Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 11:50 - Лудият Джони
Автор: kass Категория: Забавление   
Прочетен: 5670 Коментари: 23 Гласове:
15

Последна промяна: 05.01.2010 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Джони лежеше на леглото си и зяпаше в телевизора. Очакваше някакъв интересен развой на филма, в който се беше загледал, обаче такъв не се очертаваше а историята наближаваше своя край. Скуката взимаше връх и чувството, че денят му е лишен от интересни случки, които да разнообразяват ежедневието му ставаше болезнено мъчително в края на всяка работна седмица. Хората с които работеше го смятаха за странен и му викаха „лудият Джони”, защото понякога беше просто непредсказуем. Хрумваха му небивали щуротии, които не подхождаха на възрастта му, говореше много понякога без да казва нищо съществено и с това си навличаше подигравките на другите, които го взимаха на подбив. Беше като непораснало дете, едновременно с това изключително лоялен и прецизен във всяка задача, която му поставеха. Нямаше приятели, нито семейство, въпреки, че не беше лош човек. Просто живееше в собствен свят, който нямаше нищо общо с този в който се беше родил.

 

  Джони изгаси телевизора разочарован от филма. Стана протегна се и се заразхожда из стаята. Все още беше твърде рано да си ляга, не му се спеше, но нямаше какво да прави, нито на кого да се обади. Огледа се, изпъшка отегчено и си запали цигара. Отвори стъклената вратичка на секцията и измъкна пепелника, който след всяка цигара измиваше прилежно, подсушаваше го и го прибираше пак там, с намерението да не го вади повече, тъй като беше решил да откаже цигарите. Скуката обаче беше основната причина да ги пропушва отново и отново, не че толкова се нуждаеше от тях. След като отби десетина минути в пушене и прибра пепелника обратно в секцията, Джони реши да се заеме с подреждането й, което всъщност правеше почти всеки ден, като разместваше снимките, няколкото книги и чашите, с което придаваше съвсем нов облик на секцията си и с това отбиваше още малко време вечер. Подреждайки рафтовете, погледът му се спря върху малък дървен шах, скрит зад няколко порцеланови статуйки, подарени му от колегите или майка му за някой празник. Мила усмивка се изписа на лицето му, спомни си времето когато с брат му играеха шах, преди да се ожени и замине със семейството си в чужбина, откъдето по всичко личеше, брат му, нямаше намерение да се върне. Джони взе шаха и го разгъна върху малката дървена маса в хола си, нареди фигурите и потри доволно ръце. Какво по-хубаво от една добра партия шах в събота вечер. Въпреки, че нямаше с кого да я изиграе, желанието му за титанична битка на мисълта го изпълни с ентусиазъм, който не би могъл да бъде прекършен дори и от осъзнаването на жестоката истина, че ще победи сам себе си в крайна сметка. Започна играта по начина както винаги я е започвал. Като по-голям от брат си, той винаги е играл с белите фигури и с тях бе далеч по-силен отколкото с черните, които му бяха неудобни. Всеки експеримент да започне играта по по-нестандартен начин се е оказвал грешка и затова тази вечер реши да заложи на сигурно, като приложи всички заучени и добре работещи ходове доказани с времето като най-добри. Играта се развиваше съвсем очаквано и донякъде механично. Бяла пешка напред, черна пешка напред, бял кон, черен кон, после офицерите… Джони замислено обикаляше масата ту от едната страна, ту от другата, като за по-интересно си говореше на глас, дори си позволяваше да се шегува:

 - Ха-ха, нима си мислиш, че ще ми вземеш мацката толкова лесно? – самодоволно се подсмихваше, а сетне много сериозен се преместваше от другата страна на дъската, разтриваше с пръсти челото си и си отговаряше:

 - Естествено, че ще ти я взема, твоята царица ще топли чаршафите ми тази нощ…

  Въпреки, че Джони се опитваше да гледа на играта от позицията на двама различни души, нямаше как да пренебрегне факта, че е пристрастен към белите фигури и че вероятно затова черните се оказват в една доста незавидна позиция. Това доста го смущаваше, защото ако искаше нещо от тази игра, то това беше тя да бъде абсолютно равностойна и действително да се развие с обмислянето и използването на всички възможни варианти в ситуациите от хрумванията му, когато е с белите или с черните фигури. За тази цел обаче той трябваше да забравя какви капани е заложил, да си въобразява какво си мисли другия или което е по-лошо да се задоволи с реми, което бе най-вероятното да се случи, имайки предвид, че титаничната битка на мисълта е между една и съща мисъл – неговата. Разбирайки всичко това Джони сметна, че е най-добре да включи истински физически играч, който да е точно толкова пристрастен към черните фигури, колкото той към белите. Единственият такъв в стаята обаче беше само неговата котка, която в този момент се изтягаше блажено пред печката и дремеше необезпокоявана от никой. Но това беше единствения начин играта да стане интересна и затова Джони започна да говори на котката си вместо на себе си, като за първи път от нейното включване, в който черните фигури бяха на ход наистина се замисли за тяхната позиция, за ресурсите с които разполагат и възможността да се измъкнат от затруднението, в което сам ги беше поставил. Джони гледаше фигурите, вглъбен и замислен търсеше изход, нервно потриваше ръце, а мисълта му препускаше по шахматната дъска в търсене на уникален ход, с който да обърне играта. Сега той се беше превъплътил в котката си и почти виждаше собственото си тяло срещу себе си, дори ядно скърцаше със зъби за дето противникът му го е ограбил по непочтен начин и сега трябва да се спасява с малкото фигури, които са му останали. Точно в момента обаче в който почти се беше отчаял видя пропукване в защитата на белите, която също се дължеше на неговата пристрастност, ако все още играеше със себе си вместо с котката си, едва ли щеше да я види, което пък беше причината белите да играят доста лекомислено. Така играта се обърна и бялата царица загуби главата си, в резултат на което изходът на партията беше предрешен.

  Беше доста късно, Джони се чувстваше уморен. Беше доволен от вечерта, но все пак малко му нагарчаше. Беше загубил игра на шах, при това не от друг, а от котката си, която си нямаше никаква идея за великолепната си победа. Джони си легна безмълвно, отпусна се и се замисли: „И все пак не ме е победила, сам се победих. Котките не могат да играят шах. Истината е, че съм много умен и винаги мога да измисля изход, дори и в най-безнадеждната ситуация. Утре ще й поискам реванш, ще й покажа кой е най-добрия в тази къща”. Чувството беше добре познато на Джони, той се беше чувствал и друг път така. Като дете често си измисляше игри и въображаеми играчи, чието поведение режисираше, игрите му имаха обрати и той често пъти решаваше, кой от всички да бъде победителят, така и често пъти изпитваше горчилката на загубите в тези игри, но това не беше важно за него. За него беше важно единствено това, че не е сам и не скучае. Имаше особена лудост в него, но не беше шизофреник или психично болен, просто въображението му го пренасяше в различни светове и го поставяше в различни ситуации. Като дете дори беше душата на компанията, защото успяваше да представи и пренесе приятелите си в тези светове, но с времето те бяха загубили интерес към това пътуване. А Джони? Той беше останал в своя си свят, различен от този в който беше роден и в който единственото, което получи е прякорът „лудият”…




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. smani - Каси
05.01.2010 12:05
самотата е естественото състояние на човека и ако притежаваш уменията да я правиш съдържателна, няма нищо смущаващо. :)
цитирай
2. kass - smani
05.01.2010 12:08
Така е Стани, блазе им на тези които го могат :)
цитирай
3. jsmith - Човек може да се чувства добре сам ...
05.01.2010 12:18
Човек може да се чувства добре сам без да е луд :) Всъшност, за да се почусваш добре с някой пъвро трябва да се почувстваш добре сам със себе си.

Поздрави.
btw. Защо Джони?
цитирай
4. djgator - kass
05.01.2010 12:23
Има полза от такива "луди" иначе ще е доста сиво по света :) А да си в хармония със себе си и да не се боиш от самотата - това е трудно умение, но много полезно.
цитирай
5. kass - jsmith
05.01.2010 12:25
Мисля, че даже всички сме малко или много едни Джони - та, но малко от нас си го признаваме за да не ни помислят за луди :).
Защо Джони? Ами не знам, познавам хора на които им викат така и от там ми хрумна :)...
цитирай
6. kass - djgator
05.01.2010 12:26
Така е Веско, много добре си го казал, благодаря...
цитирай
7. dorichela - Малко или много, във всеки от нас се ...
05.01.2010 14:27
Малко или много, във всеки от нас се крие по един Джони! :) Поздрави за рзказа, Иве :)
цитирай
8. kass - dorichela
05.01.2010 14:43
Така е Дори, благодаря... :)
цитирай
9. krotalka - Поздрави Кас!
05.01.2010 15:50
Май в последните години съм много Джони. Пповечето блогари сме такива...
цитирай
10. ko642 - Героя ми напомня за. . . . introvert - ...
05.01.2010 17:05
Героя ми напомня за .... introvert - човек зает предимно със собствените си мисли и чувства. Предполагам това състояние приляга на човек в детска възраст ... в по зряла може да те изпързаля на някъде където не ти се иска да си :)
Поздрави! ВВ
цитирай
11. rat - Обожавах да сядам сам в едно кафе и си ...
05.01.2010 17:41
Обожавах да сядам сам в едно кафе и си поръчвах малка водка. Винаги се намираше по някой, който да дойде до мен и да ми каже - "какво става всичко наред ли е? Ела седни при нас" - накрая не издържах на тези въпроси и се премествах да седна при тях, но не беше същото.
цитирай
12. kass - krotalka
05.01.2010 17:52
Ами май човек е на моменти, не знам дали винаги сме Джони, но май при всички идва един момент в който сме си много добре сами... Пък и не е чак толкова лошо все пак...
цитирай
13. kass - ko642
05.01.2010 17:54
При децата си го има това състояние и още как, при възрастните само проблясъци от време на време, но има хора, които никога не излизат от това състояние...
цитирай
14. kass - rat
05.01.2010 17:56
Рат и аз понякога обичам да се усамотявам, дори понякога особено много ми се иска и то точно за да се занимавам с неща, които не ми отиват на възраста :)
цитирай
15. botyo - Съблечете ума си, той е като майм...
05.01.2010 20:49
Съблечете ума си,той е като маймуна,мята се от една мисъл на друга!Целунете се сами!Там някъде е магията.
цитирай
16. kass - botyo
05.01.2010 21:04
:)
цитирай
17. malkiatprintz - Егати котката! И аз искам такава! ...
05.01.2010 23:46
Егати котката! И аз искам такава! Така де, от това обикаляне на масата – часове наред за една партия (ми печен съм си, винаги се побеждавам без да губя) – човек може разширени вени да получи, да не говорим за световъртежа! :):):)
цитирай
18. kass - malkiatprintz
05.01.2010 23:49
Принце, кой му е виновен, че не се сеща да завърти дъската вместо да обикаля масата :). Всъщност така му е било по-интересно, а котката дано се е наспала добре край печката докато го е побеждавала :)
цитирай
19. kass - oldben
06.01.2010 08:48
Благодая, всъщност е само началото на една поредица от хумористични истории за Джони, но ще видим какво ще стане, щеше ми се да е по-комичен този, но дано се развие героят по-нататък...
Лек ден и а теб...
цитирай
20. punkass - Докато го четох ме обзе силното ж...
06.01.2010 09:39
Докато го четох ме обзе силното желание да се запозная с този Джони ...
Интересно ми е, Касс, визираш ли някой твой познат или това си е напълно измислен герой?
цитирай
21. mirogankov - Ужас..почти на мен...
06.01.2010 10:24
го докарва героя ти..
я по добре да изчезвам то тук ;):):):)
цитирай
22. kass - punkass
06.01.2010 10:34
мако ме е срам да си го призная, но и аз веднъж "играх" шах със себе си, по точно разглеждах една книга с партии и се мъчех да ги разиграя или нещо такова, героят е измислен обачеее май не съвсем :)...
цитирай
23. kass - mirogankov
06.01.2010 10:36
ааа хич не се притеснявай, героят го докарва до всички ни, в историята е само малко пресилен...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kass
Категория: Забавление
Прочетен: 4231816
Постинги: 266
Коментари: 13643
Гласове: 23073
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930