Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 13:36 - Ромите
Автор: kass Категория: Забавление   
Прочетен: 19374 Коментари: 55 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Те са етническа общност, вероятно произлизаща от северозападните части на Индийския полуостров, живееща днес в целия свят, най-вече в Европа. Общият им брой се оценява между 5 и 10 милиона души. Страните с най-голямо циганско население са Румъния, България, Унгария, САЩ, Сърбия и Словакия. Говорят ромски език (романо чиб), най-близко свързан с езиците панджаби и потохари. Роми е българизирана форма на ромб, самоназванието на част от циганите, което означава хора (в противовес на гаджй, всички нецигани). Въпреки че никой български речник не регистрира „циганин“ като дума с пейоративен смисъл, от 90-те години на 20 век в медийното пространство на България се наложи стереотипът, че традиционното наименование „цигани“ има оскърбителен елемент, заради което трябва да се използва политически коректното наименование „роми“. Всъщност, както в България, така и в повечето европейски страни обичайното име си остава „цигани“: на френски: tzigane; на чешки: cikani; на холандски и немски: Zigeuner; на литовски: čigonai; на руски: цыгане; на унгарски: cigany; на гръцки: τσιγγάνοι; на италиански: zingari; на румънски: ţigani; на хърватски и сръбски: cigani; на полски: cyganie; на португалски: cigano и на турски: зingene.

 Те са номадски групи, напуснали родните си места (според някои хипотези произлизат от Индия) и поели на запад преселвайки се в различни части по света, но съдбата им в техните приемни родини не е лека: известно е, че в повечето страни с циганско присъствие както основното население, така и циганските малцинства поддържат съзнателна изолация едни от други в много области от своя живот.

   Според най-разпространената версия, в България циганите идват през 11-12 век през Византия. Някои автори (Найден Шейтанов, Елена Марушиакова и Веселин Попов) приемат, че в началото на 9 век в Тракия са се заселили „атцингани“ заедно с павликяните от Мала Азия.Докато до този момент тяхното присъствие е изключително незабележимо, то по-масовото им заселване по българските земи става с падането на България под турско робство,когато те идват заедно с турските завоеватели. Към 2002 г. в България има обособени 347 цигански махали и квартали. В България циганските общности се делят на три основни – йерлии, кардараши и родари.

Калдераши - Името на тази циганска субгрупа произлиза от румънското "caldera" – котел, произлязло вероятно от техния основен занаят - котларство и бакърджийство, поради спецификата на които те не образуват свои махали. Биват заставени да уседнат през 1958 г. с постановление №258 на Министерския съвет, но реално продължават да чергарстват до 1975-76 г. Известни са с това, че характерната професия при младите момичета е джебчийството, а при по-възрастните жени — хиромантията (врачуването на ръка). Специфичен потестарен орган за разрешаване на вътрешните конфликти между отделните членове и родове при калдерашите е т.нар. мешере (познато в Западна Европа като "kris") - своеобразен трибунал за решаване на конфликти.

Йерлии - т.е. местни, уседнали цигани. Те са потомци на дошлите през периода ХІІІ-ХVІІІ в. роми, които постепенно усядат и векове наред съжителстват както с българското, така и с турското население. Делят на две големи групи: хорахане-рома (турски цигани, мюсюлмани) и дасикане-рома (български цигани, християни).   Йерархично тези две групи се делят според занаяти или диалектни особености на езика, като напр. живеещите главно по селата бургуджии, музиканти, кошничари, калайджии, джамбази и други. Те отричат ромския си произход, но както българското, така и турското население продължава да ги възприема като цигани.

Лудари - Лударите (или Рудари) се самоидентифицират като „власи“ или „румънски цигани“. Говорят диалект на румънския език. Според поминъка си те се делят на няколко подгрупи — в едната са урсарите (мечкари) и маймунарите, а в другата - лингурари (копанарите), които правят дървени лъжици (от където идва и името им: лингура (рум.) - лъжица) и копанки. До скоро урсарите обикаляха страната, предимно през топлия сезон, но в момента са останали само 2 семейства които практикуват мечкадарство, тъй като мечките им бяха откупени и интернирани в резерват "Белица" от природозащитната организация "Четири лапи".

Източници:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8

http://www.romadestiny.org/box/Roma_communities.html

 

 Днес ромите в България имат сериозен проблем с безработицата поради напредването на технологиите и промяната на пазарното търсене, което обезсмисля предаваните по наследство занаяти и умения. Живеят на групи и не се отделят от родовете си. В случай на неизгода те лесно мигрират, образувайки катуни на места за които нямат разрешение или документ. Така например във Франция са се образували над 40 цигански катуна.  Чашата на френското търпение обаче преляла, след като в град Сент Анян роми нападнаха жандармерията, защото застреляла престъпник от техните среди, когото преследвала. Саркози светкавично е свикал заседание, на което е взето решението за унищожаване на катуните и експулсиране на циганите като защитни мерки срещу престъпността и опазването на спокойствието на местните жители. Италия също има особено сериозна политика към циганското малцинство именно поради факта, че живеят на групи и образуват лагери характерни с лоша хигиена, шум, отглеждане на коне и др. нелицеприятни за съвременния европеец навици. Част от мерките в Италия са следните:

 „Циганите - италианци или жители на страна от ЕС, ще могат да кандидатстват за място в лагерите с личен документ, докато тези от други страни срещу издадено от полицията редовно разрешително за престой. На всеки получил правото да живее в лагер циганин общината ще гарантира включването му в курсове за квалификация. Тежко и горко обаче на онзи ром, който откаже предложена му работа - ще бъде експулсиран от катуна и страната в рамките на 48 часа. Същата мярка ще бъде прилагана към онези, които не плащат сметките си за ток, вода и наем на каравана или място, които са извършили някакво престъпление и които са отсъствали от лагера повече от три месеца…”

 Подобно на Франция  в София днес има близо 40 незаконни катуна. Ромите са пристигнали от провинцията и са се самонастанили на общински терени. Най-много катуни има в район „Красна поляна”, където ромите са издигнали незаконни постройки дори в парка. Срещу незаконно настанилите се общината обмисля да предприеме мерки за разрушаването на образувалите се гета и връщането на придошлите по селата откъдето са дошли. Хм, струва ми се подобно на мерките на Саркози…

 Ако днес трябва да бъдем обективни и честни е редно да си зададем следните въпроси:

1. Мерките на Франция по-крайни ли са от тези в собствената ни страна, когато се отнасят за незаконно настаняване на места без разрешение???

2. Мерките във Франция по-дискриминационни ли са от тези в Италия???

3. Какво да правим с тези хора?

 Очевидно от написаното и прочетеното от мен досега става ясно, че етническата група има свой начин на живот, нрави и обичаи, които са в противоречие с мнозинството, предпочитат да живеят на групи, което е причина да се образуват малки или големи лагери, които поради своята специфика, практически правят недостъпна за останалите жители, местността в която са се образували, което е своево рода обсебване на терени, които в градоустройствен план се предвиждат за други цели. Това само по себе си е и основната причина за трудното им интегриране и липса на приемливост от останалите. Друг проблем се явява и липсата им на трудова заетост, неактуалността на занаятите които умеят и способността им да се преквалифицират и приспособят към съвременните бързи темпове на развитие. Социално ниския им статус води до неспособност за самоиздръжка и посегателства над държавно и частно имущество като единствено решение за оцеляването им. Очевидно въпросния етнос има нужда от конкретни мерки, отнасящи се конкретно за него, съобразяващи се с начина му на живот и обичаи, което да е и съобразено с правата на човека, защото правото на човек да живее и работи където поиска не включва образуването на катуни на места на които не е разрешено или не са собственост на въпросната група или род. Изселването от тези места  не се дължи на дискриминация, а на нарушаването на закона, впрочем същото ще се случи и с нас, ако решим да се настаним където си поискаме в палатка от балатум. Правата на човека не включват и неплащането на дължимите данъци и такси към съответна страна станала техен дом, а събирането им по законов ред е трудно предвид образувалите се многочислени групи и предпоставка за етнически конфликт. Ето как две различни култури се изправят една срещу друга от чисто битов характер и решенията са две: или да се отдели едната от другата, или принудително да се застави малцинството да приеме общоприетите порядки на мнозинството. Кое е по-правилно не се нагърбвам да кажа, но при всички положения не можеш да насилиш човек да живее отделно от своите събратя или да му наложиш бит и култура, които той не желае да приеме. Шекер махала в Пловдив е типичен пример за това, че битието не определя съзнанието и поради тази причина построените тип „испански къщички” в квартала заприличаха на бл. 20 в Ямбол само за няколко години, изводът до който ме навежда това е, че трябва да се започне от съзнанието, което в пълна сила важи и за нас, но ние така или иначе се осъзнаваме много бързо когато отидем в чужбина и решим да останем там.   Осъзнаването обаче също е въпрос на избор и стремеж към подобряване бита и моралния ти статус спрямо другите общности. Въпреки всичко не малко хора от ромски произход са напуснали гетата и са постигнали големи успехи, което показва, че практически няма дискриминация и отнемане на правата им и всичко е въпрос на лични качества и стремежи:

  • Руси Забунов,Основател на Първата Циганска Организация
  • доц. Христо Кючуков
  • Усин Керим, поет
  • Сали Ибрахим, поетеса
  • Радослав Димитров - Бадуля, художник
  • Сюлейман Сеферов, художник
  • Кеазим Исимов, художник
  • Васко Василев(скулптор)
  • Яшар Маликов, съставител на „Циганско-български речник“
  • Тома Томов, депутат
  • Ибро Лолов, акордеонист
  • Венцислав Такев, цигулар
  • Юри Юнаков, саксофонист
  • Софи Маринова, певица
  • Бонка Илиева-Бони, певица
  • Азис, певец
  • Юлия Бикова, певица
  • Сашо Роман, певец
  • Савчо Савчев, журналист
  • Васил Чапразов, поет и журналист
  • Христо Христов, поет и журналист
  • Иляз Алиев, футболист
  • Ружди Керимов, футболист
  • Мариян Огнянов, футболист
  • Борис Георгиев, боксьор
  • Серафим Тодоров, боксьор
  • Мартин Асенов, общественик и Председател на МРО-България

По света:

  • Кибарие (Kibariye), [Турция]певица
  • Джанго Райнхарт (Django Reinhardt), белгийски джазмен
  • Джипси Кингс (Gipsy Kings), музикална група от Испания
  • Лойко, музикална група от Русия
  • Есма Реджепова (Esma Redžepova), македонска певица
  • Шабан Байрамович (Saban Bajramovic), сръбски певец
  • Мухарем Сербезовски, Сърбия - певец
  • Шабан Шаулич, Сърбия - певец
  • Романо Дром (Romano Drom), музикална група от Унгария
  • Парно граст (Parno graszt), музикална група от Унгария
  • Кали Яг (Kalyi Jag), музикална група от Унгария
  • Ливия Ярока (Lнvia Jбrуka), унгарски политик, евродепутат
  • Оркестър Кочани (Kočani Orkestar), музикална група от Република Македония
  • Пако де Лусия (Paco de Lucнa), испански музикант
  • Тони Гатлиф (Toni Gatlif), френски режисьор
  • Тараф де Хайдукс (Taraf de Haпdouks), музикална група от Румъния
  • Фанфаре Чокарлия (Fanfare Ciocвrlia), музикална група от Румъния
  • Хоакин Кортес (Joaquнn Cortйs), испански танцьор
  • Чарли Чаплин, британски актьор, режисьор
  • Гогол Бордело, пънк група

 

 

 

 




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Бях почнал да пиша нещо подобно, но ти си се справила по-добре,
25.09.2010 17:42
Поздравления!

p.s. С някои цигани сме практически приятели, но винаги съм с повишено внимание около тях заради другите.
цитирай
2. kass - vmir
25.09.2010 18:25
Благодаря, просто представих малко факти относно преселенията, видовете ромски общности у нас, част от поминъка им в предишни времена и линкове към др. любопитни факти, защото смятам, че преди човек да заеме някаква категорична позиция по даден въпрос, например напоследък с изселванията им от Франция, е редно първо да се информира и вникне в проблема, който обикновено има две страни, както за ромите останали без работа, така и за останалите чийто бит и култура не приемат ромския начин на живот...
Поздрави!
цитирай
3. vmir - Пропуснала си най-известния - д-p A. Чирков,
25.09.2010 18:48
а режисьорът Мануш Романов, който беше депутат във Великото Народно Събрание от СДС и също трябва да е в първия списък, ми е съсед и сме си говорили с него за племето му, че е нарекло "гадже" всички не-цигани по името на жестокия завоевател, който ги е протонил от родината им преди 10 века. Ако това е вярно, и в различните от тях те виждат жесток тиранин, това е удивителен пример за предаване на психотравма от поколение на поколение.
цитирай
4. kass - vmir
25.09.2010 21:16
Всъщност почти през цялата си история на скитници са били гонени и дори подлагани на геноцид, което ги е принуждавало да се преселват на различни места по света и да живеят на катуни без много вещи със себе си. Това е допринесло до приемането на високата раждаемост като нещо задължително, както и живеенето на групи, все неща които от поколение на поколение са предавани с цел запазване на етноса. Поради скитническия си начин на живот те имат лош бит благодарение на което са непрекъснато не добре приемани от другите общности. Всъщност ровейки из нета тези дни по темата попаднах на статия за Испания и нейната политика и се оказа, че там те са изключително добре интегрирани. Днес обаче и особено у нас този процес е много труден по ред причини, предимно финансови и твърде големия им брой спрямо населението на България, около 4 %, а в някои малки села над 60%. Казвам че днес е трудно заради неактуалността на занаятите, които също са предавани от баща на син и последвалата масова безработица от това, а като скитнически етнос те приемат по наследство уменията с които се изхранват - децата на мечкарите стават мечкари, на кошничарите - кошничари и т.н., което е и причината да не посещават с особена охота училищата.
Днес четох, че министерството обмисля да смеси ромите с останалото население и така да постигне желаната интеграция. Ромите обаче се чувстват силни в група, в свой катун, нещо почти като ...ъъъ... фолклор да го наречем, и поради тази причина сами се отделят от мнозинството, катуните във Франция са доказателство за това, тъй че този замисъл ми се струва ще претърпи провал. Колкото до това различни ли са помежду си, определено са, има ромски семейства със собствен бизнес до две деца, живеят сред останалото население, чисти и добре облечени и естествено добре приемани от всички....
цитирай
5. pegas08 - Каси, пак си захванала основни философски въпроси!
25.09.2010 23:15
Кога почиваш, бих те попитал както Айнщайн питал своя асистент. А бай Буш, като беше мандатоносител и една бодра американка му се хвалеше , че работи на три места, той съвсем наивно попита: "А кога спите , госпожо?"
Сладур, нали?

Сега за братята роми! Че това са българските хипита, деца на цветята!

За нас Джулай Морнинг, за тях Романе Джавале. Фифти- фифти!

Искам да кажа, музикално -фигуративно, че взаимно се интегрираме - виж само фурорът в нашата поп--култура на момчето - момиче от Костинброд, Васко, съпругата на Китаеца и прочие!

Те, като нашите страдалци, не са виновни. Като мечката играят според тоягата, както впрочем и ние.

Какво казах....разбра ли нещо? Аз , нищо!

Такъв е животът!
Иначе, уводът е перфектен!
Бъди здрава, мила ми Каси!
цитирай
6. malkiatprintz - Граждански права: имат ли право ...
25.09.2010 23:42
Граждански права: имат ли право циганите да гласуват, да получават социални помощи, да се трудят, да се обучават и т.н.? Имат. Значи гражданските им права не са нарушени. Бидейки граждани обаче, трябва да спазват законите на държавата, които са валидни за всички граждани. Но като цяло те не желаят. Не им изнася. Този проблем не е етнически, доколкото законите не са на етническа основа. Ерго, проблемът е законов. НПК предвижда санкции за всяко едно нарушение в закона и те са валидни за всички граждани. Освобождаването на определена група от отговорност на тази основа представлява дискриминация към останалите граждани.
Отделянето им в отделна територия е неприемливо по няколко причини. 1. Кой би се съгласил да отдели Добруджа например и да я превърне в циганска губерния? Или Родопите, или Тракия? Това означава практически останалите граждани да нямат достъп до тези територии. 2. Тогава всеки един етнос би имал правото да поиска отделянето на територия от България за него си. Връщаме се към Разградската република? Това беше и идеята на братята Юзеирови - федерална република България, разделена на три автономни области: българска, ромска и турска. Едва ли някой би бил съгласен 3. Във въпросната отделена територия ще трябва да има електропреносна мрежа, водопреносна мрежа, и пр. благини, които изискват поддръжка. Която струва пари. Когато смъкнат кабелите (което чисто технически ще доведе до блокиране на цялостната електропреносна мрежа на страната), ще ревнат, че никой държавата ги е оставила без ток. И рано или късно пак ще се пръснат извън "тяхната" си територия. Евентуално решение може да бъде принудителният труд: нарушили са законите - съд, затвор с работен режим. Ще бъдат хранени, ще имат подслон, но ще бъдат длъжни да работят (и то яко, под окото на надзиратели), което ще ги превърне в полезни членове на обществото. Като поработят от няколко месеца до няколко години, може би ще си помислят дали няма да е по-добре да си работят по принцип.

Продължавам...
цитирай
7. malkiatprintz - Да не говорим, че по този начин могат ...
26.09.2010 00:07
Да не говорим, че по този начин могат да получат и квалификация, която да им бъде от полза впоследствие. Разбира се, това не трябва да става "на килограм", но след даване на определен срок, в който да закупят своя земя, на която, бидейки тяхна частна собственост, ще могат да си строят ако искат палати, ако искат землянки; срок, в който да се погасят дължимите суми за ток например. Ама нямало как да го изплатят? ОК, няма проблем, ще ви намерим и работа, и жилище и храна - по закон.

Франция: там проблемът е, че стандартът е двойно двоен. Какво имам предвид: незаконните имигранти от арабски и африкански произход там създават даже по-големи проблеми. Когато през лятото на 2005 г. полицията погнала двама тинейджъри араби, които откраднали нещо, и те в бягството си се скрили в трафопост, където ги ударил ток, арабската общност подпали държавата. Тогава във френските вестници се появи този колаж:

http://francaisdefrance.files.wordpress.com/2010/07/carte-meteo-emeutes3.jpg?w=400&h=300

Така че репатрирането им си е чист двоен стандарт. Саркози просто си намери начин да отмести вниманието на обществото от вътрешните си политически проблеми. Втората част на двойния стандарт обаче е още по-лоша: когато са у тях, те просто ги нариват с фадромите и - кой откъде е. Докато ако направим това с един даже малък катун у нас, именно Франция ще бъде първата, която ще се разлае за човешки права и прочее. Сиреч, ние - може, вие - не може.

Има и един трети въпрос, Ив, който сякаш остана без внимание в данданията: ако българските и румънските цигани са създавали проблем и са нарушили закона (да оставим, че би трябвало да бъдат съдени), защо им раздаваха по 300 евро? Това си е жив подкуп: ви ще ни направите тази услуга, за която ще ви платим.

И накрая, защото стана бая дълго, права си, Ив, че проблемът си е наистина европейски, но по отколешна традиция, се опитват да се забатачат в процедури и мъдрене, но това ще им изяде главите след време.

мамка му и ограничение...
цитирай
8. malkiatprintz - Та, ще им изяде главите, защото ако ...
26.09.2010 00:18
Та, ще им изяде главите, защото ако превърнат "външните територии" на ЕС в гето, то тогава преминаването на техните камиони и туристи през тези територии ще се превърне в едно доста интересно преживяване :) Точно Франция има доста добър стокооборот с Русия, а част от камионите от Европа за Русия минават през Румъния :) По същия начин, камионите от Южна Европа минават през Италия, ферибота от Бари до Гърция, след което - през България и Румъния на североизток... Да не им се налага да пътуват с охранявани конвои... :)

Край :)
цитирай
9. didslpole - Касти
26.09.2010 02:43
Те явно произлизат от най-долната каста и вероятно затова са избягали от расистките обичаи в Индия. И там не обичат номадите. Ако не бъдат културно асимилирани, след няколко десетилетия ще бъдат най-голямата заплаха за националната сигурност и етническият мир. Трябва да се насърчат смесените бракове по някакъв начин, да се омесят, защото колкото в по-малки общности живеят, толкова по-вече се автосегрегират. Сработва инстинкта за самосъхранение. По принцип не харесвам темпераментните южняци и са ми противни шумните им тълпи. Циганията на всички южни народи от бялата раса е отвратителна и те никога няма да са склонни да мислят преди да говорят, да търсят спокойствие и подреденост, да спазват правилата. Не става въпрос за интелектуални качества, а за темперамент и характер и много злоба. Само злобните брюнетки могат да се забавляват с вицове за тъпите блондинки, но защо северните страни са по-културни, по-подредени с най-ниско ниво на корупция и престъпност. Ами защото са прости и нямат въображение.
За съжаление не виждам особена разлика между българите и циганите. Разликата е само в мащаба на кражбите и тарикатлъците. По-образованите го правят просто по-добре. И си мисля, че прабългарите и циганите са от долу-горе една посока. Да не би да сме рода, а да не знаем. На майка ми чичо и беше женен за циганка, много приятна и културна жена, учителка, а братовчед и се ожени за рускиня и т.н. Ако не са културните различия и предразсъдъците билите помаци и циганите у наше село да са се омешали, защото противоположностите се привличат, а те се мразят. Делението на етноси е антиприродно явление, културнен феномен, който един ден ще отзвучи.
Това , което сега трябва да се направи, е децата да се защитят от лошите условия, неграмотните родители, от циганията като манталитет и отношение към света. Това означава задължително детска градина за децата на неграмотните и отнемане на родителски права. Но няма кой да го направи!
цитирай
10. malkiatprintz - Всъщност почти през цялата си ис...
26.09.2010 03:43
kass написа:
Всъщност почти през цялата си история на скитници са били гонени и дори подлагани на геноцид, което ги е принуждавало да се преселват на различни места по света и да живеят на катуни без много вещи със себе си. Това е допринесло до приемането на високата раждаемост като нещо задължително, както и живеенето на групи, все неща които от поколение на поколение са предавани с цел запазване на етноса. Поради скитническия си начин на живот те имат лош бит благодарение на което са непрекъснато не добре приемани от другите общности. Всъщност ровейки из нета тези дни по темата попаднах на статия за Испания и нейната политика и се оказа, че там те са изключително добре интегрирани. Днес обаче и особено у нас този процес е много труден по ред причини, предимно финансови и твърде големия им брой спрямо населението на България, около 4 %, а в някои малки села над 60%. Казвам че днес е трудно заради неактуалността на занаятите, които също са предавани от баща на син и последвалата масова безработица от това, а като скитнически етнос те приемат по наследство уменията с които се изхранват - децата на мечкарите стават мечкари, на кошничарите - кошничари и т.н., което е и причината да не посещават с особена охота училищата.
Днес четох, че министерството обмисля да смеси ромите с останалото население и така да постигне желаната интеграция. Ромите обаче се чувстват силни в група, в свой катун, нещо почти като ...ъъъ... фолклор да го наречем, и поради тази причина сами се отделят от мнозинството, катуните във Франция са доказателство за това, тъй че този замисъл ми се струва ще претърпи провал. Колкото до това различни ли са помежду си, определено са, има ромски семейства със собствен бизнес до две деца, живеят сред останалото население, чисти и добре облечени и естествено добре приемани от всички....


Хехехе.. намерих начин да избягам от двехиляднознаковото ограничение :)

Интересно е дали са станали такива, защото са били гонени, Ив, или са били гонени защото са такива... това малко ми звучи като въпросът за яйцето и кокошката, но така или иначе, те далеч не са единствения етнос в историята на човечеството, който е търпял както гонения, така и големи миграции, но май е единственият в света, който никъде не е успял да се интегрира.

Що се отнася до Испания, там е нормално да са интегрирани доста добре, доколкото там се появяват доста рано, заедно с мюсюлманските нашествия през Гибралтар, някъде около ІХ в. Впоследствие, след изгонването на мюсюлманите, те остават, но през средновековието са били интегрирани ама много хубавичко. След гоненията срещу сефарадските евреи, едва ли са си правили каквото си искат, защото Торквемада не си е поплювал много. Църквата и инквизицията са въвели ред по... не много християнски начин. Опитай да не го спазваш, ако си нямаш работа. И с течение на вековете, са се интегрирали. Само че този начин на интегриране днес е неприемлив и неприложим.

Лошото е, че и аз не съм убеден, че омесването ще даде резултат. Мисля, че то само ще изостри проблемите даже и циганите да не се върнат сами в гетото си. По бай тошово време имаше такава политика и нерядко от общината отпускаха по някой апартамент на циганско семейство във вход, населен с българи. Ми беше егати ужаса. Гледал съм ги в съседния блок - обърнаха целия вход на кочина, никой не знаеше колко точно души живеят вътре смърдеше още от тротоара и познай дали 23 семейства интегрираха по някакъв начин тези от 24-ия апартамент. А най-лошото е, че вече ми се струва, че няма много време за интегриране: пътят на убеждението ще изисква години, а дотогава те ще са основното, да не кажа почти единственото население в България.

А, и са си цигани, в което няма нищо лошо; в крайна сметка "Очи черные" е цигански, а не ромски романс ;)
цитирай
11. xepxakep - Въпрос на самосъзнание
26.09.2010 03:56
Според мен всичко опира до това.Самосъзнание.То определя индивида.Но откъде се определя самосъзнанието,кои са факторите да се изградим като личности и да си поставим критерии за това какви сме и кои сме?Това са 3 основни фактора:
1-общество
2-семейство
3-образование
Ако приемем че обществото това сме ние,точка първа отпада.Следователно възпитанието ни идва от нашето семейство,от неговата ценностна система.Първите впечатления за света на детето са изградени на гледката около неговото креватче и на думите и поведението на себеподобните в неговата стая.
Когато излезе на улицата обаче то вече има база за сравнение от другите семейства(обществото) и тогава идва дилемата кое е добро и зло,полезно и вредно.Понеже сме Българи ще дам нас за пример а и в отговор на didslpole според която разликата между Българина и циганина е само в това че единият ще се замисли преди да заколи другият(кои ли ще да е тои) и по често се къпе.Е,демокрация всеки има право на мнение и да го изкаже.Та какво става в този момент в който детето трябва да осъзнае нещата от живота?Българското дете се сблъсква с далеч по-многоброини характери и примери за подражание.Докато циганчето още от люлката бива научавано на разни тарикатлъци за оцеляване сред по-многоброините и лоши българи които само им желаят злото и ако има начин ще ги застрелят.А и защо да се образова,да се учи на елементарна обща култура(къпане,прилично облекло,добри обноски и т.н.)след като обратното предизвиква проява на негативизъм към него и циганина може да крещи колко е онеправдан и ненавиждан и това му дава право да живее привилигировано.Да не си плаща сметките и данъците а лошите бели българи да му заделят от заплатите си помощи за да се храни.Последното изречение на kass обобщава всичко(Въпреки всичко не малко хора от ромски произход са напуснали гетата и са постигнали големи успехи, което показва, че практически няма дискриминация и отнемане на правата им и всичко е въпрос на лични качества и стремежи:)думите са излишни.
Мир
цитирай
12. borsi - За толкова века в Европа, тази на...
26.09.2010 04:12
За толкова века в Европа, тази напаст не се цивилизова (щом повече от 500 години не им стигнаха за кога?), за това всякакви усилия за интеграция и харчене на пари за тях са безсмислени. Ако на един нормален човек са нужно няколко години за интеграция, дори да идва от джунглата на Екваториална Африка в Европа, а на циганите половин хилядолетие не им стигна, има ли смисъл пресиления хуманизъм да изпадаме в ролята на жертви пред някакви същества за които думата цивилизованост, ред, образование и блага на цивилизацията не съществуват, а имат само разрушителни функции? Ще оставите ли змия която храните да ви хапе, само защото сте хуманисти? Това не е хуманизъм, а мазохизъм. За толкова века присъствие в Европа нима има поне един архитект, учен, художник, композитор? Нима от цигани има изградено нещо друго освен коптори, разрушения, убийства, кражби - само разруха като скотове? Как може араби, евреи, европейци, африканци, турци, азиатци, всеки да има някакво наследство, изкуство, музика, култура, да има принос за всички тези векове, а само циганите да нямат? Та тези хора живеят от 600-700 години в Европа и не са създали нищо, не са дали нищо, само са вземали и само рушат - И Партенона в Рим биха разрушили за да си построят коптор, а статуята на Марк Аврелий биха дали за скрап, ако италианците не така либерални като нас ги толерираха.
500-600-700 години и нищо полезно от тях! Само вреди.

Проблема обаче поне за мен не е в тях. В чужбина ги карат поне до някъде да спазват закона, а у нашите политици които от 21 години ги ползват давайки им много повече права от нас за да тероризират българите.

цитирай
13. kass - pegas08
26.09.2010 10:57
Хипита и роми, има една съществена разлика обаче и тя е в това кой до колко пречи на останалите. Нека всеки прави и жевее както си иска стига да не пречи на другите или да не им тежи финансово нали?
Поздрави!
цитирай
14. kass - malkiatprintz
26.09.2010 11:21
Двоен стандарт! Въпросът със Франция има две страни принце - единия е законов, другия морален. Моралната страна повдига въпроса дали Франция би могла да положи усилия за интегрирането на ромите или просто да ги натири там откъдето са дошли, в родните им страни, в които нямат препитание, получават ниска социална помощ и липсват програми и ресурси за тяхното приобщаване. Това е въпрос на лично решение и политика на френските власти, което ние не можем да осъдим предвид, че Франция е поставена пред свършен факт, т.е. досега не сме предприели нищо да ограничим раждаемостта, да ги принудим да пратят децата си на училище, да се преквалифицират и т.н., в резултат на което стотици хиляди роми се настаняват като у дома си във Франция и си образуват незаконни катуни с лоша хигиена, безработни, без никакви осигуровки и т.н., натежавайки по този начин на социалната им система, като за капак на което и нарушавайки спокойствието на гражданите им. Другия въпрос е законовия, т.е. като страни членки на ЕС българските и румънските роми имат правата на всеки гражданин на ЕС и правото да пребивават и работят където пожелаят. По тази точка също има някои неща за които е помислено и едното е, че неактивните имат право да пребивават в дадена страна членка на ЕС в срок от 3 месеца, след който страната има право да ги експулсира, същото може да направи и в случай, че нарушават законите й, а незаконното настаняване на терени без позволение е своево рода нарушаване на законите. Тъй, че и законово и морално Франция има пълното право да реши как да постъпи за да се справи с възникналия проблем:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6035651,00.html
Мисля, че 300 евро са с цел убеждаване на въпросните лица да напуснат страната доброволно за да се спестят чиновническите процедури, които изискват и срокове и с което нашите "събратя" от ромски произход са се съгласили. Кой прав и кой крив предстои да видим, но при всички положения Европа трябва да разгледа проблема с тази етническа група и вземе
цитирай
15. kass - решение
26.09.2010 11:22
за справянето с проблемите произлизащи от нея...
Поздрави
цитирай
16. kass - didslpole
26.09.2010 11:42
автосегрегация и етнически мир! Трудно ми е да приема мисленето ти по повод еднаквия темперамент и почти никаквите разлики между ромите и българите. Българите водят уседнал живот, имат ясни традиции, религия и фолклор, писменост и държава също. Дори днес при цялото развитие на света българите са в пълно състояние да си вдигнат масивни и красиви домове, къщи на по два ката, да си отгледат зеленчуците, имат познания в областа на животновъдството, да си направят сиренето и кашкавала, виното и ракията също и т.н., с което са в пълно състояние да се грижат за себе си и осигурят прехрана и дом за децата си. С кое от тези показатели могат да се похвалят ромите??? В този ред на мисли автосегрегацията на този малцинствен етнос не е с цел да се противопоставя на някой или да предяви претенции за нещо, тъй като те нямат какво да защитават, нито територии, нито културно наследство, нито искат да сформират собствена държава, нито нищо, автосегрегацията се явява като запазването на племенната общност в която се решават въпросите за миграцията и оцеляването им... Смесването им с други етноси е почти невъзможно поради ред прични, повечето произлизащи от техните традиции, зестри и др.такива...
Поздрави!
цитирай
17. kass - xepxakep
26.09.2010 11:54
Самосъзнанието. Въпросът за самосъзнанието е преди всичко в запазването на ценностите и културното наследство. Какво имат да запазят те и за какво се борят, на принципа "където има келепир, там сме" и така векове наред. Ромите не се самоосъзнават като националност "българи сме, милеем за България" в общи линии скитническия им начин на живот е довел до това да се чувстват "гости" навсякъде. На запад ромите са католици, у нас православни, в турция мюсюлмани което иде да покаже, че те нямат дори собствена религия а примет тази на страната домакин в която се установят. Интересно е и това, че нашите роми празнуват както мюсюлманските така и християнските празници. Самоосъзнаването изисква основи...
цитирай
18. kass - borsi
26.09.2010 12:04
В днешно време е особено деликатна темата за дискриминацията. Тази тема се използва и манипулира много лесно, всеки както сметне за добре и както му отърва, затова смятам, че е време да се поставят ясни граници по тази тема. Силно се надявам случаят с Франция да повдигне дебат на Европейско ниво за справянето и решаването на проблемите с този етнос. Днес ромите надхвърлят 10-12 милиона в света, почти една малка държава и няма как да не се гледа хуманно на въпроса. Хуманното гледане обаче не означава, че не трябва да се вземат мерки за ограничаване на раждаемостта, миграцията и престъпността сред тези хора...
Поздрави!
цитирай
19. vmir - Съвсем наскоро, майка ми ми каза, че имам циганска кръв.
26.09.2010 12:15
Имам сериозни съмнения, че това е поредната измишльотина на майка ми за отмъщение на баща ми, защото тя придаде циганизирането ми на мой прадядо по бащина линия, за който никой никога не е споменавал лоша дума, но има множество спомени и доказателства, че е бил изключително уважаван учител, математик, музикант и основател на читалища в поне два окръга. Като капак, и трите му имена са новозаветни, а безспорната му ерудиция и вяра са проникнали дълбоко и до днес прозират в речника на баща ми, които е заклет атеист, неотварял никога библия, но говори с библейски изрази, притчи и сравнения, очевидно вкоренени у него от семейството и рода, но запазени въпреки “щастливото” освобождение на народа от “досадното” вероучение.

Когато възразих на майка ми, че за разлика от нейния етнически чист, но полуграмотен род, поне половината от наследниците на въпросния “циганин” са висшисти и никой няма каквито и да било прилики с печално известните цигански обичаи и навици, до които нейния род стои много по-близо, тя отговори, че той е бил от циганите като д-р А. Чирков, (който в края на комунизма беше последната надежда на хиляди болни).

Като си помисля, че не съм измежду най-светлокожите, възможно е наистина да имам циганска кръв (ми то и ти, Кас, не изглеждаш съвсем бяла, както и много други, дори в блога, да речем gantree, който дори и по маниери и начин на мислене напомня чистокръвен настоящ лъжлив мингянин). От тази гледна точка обаче, проблемът с циганите се видоизменя доста. Да не би да се окаже, че има доста интегрирани от векове цигани у нас, които просто крият циганските си корени? Говорят за Гоце, за Костов, те не казват нищо по въпроса, но те си знаят защо мълчат.

Ако това е вярно, можем да продължим нататък и да коригираме или уточним представите си за циганите като скитащ народ, дори с пресния пример от Франция, където уж упражнявали правото си на свободни номади, а се оказва, че се загнездват по пътя повече от нормалното за не-номади! В такъв случай излиза, че целта на странстващия цигански поток е да намери място за постоянно настаняване, а не да си живее на колела, защото без това не може. Затова, който си намери такова местенце и не успеят да го върнат обратно в катуна, отпада завинаги от потока и дори не се нуждае от него, но явно трябва да е бил от онези цигани, които са търсели промяната... Следователно, трябва да помислим как да дадем на циганите възможност да избягат от катуна и от своите, както емигрантите ни бягат и се интегрират където намерят, само да не ни ги върнат...
цитирай
20. kass - vmir
26.09.2010 13:11
Относно чистотата на родовете въпроса е много неясен, кои са чистите българи, как изглеждат, какви са техните характеристики? По отношение на цвета на кожата например е трудно да се проследи родословното дърво на всеки за да се каже категорично какви гени носят те. Ето например в моя род има баба от арменски произход, при други мои познати от еврейски, македонски, гръцки и други такива случаи, които допринасят за изменянето на поколенията по физически признаци, но при постоянното съчетание с един и същи народ, например дядо ми - българин, баща ми бълагарин, бащата на сина ми българин и т.н. доколкото и те са чисти като родословие, се получава претопяване на едните гени. Това обаче не е най-важното, по-важно е какво е съзнанието и кои културни ценности, език и религия се предават на поколенията, именно надделяването на една култура над друга е същинската част която самоопределя един човек като потомък на един или друг етнос. Ако погледнем реално в Америка освен индианците няма реална чиста американска общност, но самоосъзнаването на живеещите там като американци ги прави народ... Нещо повече много страни в края на 20 век предприеха емигрантска политика за облагородяване на нацията си...
цитирай
21. malkiatprintz - Разбира се, че ги има и двете страни. ...
26.09.2010 14:40
Разбира се, че ги има и двете страни. "Моралната страна повдига въпроса дали Франция би могла да положи усилия за интегрирането на ромите или просто да ги натири там откъдето са дошли..." Разбира се, че не може да се твърди с увереност, но ми се струва, че французите са се провалили в интегрирането на общностите. Това което съм чувал за Париж от доста хора, които вече са имали щастието да отидат до там, е че - едва ли не - да видиш бял човек в Париж си е късмет. Резултатът е, че - поне това, което съм чувал - градът е станал една доста голяма кочина в сравнение с това, което е бил преди петнадесетина години например. Струва ми се, че невъзможността да интегрират особено по-големи групи от други етноси, проличава и в съвременната им култура: има италиански певци и групи, има английски... но днес френската музика е в доста окаяно състояние. Същото е и по отношение на филмите. А само до преди 25 години имаха и в двете свой собствен стил.

Една позната завърши в университета в Нанси. Разказваше, че познава млади мъже и жени на по 22 години, които си другаруват единствено и само с негри, - забележи: "за да не би да каже някой, че са расисти."!!! Според нея това се е превърнало в психоза. Разказваше, как с нейна приятелка - французойка - седнали през деня в кафене, до тях се тупнал негър и направо я попитал: "Ти ебеш ли се" (буквално - право куме в очи), при което моята позната го скастрила, а нейнта приятелка я сбутала и й пошушнала да не се репчи, за да не стане лошо. ???

Права си, че това си е тяхно решение и никой не може да ги съди за него. Това срещу което негодувам е именно фактът, че те - нормално - взимат доста остри мерки, когато някой прави зулуми у тях, но назидателно размахват пръст и менторски поучават другите, да не правят така и да бъдат толерантни.

цитирай
22. malkiatprintz - По отношение на законовата страна: ...
26.09.2010 14:50
По отношение на законовата страна: ако законът там допуска депортиране без съд - което е напълно възможно - тогава не би трябвало да им плащат. Иначе се получава сякаш мутра ти се е самонастанила в апартамента, а ти, имайки право да я изгониш, й плащаш за да не се връща повече. Нещо ми звучи нелогично. Или я гониш, след като имаш това право, или викаш полиция. Но да я подкупваш да се изнесе от собствената ти къща... просто нещо ми намирисва в такова поведение. Да не говорим, че ако "...300 евро са с цел убеждаване на въпросните лица да напуснат страната доброволно за да се спестят чиновническите процедури...", то прескачането по такъв начин на чиновническите процедури също е форма на незаконност.

И не съм съвсем съгласен, че "...досега не сме предприели нищо да ограничим раждаемостта, да ги принудим да пратят децата си на училище, да се преквалифицират...". Мисля, че ако има цигани като тези, които си изброила по-горе, и много други, които са никому неизвестни, но са си съвсем нормални хора - възпитани, чистоплътни, интелигентни и т.н. (и аз познавам няколко такива, които са си напълно свестни хора, говорят чист български, с една жена продавахме на съседни сергии през 91 и си имахме пълно доверие, което тя оправда напълно), то е точно защото е имало някакви програми. Може би не е направено всичко, но не е и да не е правено нищо.

Напълно съм съгласен, обаче, че такъв дебат трябва да бъде повдигнат на европейско равнище, защото иначе европейците биха се държали по доста балкански маниер - къщата на комшията горяла? Ми да се оправя. А това ще подпали и тяхната черга.
цитирай
23. kass - malkiatprintz
26.09.2010 14:59
Особено чернокожите твърде много разчитат на "расизма" за трупане на дивиденти, подобни истории съм чувала и в Лондон, как чернокожи манипулират белите под предлог, че видиш ли проявяват расизъм срещу тях. Точно това се получава и в България в момента относно малцинствата, толерантността става причина да се въздържа правителството от, да ги наречем строги мерки, което всъщност е и причината да се надига обществено недоволство и етническо напрежение. Това е една от причините поради която не осъждам Франция за нейните действия, защото не смятам, че под някакъв "хуманен" предлог трябва да се стимулира безнаказаността, всички хора са равни и в правата и в задълженията и ако някой етнос не спазва правилата то трябва да понесе последствията си от това, а не едва ли не да се разграничава от останалите и да се тупне на гърба на цивилизованите хора. Верно е, че хората са различни по бит, култура и религия, но общочовешките морални норми са в сила за всички без изключение...
цитирай
24. malkiatprintz - Именно: аз не я осъждам за по-рад...
26.09.2010 15:05
Именно: аз не я осъждам за по-радикалните й мерки, но и те да не осъждат другите, когато другите взимат също такива по-радикални мерки :)
цитирай
25. vmir - 20. kass,
26.09.2010 15:11
kass написа:
Относно чистотата на родовете въпроса е много неясен, кои са чистите българи, как изглеждат, какви са техните характеристики? По отношение на цвета на кожата например е трудно да се проследи родословното дърво на всеки за да се каже категорично какви гени носят те. Ето например в моя род има баба от арменски произход, при други мои познати от еврейски, македонски, гръцки и други такива случаи, които допринасят за изменянето на поколенията по физически признаци, но при постоянното съчетание с един и същи народ, например дядо ми - българин, баща ми бълагарин, бащата на сина ми българин и т.н. доколкото и те са чисти като родословие, се получава претопяване на едните гени. Това обаче не е най-важното, по-важно е какво е съзнанието и кои културни ценности, език и религия се предават на поколенията, именно надделяването на една култура над друга е същинската част която самоопределя един човек като потомък на един или друг етнос. Ако погледнем реално в Америка освен индианците няма реална чиста американска общност, но самоосъзнаването на живеещите там като американци ги прави народ... Нещо повече много страни в края на 20 век предприеха емигрантска политика за облагородяване на нацията си...


Имам съседка циганка, която се е откъснала от средата си, се мъчи всячески да се разграничи от останалите цигани и да подчертае, че няма нищо общо с маниерите им. В дома й всичко блести от чистота, а децата и внуците й, явно по примера на баба си, са изключително любезни, възпитани, чисти и спретнати, само дето 12-13 годишните й внучки като видят сина ми, и не могат да отлепят очи от него, ама добре, че той си има негови сериозни интереси и не забелязва какви какви вълнения им създава. Имам и редица други подобни впечатления, че самоинтегрираните цигани са несравнимо по-чисти, по-подредени и по-порядъчни от средностатистическия българин. Самите те не понасят циганията и коректността в уговорките за тях е въпрос на чест. Ако прадядо ми е бил циганин, защо е основавал читалища за просвещение на българите, защо е учил българчетата, ех да знаеш с какво благоговенние му пишат бивши негови ученици за успехите, които са постигнали благодарение на него, каква вечна признателност му засвитетелстват! Защо Чирков е най-известният лекар в България, щеше ли Гоце да стане презитент, ако българския ентос не го беше избрал за лидер, или пък Костов, да речем.

Всичките ми впечатления показват, че е подвеждаща постановката да очакваме циганите да приемат българския културен модел, защото средностатистическия българин около тях няма на какво да ги научи, освен на глупости, вражди, неразбирателства и завистничество. Даже се чудя има ли изобщо “български културен модел”, или сме един голям катун, в който става едно ужасно блъскане, ритане, хапане, дращене и тормозене на онези с по-лош късмет, в името на какво – да избягат децата ни от катуна, само дето ние ги пускаме да бягат, а циганите своите – не! Това е разбира се, пресилено, всяко кратко описание е неточно, но все пак се питам какво ли бихме представлявали без “наградата” да отидеш в чужбината, да се изучиш в чужбината, пустата му чужбина, която типично по цигански плюем, за да се покажем “родолюбци”!

Шансове за изява и признание на талантите и достойнствата, а не следване на културни модели ни трябва! Бой докато мърдат на всички дембели, успяващи по “втория начин” и обезсмислящи всяко добро усилие, и умения, които ще бъдат декласирани заради вуйцовци, вуйни или други известни прийоми. Труд, ум и талант трябва да бъдат ориентирите ни, а не гоцета, пробутани тайно над нас, за да се чувстваме безсилни и беполезни. “Ама то е същото”, сигурно ще кажеш – да, за мен и теб е едно и също, защото искаме едно и също, и не ни е първа грижа по кой път ще стигнем до него, но нека не забравяме, че по някои от тези пътища дебнат засади и струпани тълпи от лумпени крещят, най-невъобразими идиотщини, за да възпрепятстват придвижването...
цитирай
26. kass - malkiatprintz
26.09.2010 15:15
Не знам за парите принце, но пък и цифрата си я бива близо 200 000 души да минат през съд, да получат покани и в крайна сметка пак да им дадат пари, защото те нямат за да се върнат си е все същото, дали е законно или не не знам, но изглежда никой не се отказал от доброволното си завръщане предвид че пак ще го върнат, но без парите в джоба. А колкото за направеното по отношение на интегрирането, нека не забравяме, че по бай - тошово време нямаше безработица и те си седяха на задниците мирно и кротко, днес обаче е зор за българите (с образование и добра хигиена) камо ли за ромите да се справят с намирането на работа и самоиздръжката си. Франция обаче няма вина за това и тези социални проблеми трябва да се решават на местно ниво. Въпросът който Европа трябва да разгледа е какво да се прави с хора при които нарушаването на закона е масово и локализирано (гетата или цели махали в които не се плащат сметки, данъци и такси)??? Защото бедно или богато нашето общество е със съзнанието на какъв принцип работят отделните системи в една държава - здравеопазване, образование и т.н., докато в ромските общности това въобще не е от никакво значение...
цитирай
27. malkiatprintz - Точно това е - връщането само по себе ...
26.09.2010 15:27
Точно това е - връщането само по себе си не е решение, защото те сами си казаха, че при първа възможност отново отпрашват натам. Най-малкото - за още 300 евро. А и това може да бъде възприето от останалите наши цигани да последват примера им. Що се отнася до намирането на работа, вече сме в 21 век. Имат сателитни чинии по покривите на гетата си, така че не са информационно изолирани от света. Би трябвало да им е ясно, че за да работят нещо, трябва да имат някакво умение, но не желаят да го придобият, защото на социални помощи е по-лесно. Не едно и две изказвания имаше от рода на това, че защо да работят за 300 лв, когато от всевъзможните социални, получават повече? Някъде бях чел преди време, че за тях било обидно да работят за "гаджЕ". Така или иначе, едва ли ще стигнем до някакво решение, въпросът наистина трябва да бъде решен глобално, иначе само ще се прехвърля топката на европейско равнище, докато те ще се множат и ще завоюват нови територии.
цитирай
28. kass - vmir
26.09.2010 15:28
Аз говорех за съзнание, а не за културен модел, особено днешния в който от оскотяване си продадохме душата на дявола. В общи линии проблемите както на ромите, така и на българите произлизат от едно и също зло - отнемане или откъсване от естествените и наследствено предавани заняти, при българите - селското стопанство, което натика харата по градовете, остави безстопанствени земите и откъсна поколенията от земеделието и докато допреди 20-тина годинки държавата (присвоила ги) ги стопанисваше то днес те са оставени на произвола, безстопанствени и пустеещи, което е и основна причина за ниския ни стандарт на живот, ние просто не знаем какво да правим с наследството си. Както споменах, в поста си към края, съзнанието определя битието, поне според мен, и ние трябва пред всеки проблем да се изправим, като го разгледаме от всички страни, вникнем в него и осъзнаем от какво произхожда, останалото е бягство от проблемите, приемане на чужди модели наготово и пълно отричане на собствените си грешки или неосъзнаване...
цитирай
29. crusader - Циганският въпрос
26.09.2010 19:02
Ако живеехме в една регулирана държава, в едно културно общество, нямаше да съществуват проблемите с тях.
Хуманизмът не би трябвало да се тълкува двояко, както в случая с циганите, защото тогава не би бил хуманизъм, а нещо друго, нещо циганско...
цитирай
30. xepxakep - kass
26.09.2010 20:32
Точно това имах предвид с мнението си.Може би не съм се изразил ясно.Сигурен съм че през различните епохи и култури е имало всяакакви подходи към циганите.
От сопата до благата дума.Както е видно обаче няма ефект каквото и да било.Правителството на една държава трябва да може да наложи законите си.В противен случаи то не става за такова.Проблемът е че през последните години циганите се увеличиха а българите намаляха.От тук и фактът че циганите са един сериозен електорат за всяко правителство и те си ги толерират.Какво им пука как живеят и кои тормозят,нали не са засегнати пряко от това.Аз например не гласувам защото не виждам за кои(това е друга тема)но веднага тичам към урните да дам глас за правителство което ми представи платформа в която начина на живот и социална интеграция на циганите са представени като проблем и предложи решения за него.Както мен ще ме осъдят ако плесна шамар на циганин така трябва да осъдят и него.
Мир
цитирай
31. vmir - 28. kass,
26.09.2010 21:08
Много свобода и много закон - е моята най-обща формула.

И разбира се, много работа за поставяне на място на спекулантите, за които свободата и законността са несъвместими.
цитирай
32. kass - crusader
26.09.2010 21:43
Знаеш ли колко хора познавам, които на драго сърце са готови да помогнат на всеки нуждаещ се от помощ. Резултатът от това е, че са заобиколени от хора, които непрекъснато се оплакват и разчитат на тяхната добрина. В същото това време познавам и хора, които са изключително добре материално, но вместо да подадат ръка, непрекъснато се оплакват и търсят някой да ги облекчи финансово ако трябва да им извърши услуга, по възможност да не си платят дори. В този ред на мисли има, поне за мен, няколко правила, които се отнасят за хуманността като добродетел и формите на проява:
1. Всеки е отговорен за собствения си бит, деца и просперитет, освен ако не е в неравностойно положение спрямо другите.
2. Всеки е длъжен да полага усилия, да се образова и ежедневно да се усъвършенства, информира, преквалифицира и адаптира към измененията в които живота го поставя.
3. Всеки е длъжен да проявява милосърдие спрямо другите, тъй както желае да се проявя към него...
От тук следва, че помощ от финансов характер не би могла да донесе нищо, ако човека не полага усилия сам да промени съдбата си, просто ще изяде парите и после пак ще е в същото състояние. Също и че хуманността се налага там където има страдание и нужда от помощ в резултат на някакви събития, бедствия и други внезапни и тежки промени, както и за хора в неравностойно положение: деца сираци, инвалиди и др. След промените може да се каже, че цялата ни държава имаше нужда от помощ, преквалификация след затварянето на заводите, даване на опит за реституираните земи и стопанисването им след разпадането на ТКЗС - тата и т.н. в почти всяка област от живота, нещо с което всеки трябваше да се справя сам и до днес. Най-трудната обаче за хуманността част е когато влезе в сила поговорката "подаваш пръст, отхапват ти ръката", защото нито посещават училище, отказват работа от бюрората по труда, оставят децата си по домове или да просят, не полагат никакви усилия...
Кажи какво да правим и как да помогнем на тези хора?
цитирай
33. kass - xepxakep
26.09.2010 21:52
:))))
цитирай
34. kass - vmir
26.09.2010 21:55
според мен няма много свобода без много закони, както сред хората, така и сред животните. Цялата природа се държи на закони. Законите не означават ограничения или деспотизъм, те са градивната структура на свободата...
цитирай
35. vmir - 34. kass,
26.09.2010 22:07
kass написа:
според мен няма много свобода без много закони, както сред хората, така и сред животните. Цялата природа се държи на закони. Законите не означават ограничения или деспотизъм, те са градивната структура на свободата...


Чудесно казано, не смея нищо да добавя!
цитирай
36. sparotok - проблем
27.09.2010 12:39
Кас, засягаш отново сериозна тема, която за съжаление има твърде нисък приоритет в програмата на правителството ни.
Проблемът е изключително труден за разрешаване заради големият брой роми намиращи се в страната ни, но най-вече поради неадекватните мерки на управляващите през последните 60 години.
Лошото е, че тези, които се интегрират добре не биват поощтрявани, а отказващите интеграция не се санкционират, това е най-добрата рецепта за бедствие.

Поздрави!
цитирай
37. dengubara - Много сериозно! Поздравления!
27.09.2010 14:39
...проблем с безработицата поради напредването на технологиите и промяната на пазарното търсене, което обезсмисля предаваните по наследство занаяти и умения.

И май остават единственият близкодостъпен човешки фактор в обществата на глобалната мрежа....
цитирай
38. haralanov - Циганин не е обидно...
27.09.2010 21:13
Обидно е да наречеш циганина,мангал...
цитирай
39. djgator - kass
28.09.2010 10:38
kass написа:
според мен няма много свобода без много закони, както сред хората, така и сред животните. Цялата природа се държи на закони. Законите не означават ограничения или деспотизъм, те са градивната структура на свободата...

По-добра дефиниция не бях чувал, но малко хора я разбират ( в Бг)! Поздрави за позицията, има нужда да се говори по този проблем и то често.
цитирай
40. miaa - Хареса ми твоята позиция Kass! Безпристрастна:)Браво за постинга!
28.09.2010 14:12
Един задълбочен и мъдър анализ на ромите..тяхната същност, битие, социална активност, проблемите произтичащи от тях и пр..Куп други наболели неща, които рефлектират върху живота ни изобщо! Хареса ми, че се опитваш да погледнеш под различен ъгъл на този глобален въпрос..ромите..И колкото егоистично да звучи се радвам, че съм българка, че животът ми е по- добър. Защото нашето отношение в повечето случаи към ромите е негативно , въпреки, че имаме своите основания за тях.Но престъпленията им / кражби, побоища и др./отчасти са породени от неграмотността, социалният им статус.Това е наслагвано с години наред, определя психиката им и затова те са отхвърляни от обществото..
Преди 15 години работих с роми/ от турски произход/. Изключително лоялни.И до днес останахме приятели. Жалко, че пътищата ни се разминаха. ..Отидоха в чужбина да си търсят късмета. Проблема с ромите е важен и трябва да намери своето решение, за да продължим да изграждаме бъдещето на децата си.
цитирай
41. kass - sparotok
28.09.2010 14:27
Не знам коя е най-добрата рецепта, но очевидно се нуждаем от такава за да заеме страната ни достойно място сред останалите страни в Европа!
Поздрави!
цитирай
42. kass - dengubara
28.09.2010 14:29
Дядо ми, бог да го прости, казваше "най-важното нещо е човек да има занаят", той беше портретист, чудя се какво ли щеше да работи днес :), но вероятно щеше да намери начин :)...
Поздрави!
цитирай
43. kass - haralanov
28.09.2010 14:30
и аз мисля, че не е обидно названието циганин...
цитирай
44. kass - djgator
28.09.2010 14:32
Там където не работят човешките закони, автоматично влизат в действие законите на джунглата, но така или иначе винаги има закони които определят живота ни, въпроса е кои ще си изберем. Ако не щем да се научим с добро - животът ще ни научи с лошо...
Поздрави!
цитирай
45. kass - miaa
28.09.2010 14:34
Благодаря ти miaa, според мен човек трябва винаги да бъде обективен и да погледне на нещата от всички страни, за мен проблема с ромите е главно в "културно - битовите различия", всичко останало е плод на лоша политика...
цитирай
46. hel - Поздрав за позицията. Слушах скоро ...
28.09.2010 23:21
Поздрав за позицията. Слушах скоро по радиото, че в Турция нямали проблеми с циганите. Законите били много строги и те били принудени да се интегрират. Май това е пътя.
Тези, които искат да се интегрират, бързо го постигат и българите ги приемат, дори по-добре от техни колеги-българи в съответния бизнес. Мнението ми е от лични наблюдения. Бях в техен офис - чист, с компютри, хората - любезни... Как става това - нали и те са израснали между цигани и в България като другите! Определено са предпочитани.
Тези, които не искат да направят каквато и да е промяна, са голям проблем! Да, трябва да бъдат разбрани, хубаво, но те отказват да приемат, че законите в едно общество трябва да се спазват и злоупотребяват с всяка добрина, която им се прави.
цитирай
47. jandenis - ромите
29.09.2010 22:32
най интересното е че ромски махали има там кадето има етнически бьлгари или в саседство с тях,и никога самостоятелно /////
цитирай
48. vmir - 47. jandenis - ромите
30.09.2010 00:22
jandenis написа:
най интересното е че ромски махали има там кадето има етнически бьлгари или в саседство с тях,и никога самостоятелно /////


Точно така е, има решение за местене на гетото срещу нас в масивни казармени постройки, но те не искат, и сме до тук. Иначе цялата околност е опустошена, не останаха огради, нито градини, за кабелите и металните врати да не говорим, опустошенията и мръсотиите са потресаващи.
цитирай
49. vmitkov - Когато се срещнат две цивилизации
02.10.2010 01:13
има три възможни изхода от срещата им:
1. По-развитата цивилизация да не се намесва в живота на по-неразвитата цивилизация.
2. По-развитата цивилизация да се намеси в живота на по-неразвитата с цел да я усъвършенства.
3. По-развитата цивилизация да унищожи по-неразвитата, което е напълно по силите на по-развитата цивилизация.

Третият вариант е приложен когато европейската цивилизация се е срещнала с индианската в Америка.

Първите два варианта се практикуват смесено и с променлив неуспех в Европа спрямо циганите.

Защо с неуспех?

Защото ако цивилизованите европейци не се намесват в живота на циганите (първи възможен изход), то циганите започват да правят каквото си искат с европейците и най-вече да крадат и да убиват (това е позволено според техните нрави спрямо нециганите) белите европейци, тоест да живеят на гърба (за сметка) на европейската цивилизация, което по същество е приложение на третия възможен изход, но от страна на циганите спрямо белите европейци. Резултатът е невъзможност на практика да се приложи вторият принцип.

Ако пък белите европейци започнат да прилагат втория принцип и се опитват да цивилизоват циганите, тоест да ги образоват и научат на правилата на бялата цивилизация, то циганите се съпротивляват по всички начини, които могат да измислят, което в крайна сметка пак води до приложение на третия възможен изход, но от страна на циганите спрямо белите европейци.

И поради гореописаните две ситуации се налага като възможен единствено третият изход - по-развитата цивилизация, тоест европейците, да унищожи по-неразвитата цивилизация, тоест циганите. Това е най-доброто за бялата раса решение, защото самото съществуване на циганите сред бялата раса, което винаги е било и винаги ще бъде паразитно съществуване, спъва и забавя развитието на бялата европейска раса.

Продължавам.
цитирай
50. vmitkov - Продължение
02.10.2010 01:31
В тази насока вече има изпробвани в Китай съвременни методи за ограничаване и намаляване на раждаемостта. А по-директният метод е бил приложен още от Хитлер.

Аз се изненадах когато преди много години посетих тогавашното ГДР и установих, че там няма цигани с изключение на двама румънци, които блъскаха и дърпаха заключените врати на тоалетната в къмпинга, където бях отседнал, и то с такава сила, че се чудя как конструкцията на тоалетните не се събори. И това при положение, че щом вратата на тоалетната клетка се заключи от вътре, от вън на бравата се вижда червен надпис "Заключено" на немски език. Но червеният цвят е достатъчен на един цивилизован човек да разбере, че няма нужда да блъска и да дърпа заключената врата.

По въпроса за расизма

Еврейските ционисти с цел защита на тяхната раса са наложили на европейците догмата, че да си расист е лошо нещо. В същото време те защитават с всички позволени и непозволени средства тяхната си раса и винаги за сметка на бялата европейска раса. Същият принцип практикуват и циганите. Тогава възниква въпросът: "Защо бялата европейска раса се прави на цивилизована и не се защитава от евреите и циганите?"

Или с други думи казано - расизмът е полезен за расата, защото той я защитава от чужди земни раси и цивилизации доколкото тези чужди раси се опитват да приложат третия принцип. Ако чуждата раса не се опитва да приложи третия принцип, то тогава расизмът става безпредметен.

И точно това направи Саркози, защото французите бързо разбраха, че циганите не могат (защото не искат) да възприемат бялата цивилизация и единственото, което искат от бялата раса, е да паразитират за нейна сметка.

Същото прави и Италия - не признава циганите за граждани на Италия.

Но на Франция и Италия им е лесно - могат да изгонят циганите. Но какво да правим ние, които сме на пътя за Европа и първи посрещаме удара на нецивилизованите раси, идващи от Азия?

Възможните решения са три. Виж началото!
цитирай
51. vmitkov - Току-що
02.10.2010 19:50
по bTV съобщиха, че циганите струват на България 1 милиард лева годишно.

Не зная доколко е точна тази сума, но тяа само потвърждава моята теза, че циганите паразитират за сметка на българите и съответно тяхната изостанала цивилизация спъва развитието на нашата цивилизация.
цитирай
52. qwe123 - 321/123
18.08.2011 15:07
Здравейте!
Добре сте се постарали със статията,поздравления! Аз,попаднах на нея след ,като написах в търсачката на гугал 'Руси Забунов' но така и не успях да разбера нещо ,конкретно за тази личност ,но попаднах на страхотна развръска в последствие докато ви пиша:
http://etnosi.wordpress.com/2011/05/20/obuchavat_roditeli_na_romski_deca/
цитирай
53. анонимен - клуб знакомств саратов
01.12.2011 02:45
<a href=http://www.burshtyn.kuncihost.net/znakomstva-v-smolenske-besplatno.html>Знакомства в смоленске бесплатно</a>
<a href=http://www.vinnica.addmyads.com/flirtomir-com-znakomstva.html>Flirtomir com знакомства</a>
<a href=http://www.gorodnja.teapotcosy.com/seks-znakomstva-nizhnyaya-tura.html>Секс знакомства нижняя тура</a>
<a href=http://www.omf.aptekaon.in/intimnie-znakomstva-v-murmanske.html>Интимные знакомства в мурманске</a>
<a href=http://www.enau.aptekaon.in/ctg-2-3.html>Чат знакомств кому за 40</a>
<a href=http://www.drff.aptekaon.in/detskiy-sayt-znakomstv-moy-mir.html>Детский сайт знакомств мой мир</a>
<a href=http://www.xoeq.aptekaon.in/znakomstva-v-gorode-krasnodare.html>Знакомства в городе краснодаре</a>
<a href=http://www.uoui.aptekaon.in/besplatniy-sayt-znakomstv-dlya-invalidov.html>Бесплатный сайт знакомств для инвалидов</a>
<a href=http://www.burluk.addmyads.com/sayt-znakomstv-g-barnaul.html>Сайт знакомств г барнаул</a>
<a href=http://www.ufqzq.aptekaon.in/rabota-g-engels-saratovskoy-oblasti.html>Работа г энгельс саратовской области</a>
<a href=http://www.mlox.aptekaon.in/znakomstva-moy-mir-registraciya.html>Знакомства мой мир регистрация</a>
<a href=http://www.yfizh.aptekaon.in/rabota-ohrannikom-v-obninske.html>Работа охранником в обнинске</a>
<a href=http://www.ufqwm.aptekaon.in/buhgalterskiy-uchet-stroitelno-montajnih-rabot.html>Бухгалтерский учет строительно монтажных работ</a>
<a href=http://www.zhdanovka.c0t.biz/galaktika-znakomstv-proga-na-komp.html>Галактика знакомств прога на комп</a>
<a href=http://www.gerca.amania.web.id/viborg-intim-znakomstva.html>Выборг интим знакомства</a>
<a href=http://www.oopc.aptekaon.in/slujba-znakomstv-v-nijnem-novgorode.html>Служба знакомств в нижнем новгороде</a>
<a href=http://www.glbwg.aptekaon.in/rabota-55-kladovshik.html>Работа 55 кладовщик</a>
<a href=http://www.qscg.aptekaon.in/znakomstva-ivanovo-s-telefonami.html>Знакомства иваново с телефонами</a>
<a href=http://www.uoui.aptekaon.in/chat-znakomstv-v-nijnem-novgorode.html>Чат знакомств в нижнем новгороде</a>
<a href=http://www.jive.aptekaon.in/tiamo-sayt-znakomstv-otzivi.html>Тиамо сайт знакомств отзывы</a>
<a href=http://www.belopole.hipacia.info/intim-znakomstva-eysk.html>Интим знакомства ейск</a>
<a href=http://www.cqk.aptekaon.in/znakomstva-v-g-nikolaeve.html>Знакомства в г николаеве</a>
<a href=http://www.pwrk.aptekaon.in/pravoslavnie-znakomstva-v-nijnem-novgorode.html>Православные знакомства в нижнем новгороде</a>
<a href=http://www.burluk.addmyads.com/mir-lyudey-znakomstva.html>Мир людей знакомства</a>
<a href=http://www.zastavna.kedija.com/sayt-znakomstv-v-tomske-seks.html>Сайт знакомств в томске секс</a>
<a href=http://www.genichesk.amania.web.id/znakomstvo-detey-s-knigoy.html>Знакомство детей с книгой</a>
<a href=http://www.luwph.aptekaon.in/super-djob-rabota-vakansii.html>Супер джоб работа вакансии</a>
<a href=http://www.golajapristan.nxfree.com/sayti-znakomstv-spb-besplatnie.html>Сайты знакомств спб бесплатные</a>
<a href=http://www.ojk.aptekaon.in/znakomstva-gluhie-devushki-nijegorodskoy-oblasti.html>Знакомства глухие девушки нижегородской области</a>
<a href=http://www.gluhov.nxfree.com/sayti-seks-znakomstv-razvod.html>Сайты секс знакомств развод</a>
<a href=http://www.bfhqr.aptekaon.in/vakansiya-elektrika-v-spb.html>Вакансия электрика в спб</a>
<a href=http://www.armjansk.web4free.org/intim-znakomstva-v-krimu.html>Интим знакомства в крыму</a>
<a href=http://www.dubrovica.prog-office.com/znakomstvo-roditeley-s-dou.html>Знакомство родителей с доу</a>
<a href=http://www.ojruu.aptekaon.in/rabota-kostroma-nepolniy-rabochiy-den.html>Работа кострома неполный рабочий день</a>
<a href=http://www.alushta.free4webhost.com/igri-na-znakomstvo-na-angliyskom.html>Игры на знакомство на английском</a>
<a href=http://www.bomx.aptekaon.in/seks-znakomstva-v-stupino.html>Секс знакомства в ступино</a>
<a href=http://www.busk.kuncihost.net/besplatnie-seks-znakomstva-v-kontakte.html>Бесплатные секс знакомства в контакте</a>
<a href=http://www.qscg.aptekaon.in/znakomstva-dlya-polnih-lydey.html>Знакомства для полных людей</a>
<a href=http://www.bobrinec.gettingstart.com/gimeney-net-znakomstva.html>Gimeney net знакомства</a>
<a href=http://www.dzhankoj.d-rocket.us/znakomstva-samara-love-ru.html>Знакомства самара love ru</a>
<a href=http://www.okomy.aptekaon.in/ctg-2-5.html>Хантер работа екатеринбург</a>
<a href=http://www.vax.aptekaon.in/znakomstva-v-krasnodare-s-foto.html>Знакомства в краснодаре с фото</a>
<a href=http://www.artjomovsk.web4free.org/sluzhba-znakomstv-v-krasnodare.html>Служба знакомств в краснодаре</a>
<a href=http://www.nycx.aptekaon.in/seks-znakomstva-do-18.html>Секс знакомства до 18</a>
<a href=http://www.dsj.aptekaon.in/znakomstva-v-siktivkare-besplatno.html>Знакомства в сыктывкаре бесплатно</a>
<a href=http://www.bogng.aptekaon.in/rabota-v-banke-vakansii-minsk.html>Работа в банке вакансии минск</a>
<a href=http://www.urtgv.aptekaon.in/prays-na-otdelochnie-raboti-tambov.html>Прайс на отделочные работы тамбов</a>
<a href=http://www.utnj.aptekaon.in/znakomstva-s-devushkami-v-krasnoyarske.html>Знакомства с девушками в красноярске</a>
<a href=http://www.utnj.aptekaon.in/megafon-sms-znakomstva.html>Мегафон смс знакомства</a>
<a href=http://www.jgc.aptekaon.in/halyava-znakomstva-seks.html>Халява знакомства секс</a>
<a href=http://www.kzthc.aptekaon.in/rus-bank-rejim-raboti.html>Русь банк режим работы</a>
<a href=http://www.mkz.aptekaon.in/znakomstva-s-devushkami-inostrancami-besplatno.html>Знакомства с девушками иностранцами бесплатно</a>
<a href=http://www.ibtlx.aptekaon.in/brigada-lesorubov-ishet-rabotu.html>Бригада лесорубов ищет работу</a>
<a href=http://www.mey.aptekaon.in/seks-znakomstva-v-timashevske.html>Секс знакомства в тимашевске</a>
<a href=http://www.enakievo.prog-office.com/znakomstva-v-kirove-kaluzhskoy-oblasti.html>Знакомства в кирове калужской области</a>
<a href=http://www.jgc.aptekaon.in/besplatnie-kodi-na-galaktiku-znakomstv.html>Бесплатные коды на галактику знакомств</a>
<a href=http://www.xphka.aptekaon.in/rejim-raboti-21-vek.html>Режим работы 21 век</a>
<a href=http://www.vihcu.aptekaon.in/rabota-tokar-vahta-vakansii.html>Работа токарь вахта вакансии</a>
<a href=http://www.egeu.aptekaon.in/ctg-3-6.html>Www eroklassniki ru сайт знакомств</a>
<a href=http://www.okomy.aptekaon.in/kiev-vakansii-prepodavatel.html>Киев вакансии преподаватель</a>
<a href=http://www.ojruu.aptekaon.in/vakansii-v-himkah-moskovskoy-obl.html>Вакансии в химках московской обл</a>
<a href=http://www.jska.aptekaon.in/znakomstva-dlya-seksa-efremov.html>Знакомства для секса ефремов</a>
<a href=http://www.bahmach.masterinstant.info/znakomstva-g-sankt-peterburg.html>Знакомства г санкт петербург</a>
<a href=http://www.zhdanovka.c0t.biz/sayt-znakomstv-sozday-paru.html>Сайт знакомств создай пару</a>
<a href=http://www.grebjonka.teapotcosy.com/sayt-znakomstv-s-inostrantsami-podrostkami.html>Сайт знакомств с иностранцами подростками</a>
<a href=http://www.jive.aptekaon.in/ctg-8-4.html>Быстрое видио знакомство</a>
<a href=http://www.ejnak.aptekaon.in/rabota-v-astrahani-vakansii-voditel.html>Работа в астрахани вакансии водитель</a>
<a href=http://www.gwxq.aptekaon.in/stariy-oskol-znakomstva-s-telefonami.html>Старый оскол знакомства с телефонами</a>
<a href=http://www.cnso.aptekaon.in/love-city-3d-znakomstva-igra.html>Love city 3d знакомства игра</a>
<a href=http://www.beregovo.hipacia.info/znakomstva-v-gorode-kaluga.html>Знакомства в городе калуга</a>
<a href=http://www.utnj.aptekaon.in/besplatnie-intim-znakomstva-v-moskve.html>Бесплатные интим знакомства в москве</a>
<a href=http://www.jiqs.aptekaon.in/ctg-8-1.html>Знакомства в новосибирске 24 опен</a>
<a href=http://www.uoi.aptekaon.in/ruruto-znakomstva-kiev.html>Руруто знакомства киев</a>
<a href=http://www.dzhankoj.d-rocket.us/seks-znakomstva-zelenodolsk.html>Секс знакомства зеленодольск</a>
<a href=http://www.vishnjovoe.tvrf.biz/russkiy-sayt-seks-znakomstv.html>Русский сайт секс знакомств</a>
<a href=http://www.glbwg.aptekaon.in/pomosh-v-vibore-raboti.html>Помощь в выборе работы</a>
<a href=http://www.qgq.aptekaon.in/hristianskie-znakomstva-protestanti.html>Христианские знакомства протестанты</a>
<a href=http://www.berdichev.hipacia.info/sluzhba-znakomstv-donetsk.html>Служба знакомств донецк</a>
<a href=http://www.tkwt.aptekaon.in/seks-znakomstva-korenovsk.html>Секс знакомства кореновск</a>
<a href=http://www.burshtyn.kuncihost.net/ust-ilim-znakomstva.html>Усть илим знакомства</a>
<a href=http://www.tvsxt.aptekaon.in/vakansii-sankt-peterburg-pomoshnik-menedjera.html>Вакансии санкт петербург помощник менеджера</a>
<a href=http://www.uoui.aptekaon.in/obyavleniya-znakomstva-bez-registracii-besplatno.html>Объявления знакомства без регистрации бесплатно</a>
<a href=http://www.upou.aptekaon.in/otkrovennie-intim-znakomstva.html>Откровенные интим знакомства</a>
<a href=http://www.ilvjv.aptekaon.in/ctg-3-2.html>Официант вакансии москва ночной</a>
<a href=http://www.brody.goclickhost.com/intimnie-znakomstva-v-g-nizhnevartovske.html>Интимные знакомства в г нижневартовске</a>
<a href=http://www.wbli.aptekaon.in/klub-znakomstv-belarus.html>Клуб знакомств беларусь</a>
<a href=http://www.xzrfg.aptekaon.in/vakansii-v-moskve-voditel-tramvaya.html>Вакансии в москве водитель трамвая</a>
<a href=http://www.ythke.aptekaon.in/vakansiya-glavniy-vrach-bolnici.html>Вакансия главный врач больницы</a>
<a href=http://www.jska.aptekaon.in/znakomstva-muravlenko-ruruto.html>Знакомства муравленко руруто</a>
<a href=http://www.okhz.aptekaon.in/intim-znakomstva-besplatno-onlayn.html>Интим знакомства бесплатно онлайн</a>
<a href=http://www.itxgg.aptekaon.in/gu-gmc-vakansiya.html>Гу гмц вакансия</a>
<a href=http://www.rthy.aptekaon.in/znakomstva-pari-harkov.html>Знакомства пары харьков</a>
<a href=http://www.drff.aptekaon.in/chat-znakomstv-kiev.html>Чат знакомств киев</a>
<a href=http://www.cdh.aptekaon.in/tatarskie-znakomstva-v-ulyanovske.html>Татарские знакомства в ульяновске</a>
<a href=http://www.epif.aptekaon.in/samiy-znamenitiy-sayt-znakomstv.html>Самый знаменитый сайт знакомств</a>
<a href=http://www.opkuu.aptekaon.in/vakansii-rukovoditel-direktor-nachalnik.html>Вакансии руководитель директор начальник</a>
<a href=http://www.andrushjovka.free4webhost.com/map2.html>Доска знакомств питер</a>
<a href=http://www.vax.aptekaon.in/sayt-seks-znakomstv-v-kurske.html>Сайт секс знакомств в курске</a>
<a href=http://www.grebjonka.teapotcosy.com/vecherinka-klub-znakomstv.html>Вечеринка клуб знакомств</a>
<a href=http://www.nmlp.aptekaon.in/http-intim-znakomstva.html>Http интим знакомства</a>
цитирай
54. bahi - В статията не фигурират име...
26.02.2012 20:17
В статията не фигурират имената на най-видните роми Чирков и Романов .по принцип когато се пише за Чапразов ,не се пише за Романов ,но искам да подчертая ,че Чапразов е един вид  ученик на Романов ,но след това ученикът измами учителя си по най-долен начин .
цитирай
55. bahi - а режисьорът Мануш Романов, който ...
26.02.2012 20:22
vmir написа:
а режисьорът Мануш Романов, който беше депутат във Великото Народно Събрание от СДС и също трябва да е в първия списък, ми е съсед и сме си говорили с него за племето му, че е нарекло "гадже" всички не-цигани по името на жестокия завоевател, който ги е протонил от родината им преди 10 века. Ако това е вярно, и в различните от тях те виждат жесток тиранин, това е удивителен пример за предаване на психотравма от поколение на поколение.

ако Ви е съсед би трябвало и мене да ме познавате ,с искренни чувства ви благодаря
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kass
Категория: Забавление
Прочетен: 4221336
Постинги: 266
Коментари: 13643
Гласове: 23073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031