Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2013 22:54 - Истерия
Автор: kass Категория: Забавление   
Прочетен: 31352 Коментари: 66 Гласове:
39


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Голямa полемика, голямо чудо покрай забраната за пушене в заведенията. Често пъти са ме обвинявали, че в прекаления си оптимизъм твърде надценявам сънародниците си, като ги смятам за по-разумни отколкото в действителност са. За първи път се усъмних в преценката си и дори повярвах, че вероятно наистина смятам българина за по-интелигентен отколкото в действителност е. Цялата работа около закона прилича на една безсмислена истерия, в която наистина не става ясно какъв е проблема. В началото защитавах непушачите, защото като човек който умее да се поставя на мястото на другите, предполагах колко зле са се чувствали да ги одимяват, в разгара на спора обаче бавно и постепенно започнах да отдръпвам защитата си за тях, защото разбрах, че не търсят решение или консенсус, а като малки деца се тръшкат да стане на тяхното без ни най-малко да се замислят, да чуят другите или просто да проявят каквото и да било разбиране. Думите им: „Аз искам”, „На мен ми пречи”, „ Защо аз трябва да търпя”... и т.н. доказват само, че цялата им философия се върти единствено около АЗ-а им, а това вече крайно не ме засяга. Не ме засяга, защото аз пък не искам хората да пият, но ни най-малко съм си позволила да определям живота на другите според моите желания.
  Не искам да споря с никого, не искам да убеждавам никого в нищо. Моето мнение си е мое и ще си го запазя за себе си, пиша този постинг с надеждата, че ще успея да обрисувам ситуацията достатъчно ясно за да се погледнем отсрани и... кой знае, може пък и да се разбере за какво е цялата тази дъндания.
   Аз съм пушач. Всъщност пушач, който все отказва цигарите, но още не ги е отказал. Рядко ходя по заведения, така че темата съвсем не ми е най-наболяла и това дали ще се пуши в кръчмите или не, е последната ми грижа в момента.  Живея с непушач и никога не са възниквали свади около вредния ми навик, което иде да покаже, че когато има правила, разделяне на териториите и съобразяване, съжителството между двама „врагове” от този тип, е абсолютно възможно.
  Подобен консенсус може да постигне и в обществото, и в заведенията стига обаче хората да се спрат до там, докъдето проблема ги засяга лично и не се разпростират там където не ги засяга, защото никой не би трябвало да го засяка какво прави съседа, в съседния апартамент, ако не му пречи лично, така, както непушачът не го засяга как и колко пуши пушачът в определеното за това място.
 Здравето и борбата на държавата с вредните навици стоят в основата на закона, но дали държавата действително е предприела борба с тютюнопушенето или просто е копнала за пореден път някаква норма от т.н. цивилизовани страни? Да видим: борбата с контрабандните цигари е точно нулева, а съществуват и съмнения, че държавни лица са част от нея. Никакви усилия за информация в учебниците за да не пропушват младите, а като за капак на всико и държавата в последните двадесет години се оказва и най-големият убиец. Само за последната година шест човека се самозапалиха, двама мъже избиха семействата си и се самоубиха, десетки скочиха от мостовете, а хиляди измряха по болниците или по домовете си заради липсва на лекарства, клинични пътеки, апаратура, средства за операции и т.н. и т.н кой знае още колко неизвестни случаи.... голяма грижа за здравето няма що. Но да не се отклонявам, пушенето вреди – малко или много, нека кажат лекарите доколко, но повече вреди нанасят стреса, състоянието на тревога, тормозът и не на последно място – алкохолът. Както и да е. Ако обществото иска да е цивилизовано – ето му реални борби за постигането му, защото ако някой си мисли, че като спре цигарите автоматично става цивилизован, ще го разочаровам ужасно. Опасявам се, че двете неща нямат нищо общо и човек или е цивилизован или не е. Нека видим фактите – има пушачи лекари, учители, професори, депутати, въобще всякакви, така че това с цивилизоваността е крайно смешно и предлагам да го оставим на страна. Ето и един коментар копнат някъде от нета:

   “Ами дай да въведем право на убийство и да го наречем евтаназия по нощните заведения да не се мъчат хората, по същата логика право на изнасилване на кухи лейки като тебе щото сама си си виновна да отидеш на заведение и подобни УВРЕЖДАЩИ ОКОЛНИТЕ!”

 Подобни има хиляди. Както сами можете да се убедите такава цивилизованост лъха от този непушач, че дрънка... Жалко наистина, колко грозно може да изглежда човек в стремежа си да се наложи, тръшка се малко дете, противоречи си, говори като навита латерна едно и също, при това с цялото си старание и посветеност, прекарвайки десетки часове в сипене на подобни коментари в интернет от позицията на по-висш... да се чуди човек. Всъщност май няма нищо за чудене, това е истерия. Изглежда придава някакъв смисъл в живота на тези хора, може да се явяват някакви месии за нова цивилизована България или кой знае какво още са си въобразили, че са, но докато не стане ясно какъв точно е проблема със създаването на територия за пушачи в заведенията, са крайно неубедителни в искреността си.  Защото аргументът „В Европа е така” не е достатъчно силен, първо, защото не в цяла Европа е така и второ, защото се различаваме от Европа по прекалено много неща и ако си приличаме само по забраните не говори добре за нас като общество.


Така или иначе всичко ще отмине. Ще се намери някакъв компромис поне за сега, надявам се. Ще се поуспокоят страстите, но тази тема беше много, много показателна, за това колко път още имаме да извървим преди да станем общество, което прекрасно разбира кои проблеми са действително важни и неотложни и с кои може да се направи някакъв компромис.
 





Гласувай:
40



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - kass
08.06.2013 23:25

Нямам какво да добавя.

Мога само да те поздравя за правилните разсъждения!

цитирай
2. sande - Излишен спор! Ненужен!
08.06.2013 23:26
Темата за пушенето не е актуална тема за България!

Може дза бъде тема след 30 - 50 години.

Ние сме на друг етап и това е най-маловажната тема.

По сравнение с другите теми. И Европа.

Това е политиканстка тема.
цитирай
3. kass - Цивилизованост???
08.06.2013 23:36
Колко безсмислен аргумент.
Грижа за здравето??? - още по-безсмислен. Само ще вметна, че закриват белодробна болница в Пловдив, която е дарение, цялата й градина е направена с дървета и растения помагащи на белодробно-болните. Болницата в Девин е закрита, поне двадесет души има загинали на път за Смолян или където и да било, а там живеят 30 000 души. За справка - болниците в София са около сто и на всеки 15 000 души се пада по една болница... какво ти здраве??? Ама накарай ги всички тези страстни писачи да защитят едно здравно заведение ... няма ги никакви...
цитирай
4. kass - tutankhamon661
08.06.2013 23:40
Поздрави Фараоне...
цитирай
5. kass - sande
08.06.2013 23:48
sande написа:
Темата за пушенето не е актуална тема за България!

Може дза бъде тема след 30 - 50 години.

Ние сме на друг етап и това е най-маловажната тема.

По сравнение с другите теми. И Европа.

Това е политиканстка тема.


Не очаквах, че ще се превърне в такава истерия. С някои непушачи стана невъзможно да се говори, реакциите им са сприхави, а коментарите агресивни. Колко са несъстоятелни пък да не говорим. Някои защитават алкохола пред тютюнопушенето??? Кой би предпочел да живее с алкохолик пред това да живее с пушач????????????????
цитирай
6. kass - анонимен - Подводни
09.06.2013 00:41
анонимен написа:
Благодарско за вниманието!


Някъде ти изчезна коментара, а беше толкова хубав. Яд ме е, че не го копирах.
цитирай
7. aip55 - Аз пък мисля,
09.06.2013 00:51
че всичко опира до култура и възпитание по този въпрос. Не съм пушач, но жена ми пуши по две кутии цигари на ден. Като си легнем вечер, миризмата е непоносима за непушача. Мирише ми на мъж или по точно на каруцар. А, как ли Вашият мъж мисли по този въпрос, след като Вие пушите и вонята е същата? Но в прекият смисъл сте права. Политиците оправиха социалното ни положение и сега показват, колко са (загрижени) за здравето на народа си. Не трябва да има дискриминация м/у пушачи и непушачи.......
цитирай
8. kass - aip55
09.06.2013 01:24
Не пуша по две кутии цигари на ден, дъвча дъвки, мия си зъбите... абе не е избягал още :)... примърморва от време на време, но повече от загриженост за мен, отколкото заради себе си... както и да е... не съм против борбата срещу тютюнопушенето, против съм борбата срещу пушачите и крайните ограничения. т.е. не съм против да има някакви ограничения, разделение и прочие, но съм против крайните мерки. А самата борба се изразява в друго. И това е да не пропушват хората, трябва да се насочат усилията към младите, защото в бохемските им години най-много се посяга към цигарите. и не на последно място е адски смешно да си мислим, че голи, боси, мръсни, дрипави, невъзпитани и злобни можем да си сложим по една вратовръзка върху непраната риза и да седнем на масата на богатите като равни с тях, защото точно на това ми прилича цялата тази истерия с цивилизоваността и Европа :)
Поздрави!
цитирай
9. malkiatprintz - В заведенията имаше проблем - на ...
09.06.2013 02:01
В заведенията имаше проблем - на много места вентилацията не работеше, за да икономисват ток. И вместо хората да натиснат съответните контролни органи да си свършат работата, се хванаха за гушите. Т.е. държавата отново предпочете да удари балтията, отколкото да се напъне да свърши нещо. А хората пък си умряха от кеф, че са "натрили носа" на една немалка група свои съграждани. Попадал съм на коментари как на пушачите трябва да им бъдат отрязани ръцете, за да няма как да пушат; как трябва да им бъдат конфискувани апартаментите, за да не могат да пушат дори и там, защото като си отворели прозореца да проветряват, димът се разнасял по съседите; че трябва да бъдат пребивани с камъни. И това бяха коментари след дълги и напоителни пререкания по темата, изпълнени със злоба и омраза, каквато не може да се предаде само в няколко цитата. Та като гледам тази злоба и омраза, единственото обяснение е, че целта не е да има решение, а едни хора да си избият комплексарщината на гърба на другите. И разбирам, защо една от ругатните на италианците е: "bulgaro!" И защо Европа натиска за интегриране и подпомагане на (винаги единните) цигани, докато не рядко гледат на българите с презрението на добре завоалираната погнуса.
цитирай
10. ckarlet - И аз като теб бях супер възмутена ...
09.06.2013 08:02
И аз като теб бях супер възмутена това ли е най-важното, с което трябва да се започне... И тъкмо българите бяхме приели забраната безпроблемно и започна да се спазва изцяло, сега отново е на дневен ред да я има или няма. Сигурна съм, че след месеци, години, обществото ще свикне и ще започне да я приема от позитивната й страна. Не виждам защо нещо вече постигнато за доброто и здравето на всички, трябва да се променя... Но ние в къщи сме непушачи и трябва да призная, че не се застояваме по заведенията, но пък е хубаво да влезеш да похапнеш в заведение и да си побъбриш с приятели и близки без да има смъдене и сълзене в очите, или да се омирисват дрехите ни на дим.
Поздрави, Касс! Напълно споделям написаното от теб!
цитирай
11. kmetova - Криво разбраната "циливилизация"
09.06.2013 08:03
Според лозунгите на протестиращите срещу пушенето на обществени места аз съм съвременна, модерна и цивилизована европейка защото не пуша. Но не се почувствах поласкана. Не повярвах, че съм цивилизована ако защитя правата само на една група хора, а другите - които не са като мен да отрека и дори да им отправям обидни квалификации и обиди. Че кое му цивилизованото на това? В защита на моите права, обаче нека има строго определени места за пушачите, правилата да се спазват много строго, който не се съобразява да плаща високи глоби - както собственикът на заведението, така и самият пушач.
цитирай
12. анонимен - Ще кажа само няколко думи. Щом в ц...
09.06.2013 08:11
Ще кажа само няколко думи.
Щом в цагарите се съдържат над 300 вида отровни и канцерогенни вещества, включително 6 радоактивни, то простата логика изисква да се спре отглеждането на тютюни. Всечко останало е гнусна дамагогия.
цитирай
13. kass - malkiatprintz
09.06.2013 10:13
malkiatprintz написа:
В заведенията имаше проблем - на много места вентилацията не работеше, за да икономисват ток. И вместо хората да натиснат съответните контролни органи да си свършат работата, се хванаха за гушите. Т.е. държавата отново предпочете да удари балтията, отколкото да се напъне да свърши нещо. А хората пък си умряха от кеф, че са "натрили носа" на една немалка група свои съграждани. Попадал съм на коментари как на пушачите трябва да им бъдат отрязани ръцете, за да няма как да пушат; как трябва да им бъдат конфискувани апартаментите, за да не могат да пушат дори и там, защото като си отворели прозореца да проветряват, димът се разнасял по съседите; че трябва да бъдат пребивани с камъни. И това бяха коментари след дълги и напоителни пререкания по темата, изпълнени със злоба и омраза, каквато не може да се предаде само в няколко цитата. Та като гледам тази злоба и омраза, единственото обяснение е, че целта не е да има решение, а едни хора да си избият комплексарщината на гърба на другите. И разбирам, защо една от ругатните на италианците е: "bulgaro!" И защо Европа натиска за интегриране и подпомагане на (винаги единните) цигани, докато не рядко гледат на българите с презрението на добре завоалираната погнуса.


Така е Фил, от някои изказвания се долавя направо жестокост... Кому бе нужно това противопоставяне на хората направо недоумявам?
цитирай
14. kass - ckarlet
09.06.2013 10:24
ckarlet написа:
И аз като теб бях супер възмутена това ли е най-важното, с което трябва да се започне... И тъкмо българите бяхме приели забраната безпроблемно и започна да се спазва изцяло, сега отново е на дневен ред да я има или няма. Сигурна съм, че след месеци, години, обществото ще свикне и ще започне да я приема от позитивната й страна. Не виждам защо нещо вече постигнато за доброто и здравето на всички, трябва да се променя... Но ние в къщи сме непушачи и трябва да призная, че не се застояваме по заведенията, но пък е хубаво да влезеш да похапнеш в заведение и да си побъбриш с приятели и близки без да има смъдене и сълзене в очите, или да се омирисват дрехите ни на дим.
Поздрави, Касс! Напълно споделям написаното от теб!


Не знам какво да кажа ckarlet, единственото което направи Атанасова за здравеопазването, което се нуждае от сериозни реформи, е да забрани пушенето, а това е направо смешно. Както и да е, ако се отразява на заведенията, а има такива, например нощните и пивниците, може да се облекчи малко режима или по-точно да се допуснат изключения. Никой не може да ме убеди, че не може да се намери компромис. Не е ли странно колко много енергия хвърлят хората за този проблем, а колко важни и неуредени неща се подминават, при това проблеми, които ще предотвратят смъртта на хората днес и сега...
цитирай
15. kass - kmetova
09.06.2013 10:31
Ех, де да беше толкова просто това с цивилизацията и отказването на цигарите :)...
Всъщност забраните за тютюнопушене започват отпреди четири века :)...

http://svobodenizbor.org/bg/%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B5
цитирай
16. kass - kushel
09.06.2013 10:36
:)))... Кушел, не знам какво съдържа тютюна, но като оставим настрана, че някои от вредите му ми се струват силно преувеличени ще кажа само, че в края на миналия век на балканите е имало най-много пушачи на глава от населението. В същото това време сме били 2-3 в Европа по столетници. Дали киселото млекце, дали чистият планински въздух, дали хубава храна или по-спокойният живот... не знам, но цигарите не са били чак толкова смъртоносни колкото днес :)))....
цитирай
17. анонимен - Касси, просто не са били обработ...
09.06.2013 11:20
Касси, просто не са били обработвани с хиляди химикали. Ти все още си на другата камбанария и естествено търсиш всякакви оправдания за вредния си навик, но когато спреш цигарите, ще се почувстваш истинската свобода и ще се гордееш със себе си. Аз ги спрях на 40 за една секунда и в продължение на години чекмеджетата ми бяхапални с кутии с цигари. Никога след това не съм ги докосвал. Противни са ми. Цегарите са си робство и наркомания парекселанс.
цитирай
18. kass - kushel
09.06.2013 11:40
Кушел, аз не споря с теб, нали затова все ги отказвам :)... Нямам против да се полагат усилия в тази посока и не защитавам вредния навик. Няма пушач, който да иска децата му да пропушат или поне аз не познавам такъв. Въпросът обаче е дали действително се води борба срещу тютюнопушенето? И дали тези крайни мерки ще имат някакъв ефект за здравето на нацията при положение, че здравната ни система е в такова безобразно състояние, че контрабандата с цигари е гигантска в България, да не говорим за стреса, мизерията, ГМО в храните и че живота ти зависи от късмета повече, отколкото на реални добре организирани мерки на държавата да го опазят и защитят? Това са належащите проблеми в страната: да не се закриват болници, да има поне аптека по селата, бърза помощ да е бърза, а не хора да остават без право на неотложна лекарска помищ, а не дали пушача ще има зала за пушене или няма да има... Помисли и сам ще видиш колко е безсмислена тази истерия...
цитирай
19. cefules - Целият конфликт е много измислен и ...
09.06.2013 11:44
Целият конфликт е много измислен и ме е яд, най-вече от това, че хората толкова му се вързаха, при това толкова първосигнално. Не се ли замислиха, че една рекламна пауза по телевизията е много по-вредна за подрастващите от това, че някой някъде си пуши? Да засекат по часовник колко от времето отива за рекламиране на употреба на алкохол. Уж със стил, уж заради купона, уж в умерени количества не е вреден, ама какво означават тези нещица и има ли изобщо алкохолик, който според себе си не пие "със стил", "заради купуна", "в умерени количества". Наскоро пък ново 5 в нашенското публично пространство: да се забрани монокинито. Пак заради децата, било неморално. И тръгне ли се в този ред толкова забрани ще има, че каквото и да правим все неразрешено ще живеем. При това щото имаме много ум и сами гледаме да се ограничаваме.
цитирай
20. анонимен - Сега...
09.06.2013 11:57
аз не бих нарекла това "истерия". Между другото, здравната система, която наистина е неработеща, е обременена от боледуващи, вместо от хора, залагащи на профилактиката, в т.ч. и на базата на пушенето. Разбира се, с това не искам да кажа, че ако всички спрат да пушат, здравеопазването ни моментално ще цъфне и върже, но ефект ще има при всички случаи.
Съгласна съм за лицемерието на държавата или по-скоро на държавните ръководители, които от една страна налагат забрана за пушенето, а от друга разпъват чадър над контрабандната търговия с цигари. Но, както и да го погледнем, ако алкохоликът, например, вреди само на себе си и на близките си, пушачът трови наоколо доста хора. Аз не бих искала някой да ме трови или поне не по този начин.
Поздрави и винаги с уважение към теб!
цитирай
21. kass - Стеф,
09.06.2013 11:57
Милиарди харчат правителствата по света заради алкохола и последиците от него. Закона, още преди да станем цивилизовани с забраната за пушене, е категоричен - 50 гр. алкохол да пиеш, забранено е да се качваш на кола. И никой не води толкова ожесточена битка срещу консумацията на алкохол, защото хората разчитат, че има закон, ще се спазва, ще следи и прилага стриктно... Днес обаче се крещи с цяло гърло как ограниченията за пушене в залата за пушачи не се спазвали и хоп, хайде да ги забраним нацяло... Ми то има нарушители и на закона за пиенето и шофирането??? По тази логика дай забраним и алкохола... Безсмислено е да се води подобен разговор, защото няма да има разбиране, докато всички смятат, че цивилизоваността се постига със забрани....
цитирай
22. podvodni - Обещано
09.06.2013 12:22
В общи линии си права, но въпросът наистина е от първостепенно значение.
Винаги съм казвал, че тютюна носи повече ползи отколкото вреди. На днешен етап една от ползите на тютюна е, че предпазва от ГМО ефекта.
Но не това е най-важното.
По важното в случая теста за компромисност, който не издържахме!
Парадокса на който бяхме свидетели бе, че тъй наречените "цивилизовани" непушачи заложиха на своят егоизъм и егоцентризъм в сравнение с диваците пушачи които търсеха компромис.
Много индивиди предпочетаха да живеят в противопоставянето и разделението в двете крайности, вместо във златната среда на компромиса и разбирателството.
цитирай
23. анонимен - Човешката психика е така устроена,
09.06.2013 12:50
че съзнателно, или несъзнателно, провокативно, или не, "АЗ"-ът винаги видимо доминира в спор, или дискусия.

Но по теми като горната , "АЗ"-ът на непушачите се сблъсква с "НИЕ"-то на ресторантьори и бармани.
Сблъсъкът е между "здраве и хигиена" и "финансови интереси".
Все едно е да сравняваш качество с цена. Винаги ще има две "АЗ".
Затова и "Соломоновско" решение /мъдро решение на привидно нерешим проблем/ много трудно може да се вземе и трябва много внимателно да се премисли и дискутира.

Да не забравя да спомена, че аз съм умерен пушач , но защитавам сегашния закон.
Решението не е във връщане колелото на историята назад, а в решения с които "и вълкът да е сит, и агнето цяло". В случая това може да стане с консенсус и рационални финансови действия.
цитирай
24. podvodni - Подводни до Андрешко
09.06.2013 13:53
Бъркаш двата "щата", макар те да са едно и също нещо. Но само според гръцкият език. Поради липсата на по-подходящо наименование, АЗ-ът е тъждествен на нашето Съ-Знание, но в метафизичен смисъл.
ЕГО-то е съвкупност на всичките ни материални щения.
И не става въпрос за сблъсък между"здраве и хигиена" и финасови интереси, а сблъсък на полярности и откровенна глупост и незнание.
Смешно, да не кажа откровенно глупаво, е съждението, че видиш ли заради забраната, пушач е намалил цигарите и е спрял да пуши в колата или апартамента си и поради тази причина поддържа закона за забрана на тютюнопушенето, особенно в часта му която се отнася до заведенията.
Въпрос!
Какво пречи на този пушач да не пуши в колата , апартамента или заведение?
Нищо, нали?
Грешка!
Пречката за това е той самият!!!!

И когато се спори за "вредата" от тютюна, моля да се има едно единствено нещо предвид.
Запомнете, "природата" никога не създава безполезни и опасни "неща". Те се създават единственно от човеците!
цитирай
25. kass - petef
09.06.2013 14:12
Петеф, в някои цивилизовани европейски страни тревичката е законна на определени места. Предлагам да се цивилизоваме като хората и да си я позволим и тук :).
цитирай
26. kass - andreshko
09.06.2013 14:19
Финансови интереси? Дори и затова да става въпрос пак си струва да се търси компромис. Никой няма право да обрича цели браншове на фалит или определени хора на мизерия и безработица. В крайна сметка когато пушачите станат малцинство, както в Европа, тогава забраната би била лесно понесена от този бранш, затова първо трябва усилията да се насочат в друга посока и след това да се наложи подчертавам ПЪЛНАТА забрана... никой не казва да се отмени или да няма такава, предполагам го разбираме всички. Така, че нека първо се цивилизоваме като европейците, да си оправим здравеопазването, да се преборим с контрабандата, да се създадат програми за борба с вредните навици, информация в учебниците и т.н. и т.н. пък тогава да сме наистина цивилизовани, а не като сега... смешни...
цитирай
27. kass - angpiskova
09.06.2013 14:27
Грешно е мисленето, че алкохола вреди само на този който пие, ако не вярваш напълни една тенджера с вино и постой надвесена над нея. :) Аз лично съм се опивала от пиещи покрай мен без да съм близвала алкохол, че и махмурлук съм имала даже на другия ден. Всъщност твоят коментар е показателен за това, че не става въпрос за компросмис, защото ако не искаш да ти димят наоколо щеше да те устройва да има зала за пушачи и зала за непушачи като никак няма да ти пука кой колко дърпа фасове в съседното помещение. Въпроса обае не е в това. Просто сте решили че не е цивилизовано и искате да цивилизовате насилствено хората :)... Само, че преди това трябва ад се цивилизоваме наистина, а не просто да си въобразяваме, че като спрем цигарите ще станем европейци :))))....
цитирай
28. joysii - Е то по едно време нали опитвахме да ...
09.06.2013 14:32
Е то по едно време нали опитвахме да има зали за пушачи и непушачи в заведенията, ама...дрън-дрън, винаги когато решавах да изпия едно кафе, или да посетя ресторант си тръгвах оттам кашляйки и с противно вонящи дрехи и коси.Кофти.
Аз не пуша от десетина години.Сега отвреме навреме си дръпвам по веднъж когато ми се прииска.
Но определено - не съм съгласна да прекарвам в заведение часове наред полузадушена и омирисана на дим.
Така че - категорично подкрепям мнението - който пуши - да си пуши вкъщи и навън. Мисля,че свикнахме вече с цигарите пред вратата, защо сега да правим крачка назад?
цитирай
29. malkiatprintz - Така е Фил, от някои изказвания се ...
09.06.2013 15:28
kass написа:
Така е Фил, от някои изказвания се долавя направо жестокост... Кому бе нужно това противопоставяне на хората направо недоумявам?


Кому е нужно противопоставянето между левскари и цесекари, та да се стига дотам че да се бият едни други? Кому е нужно противопоставянето между хората по партийни пристрастия та да се стига до случаи, в които започват да се мразят и да се разрушават познанства и приятелства? Кому е нужно противопоставянето между шофьори и пешеходци (но едните си карат както им падне, другите пресичат както им дойде и целокупно се псуват като цивилизовани каруцари)? Много ясно - нужно е на властта, защото знае, че на хората не им стиска да се опълчат срещу нейните безумия и им подхвърля дъвки за разсейване, както и на хората, които знаят, че не им стиска да се опълчат срещу безумията на властта, и си търсят отдушници за избиване на комплексите си чрез конкретизирано материализиране на очевидно вродената си злоба.

joysii написа:
Е то по едно време нали опитвахме да има зали за пушачи и непушачи в заведенията, ама...дрън-дрън, винаги когато решавах да изпия едно кафе, или да посетя ресторант си тръгвах оттам кашляйки и с противно вонящи дрехи и коси.Кофти.


Това е проблемът, Джойси - законът задължаваше заведенията да имат отделни салони и мощни вентилационни системи. Само че собствениците на заведения или не сложиха вентилация, или сложиха евтини и маломощни, колкото да отбият номера и определено не ги пускаха, за да икономисват ток. А държавата така и не си свърши работата - да ги контролира и да ги задължи да спазват закона. И вместо заедно да натиснем държавата да си свърши работата и да накара ресторантьорите да инсталират наистина мощни системи, които да стоят включени, така че да е проветрено, ние предпчетохме да се изядем едни други и една част от хората да изгони другата част навън с морализаторски вдигнат пръст (и нерядко - с прикрита, ехидна усмивка).
цитирай
30. анонимен - Кушел, аз не споря с теб, нали затова ...
09.06.2013 15:34
kass написа:
Кушел, аз не споря с теб, нали затова все ги отказвам :)... Нямам против да се полагат усилия в тази посока и не защитавам вредния навик. Няма пушач, който да иска децата му да пропушат или поне аз не познавам такъв. Въпросът обаче е дали действително се води борба срещу тютюнопушенето? И дали тези крайни мерки ще имат някакъв ефект за здравето на нацията при положение, че здравната ни система е в такова безобразно състояние, че контрабандата с цигари е гигантска в България, да не говорим за стреса, мизерията, ГМО в храните и че живота ти зависи от късмета повече, отколкото на реални добре организирани мерки на държавата да го опазят и защитят? Това са належащите проблеми в страната: да не се закриват болници, да има поне аптека по селата, бърза помощ да е бърза, а не хора да остават без право на неотложна лекарска помищ, а не дали пушача ще има зала за пушене или няма да има... Помисли и сам ще видиш колко е безсмислена тази истерия...


Нямаш си представа какво мога да ти разкажа по тия въпроси от личен опит.
Демагогия и интереси. Безмерна алчност.
А това, че медицината е в каменната ера за обикновените хора е най-голямато престъпление спрямо българския народ, наред и с всички останали. Два милиона убити за нацията и жертвите се увеличават. За две атомни бомбардировки Япония е загубила 5 път по-малко хора.
цитирай
31. alexs - Това за пушенето е второстепенен ...
09.06.2013 15:35
Това за пушенето е второстепенен въпрос дори третостепен и има елементарни решения удовлетворяващ и двете спорещи страни ! .....умишлено се мълчи по първостепенните въпроси, за които се направиха на ударени ....По-добре да спорим за цигарите отколкото да променяме статуквото!
цитирай
32. blackpredator - Права си Кас
09.06.2013 15:47
Вопиющо лицемерие! Борбата не е срещу пушенето, а срещу пушачите. А има място под слънцето за всички. Но не, пИдалите-Вутевци искат мрак. Не сакам на мен да е добре, на пушачите да е зле...
И това е уродливото. Толерантноста, възможноста да дадеш "еднаквост" и на другия, е въпрос на интелигентност. Това да си и с пет дипломи, те прави начетен, но не интелигентен. Това е привилегия май на пушачите.;))
Виж ги навсякъде. Не посещавали заведения, но били против. Великолепна кучешка менталност, може да не ям круши, но ще лая и хапя, за да не ядеш и ти...
цитирай
33. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!
09.06.2013 15:49

Пак са спекулирали с миризмата на цигари. Това е въпрос на лично мнение. Hа мен ми харесва и определено е по-добре да мирише на цигари, отколкото на мръсни чорапи или потни ризи - мнооооого разпространено в България.

Да не говорим, че има толкова гадни парфюми, в сравнение с които цигареният дим е райски аромат.

Това, че на някой не му харесвал, изобщо не е довод.

цитирай
34. djgator - Иве
09.06.2013 15:52
Не мога да разбера едно нещо в българската народопсихология - как с една и съща лъжа или един и същ прийом, може ефективно да се зомбират нискочелите ни сънародници и това продължава вече 70 години! Работят ни по една и съща елементарна схема и ние ( без мен разбира се) падаме в капана веднага. Пускат слух по медиите, че ще увеличават някаква цена или нов , ограничаващ правата законопроект и .. ефектът е мигновен, но и траен: хората мигновено забравят истинските проблеми, забравят мръсотиите които вършат управниците и се втурват да дебатират по въпросната новоспусната тема - залъгалка! Толкова тъп народ едва ли се намира по света, едно куче дори - като го ритнеш и запомня, повече не идва, а българите - 70 години ги забаламосват като малки деца! Спрете да се занимавате с глупости и си спомнете - България загива, хората бедстват, политиците вършат престъпления ежедневно, горивата достигнаха отново най-високи нива, а те - се занимават с пушачите!!??! ТЪПО!
цитирай
35. kass - joysii
09.06.2013 16:28
joysii написа:
Е то по едно време нали опитвахме да има зали за пушачи и непушачи в заведенията, ама...дрън-дрън, винаги когато решавах да изпия едно кафе, или да посетя ресторант си тръгвах оттам кашляйки и с противно вонящи дрехи и коси.Кофти.
Аз не пуша от десетина години.Сега отвреме навреме си дръпвам по веднъж когато ми се прииска.
Но определено - не съм съгласна да прекарвам в заведение часове наред полузадушена и омирисана на дим.
Така че - категорично подкрепям мнението - който пуши - да си пуши вкъщи и навън. Мисля,че свикнахме вече с цигарите пред вратата, защо сега да правим крачка назад?


Е, каква крачка назад като няма дори малка стъпчица напред :)... В общи линии на непушача ще му е грозно да пушат и извън заведението, и в залата за пушачи... и където и да било. Дори някой да каже, че пуши само у дома си, пак някой ще цъка с език и ще вика "как ли смърди у тях?"... така, че не очакваме чак толкова разбиране защо хората пушат, но поне да се мирясат когато им се осигури проветрива и чиста от дим среда, защото всичко останало вече не им влиза в работата :)...
Поздрави!
цитирай
36. kass - malkiatprintz
09.06.2013 16:30
Кому е нужно ли Фил? Ами нали знаеш приказката "двама се карат, трети печели", но кой ни е крив?
цитирай
37. kass - kushel
09.06.2013 16:34
Не само медицината е в каменната ера Кушел, храната която ядем е под всякаква критика, има ръст на алергиите и вирусните инфекции... затова като ми заговори някой за здраве и ме хвърля в оркестъра. Няма какво да си говорим, живота в България е въпрос на късмет...
цитирай
38. godlieb - ПРЕДНАМЕРЕНО ДЕФОКУСИРАНА НАЦИОНАЛНА ПРОБЛЕМАТИКА -
09.06.2013 16:39
- УПРАВЛЕНСКИ ПОХВАТ ПРЕДНАЗНАЧЕН ДА ЗАМЕСТИ И ЗАВОАЛИРА ЗАДЪЛБОЧАВАЩАТА СЕ СТОПАНСКА И ПЕРСОНАЛНА КРИЗИСНА ОБСТАНОВКА - ЗАДЪЛБОЧАВАЩОТО СЕ ЕЛЕКТРОИЗНУДВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - ОТ СТРАНА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЕЛЕКТРО И МОБИЛНИ КОНГЛОМЕРАТИ.
цитирай
39. kass - alexs
09.06.2013 16:39
alexs написа:
Това за пушенето е второстепенен въпрос дори третостепен и има елементарни решения удовлетворяващ и двете спорещи страни ! .....умишлено се мълчи по първостепенните въпроси, за които се направиха на ударени ....По-добре да спорим за цигарите отколкото да променяме статуквото!


Винаги може да се намери решение, но не искат. Първостепенните въпроси са толкова много и изискват изключително много воля и постоянство, но сякаш не са интересни за населението. Всъщност на мен ми е все едно дали ще се пуши или не в кръчмите, но не ми е все едно когато нещо се налага по подобен начин и населението стига до такива безсмислени истерии...
цитирай
40. kass - blackpredator
09.06.2013 16:52
blackpredator написа:
Вопиющо лицемерие! Борбата не е срещу пушенето, а срещу пушачите. А има място под слънцето за всички. Но не, пИдалите-Вутевци искат мрак. Не сакам на мен да е добре, на пушачите да е зле...
И това е уродливото. Толерантноста, възможноста да дадеш "еднаквост" и на другия, е въпрос на интелигентност. Това да си и с пет дипломи, те прави начетен, но не интелигентен. Това е привилегия май на пушачите.;))
Виж ги навсякъде. Не посещавали заведения, но били против. Великолепна кучешка менталност, може да не ям круши, но ще лая и хапя, за да не ядеш и ти...


Ако не бях прочела и постовете на хора които познавам бих си помислила, че са платени коментатори да дразнят хората и предизвикват скандали. За жалост обаче не съм убедена, че хората не са се заразили и изпаднали в тази истеричност тъй като досущ като един подхващат рефрена за цивилизоваността и др. дивотии и най-вече ме изумяват в защитата си на алкохола...
цитирай
41. kass - djgator
09.06.2013 16:58
djgator написа:
Не мога да разбера едно нещо в българската народопсихология - как с една и съща лъжа или един и същ прийом, може ефективно да се зомбират нискочелите ни сънародници и това продължава вече 70 години! Работят ни по една и съща елементарна схема и ние ( без мен разбира се) падаме в капана веднага. Пускат слух по медиите, че ще увеличават някаква цена или нов , ограничаващ правата законопроект и .. ефектът е мигновен, но и траен: хората мигновено забравят истинските проблеми, забравят мръсотиите които вършат управниците и се втурват да дебатират по въпросната новоспусната тема - залъгалка! Толкова тъп народ едва ли се намира по света, едно куче дори - като го ритнеш и запомня, повече не идва, а българите - 70 години ги забаламосват като малки деца! Спрете да се занимавате с глупости и си спомнете - България загива, хората бедстват, политиците вършат престъпления ежедневно, горивата достигнаха отново най-високи нива, а те - се занимават с пушачите!!??! ТЪПО!


Много е просто Веско, просто водиш борба с това, с което вярваш че ще успееш. В случая с пушачите, ще обидиш един-двама, ще вдигнеш скандал на съседа... ефект има, чули са те, видя ли са те, изявил си се, наложил си се, малко победи но сладки :)... Борбата с политиците е трудна работа, иска се да се чете, да минеш по трънливия път на институциите било с оплаквания, жалби или каквото и да било, а резултатът е неясен... Малки битки за малки хора - просто е :)... Големите битки са за големите хора...
Поздрави!
цитирай
42. jeremy231 - Каси, здрасти! Пак си сритала кокошника. :-))))))))))))))
09.06.2013 17:02
Еднозначно съм "ЗА", пушенето в кръчмите и разделението на салони за пушацчи и непушачи там, където е възможно. По принцип, въпросът може да се разглежда така "аз не искам да седна на една маса с непушачи. Те искат да седнат на моята маса". Всъщност, до сега медицината не е потвърдила със 100% категоричност, че цигарите са фактор за куп болести. Гледам, че Кушелът е взел отношение. Понеже знам, че има кола, нека го попитам, ако ме фрасне с колата си или съм в едно помещение с неговата работеща кола, колко време ще живея? И ако той е в едно помещение с мен и аз пуша непрекъснато, той колко време ще живее?
цитирай
43. kass - godlieb
09.06.2013 17:04
godlieb написа:
- УПРАВЛЕНСКИ ПОХВАТ ПРЕДНАЗНАЧЕН ДА ЗАМЕСТИ И ЗАВОАЛИРА ЗАДЪЛБОЧАВАЩАТА СЕ СТОПАНСКА И ПЕРСОНАЛНА КРИЗИСНА ОБСТАНОВКА - ЗАДЪЛБОЧАВАЩОТО СЕ ЕЛЕКТРОИЗНУДВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - ОТ СТРАНА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЕЛЕКТРО И МОБИЛНИ КОНГЛОМЕРАТИ.


Всички успехи на бившите, общо 5, здравни министъра на предходното правителство са да забранят тотално пушенето и да ограничат направленията. Докато здравната ни система се нуждае от сериозни реформи, за 4-тири години правителството постигна гореописаните две постижения :)....
Да живее цивилизацията :))))....
цитирай
44. kass - jeremy231
09.06.2013 17:17
Питам аз, какво ще стане ако се направи заведение само за пушачи? Има такива за гей-двойки, какво пречи да има и за други различни, в случая пушачи... Отговориха ми, че това щяло да бъде дискриминация спрямо непушачите?????? Или аз нещо не можах да разбера в цялата работа или има нещо което съвсем е объркало понятията на хората, ама знам ли, може и аз да не съм в ред...
цитирай
45. alexs - Питам аз, какво ще стане ако се на...
09.06.2013 17:33
kass написа:
Питам аз, какво ще стане ако се направи заведение само за пушачи? Има такива за гей-двойки, какво пречи да има и за други различни, в случая пушачи... Отговориха ми, че това щяло да бъде дискриминация спрямо непушачите?????? Или аз нещо не можах да разбера в цялата работа или има нещо което съвсем е объркало понятията на хората, ама знам, може и аз да не съм в ред...

Абе за някои хора по-добре да спорим за пушенето отколкото за цената на тока или лихвите по кредитите, безработицата, корупцията .....за турцизацията и циганизацията или как след две три десителетия България просто може да изчезне...
цитирай
46. july26 - 42 е прав, но не е единствена причина за този спора
09.06.2013 19:14
Интелигентни разсъждения, както обикновено, Кас... Ситуацията е" Леле, леле, как сме се уплеле..!" в държавата ни. Аз пуша пури чат пат и все пак одобрявам непромяната на режима. Не е въпрос на цивилизованост, на много повече неща е, но не ми се спори, все отнякъде се почва и не е добре да се връщаме назад. След това и други мерки, след подготовка на обществото...и т.н.
Дълга тема...предпочитам спорове за по стойностни теми, ти ги можеш..:)
Поздрави:)
цитирай
47. jeremy231 - Просто си е в сила правилото, че хората нямат нищо против дискриминацията.
09.06.2013 19:39
kass написа:
Питам аз, какво ще стане ако се направи заведение само за пушачи? Има такива за гей-двойки, какво пречи да има и за други различни, в случая пушачи... Отговориха ми, че това щяло да бъде дискриминация спрямо непушачите?????? Или аз нещо не можах да разбера в цялата работа или има нещо което съвсем е объркало понятията на хората, ама знам ли, може и аз да не съм в ред...

цитирай
48. kass - july26
09.06.2013 20:31
И на мен не ми се спори още от влизането на забраната е така, не виждам смисъл, но толкова истеричност ми идва в повече. Някак хората трябва да осъзнаят, че царя е гол и всички тия вопли са напразни, ако не вложим цялата си енергия в по-важни неща. Инак като съм решила да пуша, ще пуша дотогава докато не реша да спра, а не защото някой ще ми забрани или защото не искам да му изглеждам нецивилизована :)... Всъщност покрай забраната се наблюдава ново явление - нови социални контакти покрай пепелниците пред заведенията, тъй че който не е заговорил мадамата на дансинга в дискотеката може да го направи по време на фас-паузата... Е, така е, както се казва "краставите магарета се намират навсякъде"... :)....
цитирай
49. kass - . jeremy231 - Просто си е в сила правилото, че хората нямат нищо против дискриминацията.
09.06.2013 20:41
освен ако не е насочена срещу тях :)....
цитирай
50. jeremy231 - Каси, естествено.
09.06.2013 21:01
Мераклии да командарят другите, какво да правят, колкото щеш напоследък.
:-)))))))))))))) Ние, пушачите ще се организираме и ще искаме дискриминация на шофьорите. Да си карат колите извън градовете. :-) На специално обозначени места.
цитирай
51. tutankhamon661 - 55. jeremy231
09.06.2013 21:21
jeremy231 написа:
Мераклии да командарят другите, какво да правят, колкото щеш напоследък.
:-)))))))))))))) Ние, пушачите ще се организираме и ще искаме дискриминация на шофьорите. Да си карат колите извън градовете. :-) На специално обозначени места.



Мисля, че би трябвало да се приложи при още много групи:

Велосипедисти - може да ме блъснат.

Майки с колички - има колела значи прилича на автомобил.

За каруците е повече от наложително

Абе, ще го измислим. Bажното е да правим на инат.


цитирай
52. ka4ak - Иве,нещо което е правилно,не трябва да се отменя!!!:)
09.06.2013 21:24
Порок е и ако успеем да се преборим с него,ще е супер!!!:)))
И в самолетите се пушеше,но сега ще те обяввят за ТЕРОРИСТ!!!:(((
Противоречието идва от това,че на производителите на тютюн им дават ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ,което си е смешно,а и акцизът е милярден и т.н.!:(((
Проучвам възможността за заведение за ПУШАЧИ,по регистрация в съда,като вече уредих от една закрита казарма противогази,за да се дават на входа,ако случайно влезе НЕПУШАЧ!!!:(((
ПРОСТО СЪМ СИ ДРАКА....:)))
цитирай
53. kass - jeremy231
09.06.2013 22:52
jeremy231 написа:
Мераклии да командарят другите, какво да правят, колкото щеш напоследък.
:-)))))))))))))) Ние, пушачите ще се организираме и ще искаме дискриминация на шофьорите. Да си карат колите извън градовете. :-) На специално обозначени места.


Шт, недей така с шофьорите, че съм и шофьор на всичкото отгоре... въобще вредител отвсякъде, направо съм за убиване :)...
цитирай
54. kass - ka4ak
09.06.2013 22:58
Качак, че то това не е борба с тютюнопушенето, а гаврене с пушачите, понеже е вредно да се пуши навсякъде не само в заведенията. Тъй, че нямам против да се води борба с вредния навик, но не и да се вряка така срещу половината население. При това държавата първо да се справи с контрабандата на цигари, после да се прави на принципна, инак е много смешно, нецивилизовано и неадекватно...
Къде ще бъде заведението за пушачи да дойда на откриването, ще поканя и куп познати непушачи, ще ми е забавно да ги гледам с противогазите, както те се забавляват да гледат пушачите пред заведенията като наказани...:)...
п.п. шегувам се разбира се, никак няма да ми е приятно да гледам някой с противогаз...
цитирай
55. kass - tutankhamon661
09.06.2013 23:02
tutankhamon661 написа:
jeremy231 написа:
Мераклии да командарят другите, какво да правят, колкото щеш напоследък.
:-)))))))))))))) Ние, пушачите ще се организираме и ще искаме дискриминация на шофьорите. Да си карат колите извън градовете. :-) На специално обозначени места.



Мисля, че би трябвало да се приложи при още много групи:

Велосипедисти - може да ме блъснат.

Майки с колички - има колела значи прилича на автомобил.

За каруците е повече от наложително

Абе, ще го измислим. Bажното е да правим на инат.




На сина ми все му казвам, че ако съм един следовател и искам да измъкна някаква информация от някой не е нужно да го заплашвам, просто му пускам десет хлапета като него и той сам ще си каже всичко... Тъй, че ако някой реши да забранява има доста неща за забраняване :)... едно от които е хлапетата да не говорят по повече от два часа на ден...
цитирай
56. ka4ak - 55. kass - ka4ak Иве,не е до шега!!!:(((Талибаните почнаха да изкореняват маковите полета и САЩ,бУтнаха Близнаците,за да търсят Бин Ладен в Афганистан !???:((((
10.06.2013 02:08
53. ka4ak - Иве,нещо което е правилно,не трябва да се отменя!!!:)
09.06 21:24
ka4ak написа:
Порок е и ако успеем да се преборим с него,ще е супер!!!:)))
И в самолетите се пушеше,но сега ще те обяввят за ТЕРОРИСТ!!!:(((
Противоречието идва от това,че на производителите на тютюн им дават ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ,което си е смешно,а и акцизът е милярден и т.н.!:(((
Проучвам възможността за заведение за ПУШАЧИ,по регистрация в съда,като вече уредих от една закрита казарма противогази,за да се дават на входа,ако случайно влезе НЕПУШАЧ!!!:(((
ПРОСТО СЪМ СИ ДРАКА....:)))

kass написа:
Качак, че то това не е борба с тютюнопушенето, а гаврене с пушачите, понеже е вредно да се пуши навсякъде не само в заведенията. Тъй, че нямам против да се води борба с вредния навик, но не и да се вряка така срещу половината население. При това държавата първо да се справи с контрабандата на цигари, после да се прави на принципна, инак е много смешно, нецивилизовано и неадекватно...
Къде ще бъде заведението за пушачи да дойда на откриването, ще поканя и куп познати непушачи, ще ми е забавно да ги гледам с противогазите, както те се забавляват да гледат пушачите пред заведенията като наказани...:)...
п.п. шегувам се разбира се, никак няма да ми е приятно да гледам някой с противогаз...

Умно момиче си,така че няма нужда да ти обяснявам!!!:)))
А,иначе забраната е стъпка в правилна посока!!!Въпросът е,кога ще узреем,ДЕЙСТВИТЕЛНО,защото всичко е елементарно,но никой няма интерес,ДА СМЕ ЗДРАВИ И СВОБОДНИ!!!:(((((
цитирай
57. kass - ka4ak
10.06.2013 10:00
Стъпката в правилната посока трябва да се прави паралелно с куп други стъпки инак няма никакъв ефект, освен да доведе до подобна истерия :)... Кой ни убеждава, че се грижи да сме ЗДРАВИ И СВОБОДНИ и как да узрее обществото като се закриват болници, закрит е театъра в Смолян и куп села за без аптека дори, а контрабандата се шири в невиждани размери??? Цигарите се отказват или ограничават, лошотията обаче - не. Ти също си умен човек и аз съм сигурна, че отлично разбираш за какво става въпрос и когато цялата тази истерия отмине много хора ще се срамуват от поведението си, защото ще осъзнаят, че нищо не се е променило и няма да се промени докато усилията са половинчати.
цитирай
58. jeremy231 - Днес попаднах на един фанатизиран еничарин, доктор, пръв боец срещу пушенето
10.06.2013 10:12
Не можаха да му затворят устата. :-))))))))))))) Но не отговори защо точно и само в заведенията да се ограничи пушенето и дали той живее по кръчмите, та е такъв враг на пушенето в тях.
Аз ще споделя мой опит и наблюдение. Забрана за пушене=празна кръчма. Еднозначно.
Мой приятел има кръчма с фейс контрол. Пуши се в нея. Препълнена с приятели и познати и познати на познатите. Точка. До сега не съм видял дружка-непушач да си е отишъл с гордо вдигнат нос.
цитирай
59. jeremy231 - Качак, опитай с клуб по интереси
10.06.2013 10:16
Клуб на заинтересуваните от пушенето. В устава да влизат само пушачи, да се плаща членски внос, примерно членска карта на стойност 1 лв. И да влизат само притежатели на такива карти. Непушачите да плащат куверт от 3 лв. и да се задължават да носят противогаз. :-))))))))))))))))))
цитирай
60. kass - jeremy231
10.06.2013 10:56
jeremy231 написа:
Не можаха да му затворят устата. :-))))))))))))) Но не отговори защо точно и само в заведенията да се ограничи пушенето и дали той живее по кръчмите, та е такъв враг на пушенето в тях.
Аз ще споделя мой опит и наблюдение. Забрана за пушене=празна кръчма. Еднозначно.
Мой приятел има кръчма с фейс контрол. Пуши се в нея. Препълнена с приятели и познати и познати на познатите. Точка. До сега не съм видял дружка-непушач да си е отишъл с гордо вдигнат нос.


Това е безсмислен спор. Опитах се да обясня веднъж на един борец за народно здраве, че няма нищо здравословно в ходенето по кръчми и че там хората ходят предимно за да упражняват вредните си навици - пиене, пушене, забиване на жени, силна музика и т.н., че нощната кръчма не е сладкарница, пицария, киносалон или самолет, в резултат на което ме блокира във фейса и игнорира като френд в социалната мрежа. Луда работа. Не, че ми липсва, дойде ми прекалено цивилизован и без това, и тъй като не обичам маниаците няма какво повече да си кажем. Та натам вървят нещата - клуб по интереси и така ще стане. Непушачите от маниакален тип ще си останат асоциални, защото дори тези, които са им влизали в положението и са си ги подкрепяли ще се отдръпват един по един, както го направих аз. Никой не иска да си има работа с истерици...
цитирай
61. jeremy231 - Каси, значи, в рамките на моето полусериозно отношение към фанатиците от всякакъв род,
10.06.2013 12:51
вид и вероизповедание, ще ти предложа да основем група за защита на хлебарките. Няма урбанизирано насекомо, което да е подложено но такъв геноцид /насекомоцид/, презрение, подигравка, унижение, оскърбление и потъпкване на изконни насекомни права, като правото на живот.
Можем с пълно основание да искаме оторизираните служби да гонат и ловят хлебарки, да ти обезпаразитяват, да ги кастрират, маркират и да ги връщат по местозалавяне. Ей богу, не знам как се правят групи във Фейса, ама на мен ми стиска да го направя.
Ах, миличките ни подтиснати хлебарки! :-))))))))))))))))))
цитирай
62. kass - какви ти хлебарки, виж за какво става въпрос в европейска България...
10.06.2013 14:15
http://insmarket.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%9D%D0%9E%D0%98-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0_l.a_at.1_i.425603.html
цитирай
63. jeremy231 - Каси, Каси... аз не се учудвам вече от нищо. Бих казал нещо, но ми е неудобно от тебе.
10.06.2013 17:37
kass написа:
http://insmarket.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%9D%D0%9E%D0%98-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0_l.a_at.1_i.425603.html

цитирай
64. orlinpetkov - от една страна посочването на пу...
12.06.2013 11:58
от една страна посочването на пушенето като порок и мащабната кампания срещу тютюнопушенето превръща приятелите ми пушачи едва ли не в престъпници и отрепки. това е нещо което дълбоко ме възмущава, защото е очевидно че това са първокласни хора и личности. от друга страна болшинството от тях споделят, че са почнали да пушат поради обществения натиск оказван им отстрани, най-общо определян по следния начин: пушиш - значи си готин, зрял и можеш да си от нашата компания. което само по себе си е гадно точно толкова колкото и сегашната кампания. за това пълно премахване на тютюно пушенето, въпрос на време, когато това се превърне в норма и ежедневие цялата какафония ще спадне от самосебе си. и ще се изравним отново в "социалния си статус" хахаххаха
цитирай
65. erikakoeva - От друга страна....
13.06.2013 08:25
Моето мнение е,че всичко крайно е лошо. Трябва да има баланс. В случая замисълът от намаляване във времето на хората, които пушат, е добър с оглед липсата на каквато и да е полза от цигарите, но начинът е драстиченн- чрез ограничаване на тяхната възможност да го правят на всяко място, на което решат. Трябваше да има компромисно решение. Аз лично одобрих идеята, разбира се не и начина по който се реализира, че трябва да се въздейства на обществото да се освободи от този зависим, вреден навик. Основното ми съображение лично на мен бе, че искам новите поколения да отраснат с убеждението, че пушенето е вредно, не е модерно и обществото го осъжда. Затова и идеята ми допадна, защото вече има някаква непоносимост към вредните пороци и нещо се опитва да се направи. Мисля,че във времето, въпреки крайния начин по който се наложи това ограничение на пушенето, щеше да доведе до добър резултат. И бъдещите поколения щяха да израстнат с правилно мислене в едно по -загрижено за тях общество. Затова и се надявам забраната да не отпадне. Но знам, че ще отпадне. В българия политиката определя мисленето на хората. Поздрави Каss!
цитирай
66. kass - erikakoeva
13.06.2013 15:39
Да, добре е бъдещите поколения да не посягат и да не привикват към пушенето, но не съм сигурна, че това ще се постигне просто със една забрана. Докато се шири контрабандата необезпокоявана, докато не влезе повече информация в учебната програма, докато държавата не покаже наистина желание за борба с вредните навици - няма да има ефект, защото не се остава с усещането, че се прави нещо добро, а напротив, че се прави нещо конкретно срещу някого (в случая пушачите)... И ефекта какъв е в крайна сметка? Пушачите пушат пред кръчмите, по тротоарите или където намерят, непушачите ги сочат като прокажени, учениците си купуват контрабандни цигари, защото е готино понеже е забранено и т.н.... Не знам, на лично ми е все едно, но повече съм за липсата на подобни полемики, които само разбунват духовете напразно. истинската борба с вредните навици се води по друг начин, поне според мен...
Поздрави!
цитирай
67. kass - orlinpetkov
13.06.2013 16:09
Ори, точно тази ярост не харесвам. Нямам против борбата срещу вредния навик, но не и по такъв груб начин. Няма нищо цивилизовано в истеризирането на нещата, всичко може да стане и по по-безболезнен начин, постепенно. Забраните не са ми по вкуса, ограничение или разделение на териториите да, но другото е изключително нецивилизовано за мен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kass
Категория: Забавление
Прочетен: 4219575
Постинги: 266
Коментари: 13643
Гласове: 23073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031