтери и еничарите на червеното гестапо наречено държавна сигурност!

Има ли все още илюзии, че циганите са виновни за отнемането на перспективата пред младите хора и кой точно трябва да си отиде за да е България нормална държава?
цитирай
16. hristo27 - Най-добре ще е тази клечка кибрит да ...
29.09.2011 11:56
kass написа:
hristo27 написа:
Най-добре ще е тази клечка кибрит да се превърне във факел. За протест срещу всички мутри - цигански, турски, български. Защото във всяка война всички са потърпевши, дори и победителите.


Огъня може да те стопли и да те убие. Протестът срещу мутрите и безнаказаността е едно и съвсем друго каубойското меле за разтоварване. Аз съм твърдо "ЗА" протестите, които ще посочат ясно кой искаме да бъде озаптян, кой конкретно трябва да понесе цялата тежест на закона, но съм против една група хора да поступа друга просто ей така превантивно... Няма такива или онакива хора, има невинни и виновни...



Аз съм също на това мнение. Протестиращите трябва да търсят виновниците там, където "Съединението прави силата". Защото проблемът "Катуница" не е от година-две, той просто е следствие на една измислена "демокрация".
цитирай
17. kass - boristodorov56
29.09.2011 12:03
Благодаря за коментара Боре. Когато на народа му писне и реши да воюва ще е добре да знае кой точно е врагът му. Това няма да стане обаче без план, без цел, без стратегия, без политическа ангажираност и т.н.... Най-много сам да стигне до извода, че всъщност не е на ясно кой, как, за какво и срещу кого се бори...
Поздрави!
цитирай
18. kass - hristo27
29.09.2011 12:09
Не само, че не е от година-две, но и не е само проблем "Катуница"... Просто една от мините на минното поле е гръмнала... и проблемът няма да се реши докато не се прочисти полето от мините...
цитирай
19. simpleman - Историята се повтаря.
29.09.2011 12:12
Нали се сещате за онзи стар виц: СССР - перестройка, Афганистан - перестрелка, България - переструвка :)
И сега при нас всъщност от 22 години имаме дУмокрация, което пък е равносилно на мутрокрация, а всеизвестно е че гарван гарвану...
Всички национални медии довлякоха с кървав пот от сто кладенеца вода за да ни убеждават, че сме "пияни скинари и лумпени" (да ви напомня тази лексика едно съвсем близко минало!?) и че всъщност конфликта бил разбирате ли "криминален", а пък радикалистите го превръщали в "етнически". Със същият успех могат да го нарекат и "философски" или "марсиански" и бягат като дяволи от тамян от истинската формулировка - ПОЛИТИЧЕСКИ. Явно старият Гьобелсов принцип, че една лъжа повторена 1000 пъти се превръща в истина все още действа :(
цитирай
20. kass - simpleman
29.09.2011 12:36
:))))))))))))
Много сладурски виц, благодаря!

Значи, в Катуница нещата вървят така от 20 години, обаче сега народът поиска равносметка. Сигурно управляващите си мислят че е нещо лично срещу тях :)... и ни пробутват различни теории и психопрофили на народа и младежта. Когато не обръщаш внимание на дима, няма защо да се чудиш, че в един момент къщата ти е изгоряла. Трябва ли народът да тръгне по протести за да се размърда правителството? А трябва ли нещата да излязат от контрол и хора да умрат за да се размърда народа??? Очевидно сме били търпеливи към предпоставките и сега понясаме последиците... И ще се започне едно прехвърляне от това правителство на предишното, съответно на по-предишното и т.н. Мисля, че след операция "ПАЛКИТЕ" е крайно време да се направи една операция "БУМАГИТЕ", за да се прочисти цялата система от корумпирани чиновници във всички сфери на властта, при това на високо равнище, а не няколко дребни риби както е при катаджиите. За подобен скандал с КАТ в някоя цивилизована страна министъра би си подал оставката незабавно.
Поздрави!
цитирай
21. bojo12345 - Тази малка нлечка...
29.09.2011 13:51
Днес подпали само къщите на Киро циганина.
Утре може да подпали килимчето по което ходиха и все още ходят днешните
политици.
Дай боже това да се случи,на парламентарните избори след две години!!!
цитирай
22. kass - bojo12345
29.09.2011 14:11
Защо да губим две години ако го искаме наистина?
Само една искра може да запали огромен пожар, който обаче трудно да се овладе после и затова аз не съм против протестите или пожара, но съм против да е хаотичен и неконтролеруем. Затова и питам: за какво, срещу кого, и каква е целта на всичко? Защото ми се струва, че сме стигнали до там да започнем първо войната, а след това да намерим с какво да я оправдаем или към какво да я насочим...
цитирай
23. malkiatprintz - Фил, крушката си има опашка. Зад ...
29.09.2011 14:46
kass написа:
Фил, крушката си има опашка. Зад тези протести стоят години наред неуредени въпроси с престъпността в България от битов и всякакъв характер. Нещата са стигнали до там, че обществото да иска само да се прочисти. Обаче! Кой срещу кого застава и какво ще стане ако всеки тръгне да разчиства неудобните за себе си. За мен държавата е като обществен договор и тези които отговорят за спазването му трябва да бъдат обект на народния гняв...


Разбира се, само че точно това не става, Ив. Хората сякаш го знаят, но, въпреки това, един е срещу цар киро, друг е срещу циганите, трети е срещу циганите и турците, четвърти е срещу мизерията, пети е срещу боко тиквата, шести е срещу всички политици; един е за да има ред, друг е за да им спрат помощите, трети е за оставки, четвърти е за съд по бързата процедура, пети е за предсрочни избори, шести е за незабавна смяна на целия политически модел. Хората не са ясни в намеренията си, спорят помежду си, междувременно атакистите почват да чупят, хората махват с ръка и всичко замира. Цар Киро не е единствения местен феодал, всяко село си има такъв и те далеч не всички са цигани, но сега голямата част са се хванали за циганите... Лошото е, че ми се струва, че събитията след убийтвото се развиват по предварително разработен сценарий. Дано да не съм прав...
цитирай
24. kass - malkiatprintz
29.09.2011 14:56
Разбира се, само че точно това не става, Ив. Хората сякаш го знаят, но, въпреки това, един е срещу цар киро, друг е срещу циганите, трети е срещу циганите и турците, четвърти е срещу мизерията, пети е срещу боко тиквата, шести е срещу всички политици; един е за да има ред, друг е за да им спрат помощите, трети е за оставки, четвърти е за съд по бързата процедура, пети е за предсрочни избори, шести е за незабавна смяна на целия политически модел...

Фил, и аз мисля, че битка на толкова много фронтове може да има само в шаха :)))))...
цитирай
25. malkiatprintz - Хех. . . . но и там трябва да има ясна ...
29.09.2011 15:02
Хех.... но и там трябва да има ясна стратегия, Ив, иначе падаш - точно на мен не ми го обяснявай :):):):)
цитирай
26. voxpop - Целта на протестите е много ясна и ...
29.09.2011 15:19
Целта на протестите е много ясна и много точно формулирана - тя е срещу беззаконието и произвола на олигархията и за свалянето й от власт с всичките й
досегашни и настоящи структури, слуги и донори! Какво по-ясно от това?
И хората,които всяка вечер сме навън, няма да спрем! Не е вярно, че е ден до пладне и като клечка кибрит! Не знам защо ги пишете тези неща?
Протестите няма да спрат, а това, че настоящи, бивши и бъдещи олигарси от всички бои плеснаха и се прегърнаха и използват всички средства за репресия и изопачават информацията за събитията в слугинските им медии, само показва колко им треперят гащите от страх!
цитирай
27. kass - voxpop
29.09.2011 15:29
Целта на протестите е много ясна и много точно формулирана - тя е срещу беззаконието и произвола на олигархията и за свалянето й от власт с всичките й
досегашни и настоящи структури, слуги и донори! Какво по-ясно от това?

Нищо ясно не виждам в написаното от теб. Конкретизирай. Ще сваляме правителството? Ще искаме присъда за цар Киро и фамилията му? Ще понатупаме циганите? Ще се изправим срещу полицията или какво???
Посочи ясно кой е врагът??? Ще дойда на протеста, но искам да знам точно какво цели той преди това. Аз бях '97-ма на националния протест пред парламента, но бях напълно наясно, както и всички останали, какво искаме да се случи в този ден и го постигнахме за няколко часа. Това е!
цитирай
28. voxpop - Kass,
29.09.2011 16:10
през 97 трябваше да свалим правителството на Жан Виденов и го свалихме, но тогава също не стана за няколко часа, а с почти цял месец бдения в най-лютата зима. Вие, ако сте дошли за купона, накрая, голяма част от нас бяха там вечери наред!
Как може нещо, което е ясно за всеки нормален и здравомислещ човек, да не Ви е ясно??? Като не Ви е ясно, защо изобщо пишете по темата?
Какви врагове, какви пет лева! Ако бяхте на протестите, а не да чакате някой да Ви каже, досега щеше да Ви се изясни.
цитирай
29. diso - Аз съм ЗА
29.09.2011 16:30
"Аз обаче се чудя, какъв може да е един протест, освен политически? Щом се отнася за политиката на страната ни, значи е точно такъв. Хем не одобряваме политиката на правителството, хем гневът ни не е срещу него? Тогава срещу кого е ? Ние сме недоволни граждани или тълпа без водач? Не харесваме партиите? Да си основем нова? Какво, никой ли не иска? Може би като си отговорим на тези въпроси, ще отпушим клапана и налягането ще спадне."
Мисля, че "налягането ще спадне", едва когато се решат проблемите.
Трябва да дефинираме проблемите, да поставим целите, да изведем решенията и да се организираме.
На събирането при нас се видя, че по-големите искахме ясно и силно говорене по проблемите, а малките сякаш искаха само да си поиграят с полицията на "котка и мишка".
цитирай
30. анонимен - Разделяй и владей или Обединявай и побеждавай!
29.09.2011 17:51
Защо,за какво.....контролирано изпускане на напрежението.

3 дни преди инцидента Рашков е застраховал имотите си, по изпразнил е къщите от ценни неща, затова оставиха протестиращите да вилнеят и да палят необезпокоявано.
Ако не си забелязала - виж ТВ кадрите - къщите на циганина бяха АБСОЛЮТНО празни!
Един стол,едно парцалче нямаше!


Противно на всички „авторитети”, ще се опитам да Ви обърна внимание на факта, че „спонтанността” на „взрива” на недоволството Катуница е строго планирано и добре организирано мероприятие. Казвам ви го, като неволен участник в едно от първите упражнения за манипулация на масите от края на 70-те!
И от собствен опит и от социалната теория, мога спокойно да разгранича два пласта на случващото се. Едното – безспорно – е, че голяма част от участниците са искрени и вярват, че го правят за добро.
Зад това обаче също толкова ясно прозира една добре планирана режисура. Всеки, който е участвал в „масови мероприятия” знае прекрасно как става и колко строги са правилата. Особено когато се очертава по-сериозно социално напрежение. Пресен спомен е почистването на ПСА. Обявено за 9,00 часа, после за 8,00 – в действителност – в 0,30ч. И въпреки това бе плътно „обезпечено” от полицейско присъствие. И понеже нощната разходка действително бе спонтанна, хората минаваха по различно време. Вероятно присъстващите са били не по-малко от 250-300 души, но разно временността стопи енергията и видимата представителност. Разно временността уби събитието. В зародиш.
Или по-старият пример с протеста на студентите пред Парламента и кордона тежко екипирани полицаи. Контрол на подходите. Спиране на нещата в зародиш.
Т.е., когато има инструкции, полицията спокойно може да се справи с не санкционирани акции до няколко хиляди души.
В случая обаче – явно – нямаше нагласа за това. Този път „бунта” трябваше да се случи. Не е нито неочакван, нито непредвидим за властта. За да не отиваме назад във времето, спомнете си „спонтанният” протест пред софийската джамия. Вгледайте се внимателно в клиповете тогава, спомнете си клиповете от „протеста срещу сектите” пак разгледайте клиповете от вчера. Моделът натрапчиво се повтаря. Навсякъде присъстват „ударни групи” задаващи скандиранията. Напътстващи масата.
От теорията за управление на тълпите знаем, че няколко малки, стегнато и добре организирани групи могат да контролират до 1000 кратно надвишаваща ги по брой маса от хора!

Нещо подобно виждаме и сега.

За мен лично, по-интересен е въпросът „защо сега”? От една страна, отдавна бе ясно, че като изборна, тази година категорично ще е година на разделението. И това разделение можеше да мине по различни начини и форми. Любопитното е, защо именно тази активна форма?

За момента, считам, че сериозната хипотеза е „Защото се натрупа опасно напрежение в обществото”. Кризата продължава. Тя изяжда, буквално!, средната класа. Жизненият стандарт спада. А шамарът Шенген е направо оглушителен, защото де факто каза, че правителството нищо не прави срещу корупцията и организираната престъпност. Нещо повече, все по-очевиден е провала на цялата политическа класа. Включително и чрез очевадните безпринципни игри изваждащи на светло олигархичните интереси.В тази ситуация, най-разумно е ... да се предизвикат етнически вълнения. Предполага се, че като попреминат, всички ще осъзнаят, че не това е проблема, но тогава вече социалното напрежение ще се е разредило. Най-активните ще са минали през динамичната фаза (било то на улицата или в социалните мрежи), не са ги разбрали и ще продължи удобното всеобщо униние. Докато пак ни залеят със спокойното „не сме народ, а мърша”.

Вероятно става въпрос и за политически инженеринг, свързан с преразпределение на гласове, с оглед да спечелят „правилните” хора. Кои са те? Ще разберем около изборите.
Но най-важното е – контролирано разреждане на социалното напрежение. За да се стигне до ежедневната безперспективност и безизходност на съществуващото.
За това няма да говорят „авторитетите”. Ще се плъзнат по повърхността.
Но – искате ли да се басираме? – моята хипотеза ще се потвърди в реалността!
цитирай
31. kass - voxpop
29.09.2011 18:16
voxpop написа:
през 97 трябваше да свалим правителството на Жан Виденов и го свалихме, но тогава също не стана за няколко часа, а с почти цял месец бдения в най-лютата зима. Вие, ако сте дошли за купона, накрая, голяма част от нас бяха там вечери наред!
Как може нещо, което е ясно за всеки нормален и здравомислещ човек, да не Ви е ясно??? Като не Ви е ясно, защо изобщо пишете по темата?
Какви врагове, какви пет лева! Ако бяхте на протестите, а не да чакате някой да Ви каже, досега щеше да Ви се изясни.


Как може нещо да не ми е ясно ли? Ами ще ти кажа. Пишеш, че искаш, цитирам те отново: да изразише недоволсътвото си " срещу беззаконието и произвола на олигархията и за свалянето й от власт с всичките й
досегашни и настоящи структури, слуги и донори!"... но аз пак те питам искаш да свалим правителството ли? Защото не сме станали днес здравомислещи хора и недоволството си срещу това го изразяваме всеки ден и при всеки повод, защото просто изразяването на недоволство не е нищо повече от изразяване на недоволство, а за да стане нещо повече се иска конкретика - кое, как, кой и прочие ще осъществи нашите искания или как ние ще постигнем всичко, което толкова много желаем. Затова и писах, че тълпа без водач няма да постигне нищо. Трябва да е ясно кой подбужда към промяна, в какво ще се изразява тя, да видим ясните признаци че има съответното обединение около съответната идея и аз ще се впусна с цялата си енергия да помогна с каквото мога. Ти обаче пак не ми даде отговори на въпросите... Опасявам се, че само добрите намерения са крайно недостатъчни....
П.с. и не съм дошла само за купона, но за големия купон накрая вече цялото общество беше готово, напълно осъзнало, че от площада няма да си тръгне никой преди правителството да падне при това в най-студения ден на най-лютата зима...
цитирай
32. kass - Трябва да дефинираме проблем...
29.09.2011 18:32
diso написа:

Трябва да дефинираме проблемите, да поставим целите, да изведем решенията и да се организираме.
На събирането при нас се видя, че по-големите искахме ясно и силно говорене по проблемите, а малките сякаш искаха само да си поиграят с полицията на "котка и мишка".


Мисля, че ни трябва нова ИДЕЯ като синята някога. Мисля, че е нужно хората да се ангажират политически и да застанат зад политическа формация, която да изгради програма за решаването на проблемите. Такава обаче все още няма, което означава, че трябва да се сформира. Мисля, че цялата енергия е напразна ако няма организация, която да си постави ясна цел и неуморно да работи за постигането й...
Поздрави!
цитирай
33. kass - 30. анонимен
29.09.2011 18:44
Не искам да се басирам, защото ще изгубя баса. Анализа на твоя коментар е чудесен и макар да съм убедена, че донякъде има й голяма доза спонтанност в случващото се... Една гражданска война е много удобна за разчистване на лични сметки. Някой ти бутнал къщата, друг те изнудвал за пари, трети посегнал на бизнеса ти... в едни размирни времена е лесно да поискаш реванш когато не си го постигнал в мирно време чрез съдилищата или институциите...
Око за око и зъб за зъб, всеки срещу всеки в калабалъка... докато стрелците не станат мишена... Не ни е нужен такъв урок за да разберем, че бабаитлъка на думи не е същият като бабаитлъка на дела... За да има истинска промяна трябва да се извърви дългият и трънлив, изпълнен с тъпение и постоянство път към нова цялостна политика на България...
цитирай
34. haralanov - Здравей,kass!
29.09.2011 20:39
Задаваш трудни въпроси.Лично за мен е изключително важно да има ,,промяна на политиката".От значение е кой и как ще я променя!Какво е различното например в политиката на доходите между ГЕРБ управлението и това на Тройната коалиция?Ти как би ми отговорила на този въпрос?А в борбата срещу престъпността?За две године ГЕРБ управление,кой подземен бос е влязъл в затвора?И кой по време на управлението на Крадливата тройна?Отговорът е-НИТО ЕДИН!Излиза,че промяна на политиката НЯМА!Асфалтаджията Бойко прави евтини промивки на пълните глупаци!За пет години в ЕС не само,че не се движим напред но и си създаваме допълнителни проблеми!Дали е случайно,че си имаме и етнически проблем видим и за слепците?
цитирай
35. kass - haralanov
29.09.2011 20:58
Само аз ли не виждам никакъв етнически проблем? Расизъм е силна дума и съвсем не се изчерпва само с няколко псувни по адрес на ромите. Циганите в България са в такова състояние в каквото е цялата страна - разрухата, мръсотията, вонята, престъпността, тарикатщината на дребно, мързела и прочие не се срещат само в гетата... Тъй наречения етнически проблем идва от онези чиято работа е по неграмотна, некомпетенна, крадлива и предателска и от циганската даже... Голямата мечта на Волен е да създаде етнически проблем в България, ама ей на - няма такъв... не става... не ще кръвопролития народът, иска ред и правова държава. Само дето това не може да се постигне от хора които идея си нямат как се прави това и откъде се започва. Още като се видя откъде започна премиерът Борисов, трябваше да ни стане ясно, че до никъде няма да се стигне...
цитирай
36. kass - andri
30.09.2011 09:19
Аз също смятам, че няма етнически проблем...
Щом цар Киро натрупа богатства и Софи Маринова е звезда значи няма етнически проблем. Етнически проблем и расизъм означава да не се допускат роми да пазаруват в частни магазини, да се им се отказват уроци или други занимания от частни лица, да има отявлена дискриманация от страна на българите спрямо тях. Нищо такова обаче няма. Ромче учи музика при български учител и не само че няма никаква неприязън към него от страна на преподавателя ами дори напротив, понеже е доста музикално и ритмично (учи ударни инструменти) е особено подтиквано от учителя си да се развива. Твърде лесно се лепва някаква черта на българите, която обаче не отговаря на истината. Спекулира се и се прехвърля проблема в друга посока от реалната... Истината е, че българският народ е измъчван от беззаконие, нищета и липса на управленчески решения. Истината е, че няма програми за интегриране на ромите защото правителството не желае никакво развито гражданско общество, по-удобно им е да ни принизят до тях, че да купуват и нас по изборите, вместо да интегрирват ромите...
цитирай
37. injir - Eto. Tova e istinata.
30.09.2011 09:50
Eto. Tova e istinata.
цитирай
38. atinonino - Привет Касс ще си позволя да цитирам твоите думи и да дам моето виждане :)
10.10.2011 12:45
"На клечка кибрит ми прилича всеки национален протест, независимо за какво и срещу какво!"Това за съжаление е така,според мен защото се тръгва от един проблем и се започва да се оправя цялата държава,без да се даде ясна сметка ,че това не става току така...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kass
Категория: Забавление
Прочетен: 4229845
Постинги: 266
Коментари: 13643
Гласове: 23073
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930